couple on beach

Tips för kortanvändning i utlandet

Kolla kortets geografiska användningsområde och andra säkerhetsgränser före din resa. Kom också ihåg att du vid behov kollar enkelt dina kontotransaktioner i mobilbanken. Läs våra tips på hur du smidigt använder ditt bankkort, tar ut pengar och betalar utomlands.

1. Använd och förvara kortet rätt

Det är alltid bra att ha två kort med sig på resan: ett kort har du med dig och det andra förvarar du exempelvis i en säkerhetsbox på hotellet. På så sätt ser du till att du kan betala och ta ut pengar med kort trots att ditt andra kort skulle förkomma eller bli stulet.

Var alltid försiktig då du betalar med kort. Då du betalar med kort t.ex. på en restaurang eller tar ut kontanter i automat, gör du alltid klokt i att kontrollera beloppet innan du godkänner betalningen eller uttaget.

2. Se till att kreditlimiten räcker till 

Innan du beger dig på en resa är det bra att kolla kreditkortets kreditlimit och disponibla kreditbelopp. På så sätt ser du till att du kan använda ditt kreditkort också i oväntade situationer och har kredit på kortet under hela resan. Du kan ansöka om höjning av kreditlimiten och göra även andra ändringar i nätbanken under Kort -> Ändringar i kortkrediten.

På semester använder man ofta mer pengar än vanligt. Genom att minska månadsraten för krediten kan du återbetala krediten på ett jämnare sätt under flera månader. Du ska betala minst 3 % av den använda krediten per månad.

3. Kolla kortets geografiska användningsområde och säkerhetsgränser

Se till att kreditkortets säkerhetsgränser motsvarar dina behov. Om du vet att du kommer att göra större engångsuttag eller betalningar än vanligt är det bra att beakta dem redan före din resa. Kontrollera också kortets landspecifika gränser för automatuttag.

Fastställ i mobil- eller nätbanken kortets geografiska användningsområde där du kan betala och ta ut kontanter med kortet. Om du exempelvis inte tänker resa till utlandet är det klokt att ha bara Finland som användningsområde.

Om du inte tänker handla på internet under resan är det bra att avaktivera internetbetalningar med kortet under resan. I mobilbanken kan du enkelt ändra kortets egenskaper också under resan. Tryck på bilden på ditt kort och välj därefter Inställningar.

4. Vad ska jag göra om mitt kort förkommer eller något annat tråkigt händer?

  1. Om ditt kort förkommer, blir stulet eller kortuppgifterna kopieras ska du omedelbart spärra det i mobilbanken eller genom att ringa +358 20 333.
  2. Om ditt kort har använts gör också en kortreklamation så att du kan få tillbaka pengarna som du förlorat.

Du kommer väl ihåg att Nordea Gold-kortet också innehåller en täckande försäkring för utlandsresor. Försäkringen är i kraft när minst 75 % av rese- och övernattningskostnaderna har betalats med kortets kreditfunktion.

5. Kriskontanter med Gold- och Premiumkort

Kriskontanttjänsten är Nordeas tjänst för innehavare av Nordea Gold- och Nordea Premiumkort. Du kan använda tjänsten om ditt kort förkommer, blir stulet eller inte fungerar.

Om du behöver mer information eller hjälp i fråga om kriskontanttjänsten ring NETS Help LineÖppnas i nytt fönster (24h) +358 9 696 4696.

6. Mobilbanken är med dig också under resa

Kontrollera inför resan att du har appen Nordea Koder och mobilbanken Nordea Mobile i din telefon eller surfplatta. Se också till att du har kodappen i minst två mobila enheter. 

Om du tappar din mobiltelefon eller surfplatta kan du spärra och avaktivera den genom att logga in i nätbanken och sedan välja Redigera nätbanken -> Bankkoder.

Under resan kan du kolla dina kontotransaktioner i mobilbanken och vid behov spärra ditt kort tillfälligt eller permanent.

Du kan också betala dina räkningar lätt under resan om du använder e-fakturering.

7. Om kort inte accepteras som betalningsinstrument

Trots att det är behändigt och tryggt att använda betalkort utomlands kan det ibland hända att säljaren bara tar emot kontanter. Det är bra att ha kontanter åtminstone för din taxiresa från flygplatsen till hotellet.

Det är tryggt att ta ut kontanter med kortet också i utlandet. En bra tumregel är att använda automater som finns i anslutning till etablerade banker. Den närmaste Mastercard-automaten kan du söka med sökfunktionen för automaterÖppnas i nytt fönster.

Ta på förhand reda på hur mycket det kostar att ta ut kontanter utomlands. Avgifterna för kontantuttag hittar du på fliken Normalpriser för ditt kort.