Försäkra ditt hem och dig

Vare sig du ska flytta in på hyra eller i en ägarbostad är det klokt att skaffa lite extra försäkringsskydd för vardagen. Inbrott, brandskador eller olyckor är aldrig trevliga överraskningar. Vardagen kan stanna upp också om du plötsligt blir allvarligt sjuk eller arbetslös. Även svåra saker ordnar sig lättare om försäkringarna är i skick.

Också hyresgäster gör klokt i att teckna hemförsäkring

Hushållsapparater, datorer, möbler, instrument, kärl, smycken... När du börjar räkna upp den lösa egendomen i ditt hem når du upp till förvånansvärt höga summor. Husbolagets försäkring täcker oftast de skador i konstruktioner men lösöret är alltid på ditt eget ansvar – vare sig bostaden är egen eller hyrd. De flesta hemförsäkringar har också den goda sidan att du också kan få ersättning för saker som blivit stulna på en resa. Läs mer om hemförsäkring.

Kom du ihåg att försäkra det allra viktigaste?

Utöver att försäkra lösöret i hemmet lönar det sig också att se till att ditt eget personskydd är i skick. Du kan byta till nya hushållsapparater och möbler men om något tråkigt skulle hända dig kan vardagen och ekonomin få en bestående törn. Om livet överraskar i form av till exempel arbetslöshet eller allvarlig sjukdom kan personförsäkring ge ditt liv och din vardag ekonomiskt stöd. Särskilt den som har familj gör klokt i att också teckna livförsäkring som tilläggsskydd för familjen.

Bekanta dig med Nordea MyLife-personförsäkringar och ställ oss dina frågor.

Vill du renovera?

Om du inte själv kan renovera är det såklart enklast att skaffa en färdigt renoverad bostad. Små och ytliga renoveringar kan du utföra själv, men större renoveringar, såsom utvidgande av badrum, kräver yrkesskicklighet, tid och pengar. Kostnaderna för renoveringar underskattas ofta och därför lönar det sig att räkna med lite extra. Det sker alltid överraskningar. Be husbolagets disponent om tillstånd på förhand om du tänker göra annat än tapetsera och måla i bostaden.

Be fler aktörer om offert

Be om offert från några firmor om du väljer att köpa en bostad som ska renoveras. Be om hjälp från ett proffs inom byggnadsbranschen och ge alla aktörer samma offertbegäran där de specifika arbetsmomenten finns medräknade. På så vis får du jämförbara offerter. Upprätta ett skriftligt avtal och använd dig av en övervakare under renoveringen med uppgift att se efter att de olika skedena av entreprenaden sköts rätt och enligt det som kommits överens.

Renoveringslån från Nordea

Kom separat överens om renoveringslån i samband med bolåneförhandlingarna. Om du endast utför en lätt renovering av ytorna kan du exempelvis börja med amorteringsfria månader. Fråga också om Nordeas FlexAmortering

Med hjälp av den kan du justera storleken på din månatliga amortering och betala endast räntor och kostnader.

Utnyttja hushållsavdraget

Om du låter utföra små renoveringar i ditt nya hem lönar det sig att utnyttja hushållsavdraget. I praktiken innebär det att då du betalar lön till den som utför renoveringen ersätter skattemyndigheten en del av lönerna eller av räkningarna från renoveringsfirman. Observera att du endast får avdrag för arbetet du låtit utföra, inte för materialet – och endast upp till en viss summa. Hushållsbidragets belopp och anvisningar kan variera från år till år och därför lönar det sig att kolla de nyaste anvisningarna på skattemyndighetens webbplats skatt.fi.Öppnas i nytt fönster

Frågor kring köpet av första bostad

Hos Nordea Kundtjänst får du information och råd i dina bankrelaterade ärenden. Smidigast identifierar du dig genom att ringa från Mobilbanken. Detta kan du göra genom att öppna applikationen för Mobilbanken, sedan välja fliken "Kontakta oss" och klicka på "Telefon"-knappen.

Nordea Kundtjänst

Fråga oss, vi berättar gärna mer!

Öppna chatten

Chat

Ta del av stegen i vår guide för köp av första bostad