Tips för kortanvändning i utlandet

Kolla kortets geografiska användningsområde och andra säkerhetsgränser före din resa. Kom också ihåg att du vid behov kollar enkelt dina kontotransaktioner i mobilbanken. Läs våra tips på hur du smidigt använder ditt bankkort, tar ut pengar och betalar utomlands.

Dra nytta av kortets kreditfunktion

Dra nytta av kortets kreditfunktion

Du får tilläggsskydd på köpet när du betalar din utlandsresa med kreditkort. I Nordea Gold-kortet ingår en omfattande försäkring för utlandsresor och kriskontanter. Kreditkortets försäkring för utlandsresor omfattar till exempel skydd för sjukdom under resa, reseolycksfall, resgods och annullering. Försäkringen är i kraft på fritidsresor till utlandet då minst 75 % av de sammanlagda rese- och övernattningskostnaderna har betalats med Nordea Gold-kortets kreditfunktion.

Försäkringen för utlandsresor ingår i följande kort: Nordea Gold, Mastercard Premium, Nordea Platinum, Nordea Black och Finnair Plus Mastercard.

Utöver försäkringsskyddet är det klokt att använda kreditkortet även i många andra situationer. Till exempel många hotell och biluthyrningsfirmor kräver kreditkort för bokningar.  

Ta del av kortförsäkringarna

Se till att kreditlimiten räcker till
Kriskontanter med Gold- och Premiumkort
Använd och förvara kortet rätt
Kolla kortets geografiska användningsområde och säkerhetsgränser
Mobilbanken är med dig också under resa

Vad ska jag göra om mitt kort förkommer eller något annat tråkigt händer?

  1. Om ditt kort förkommer, blir stulet eller kortuppgifterna kopieras kan du spärra kortet temporärt eller permanent i mobilbanken eller genom att ringa +358 20 333.
  2. Om ditt kort har använts gör också en kortreklamation så att du kan få tillbaka pengarna som du förlorat.

Du kommer väl ihåg att Nordea Gold -kortet också innehåller en täckande försäkring för utlandsresor. Försäkringen är i kraft när minst 75 % av rese- och övernattningskostnaderna har betalats med kortets kreditfunktion.

Om kort inte accepteras som betalningsinstrument

Trots att det är behändigt och tryggt att använda betalkort utomlands kan det ibland hända att säljaren bara tar emot kontanter. Det är bra att ha kontanter åtminstone för din taxiresa från flygplatsen till hotellet.

Det är tryggt att ta ut kontanter med kortet också i utlandet. En bra tumregel är att använda automater som finns i anslutning till etablerade banker. Den närmaste Mastercard-automaten kan du söka med sökfunktionen för automaterÖppnas i nytt fönster.

Ta på förhand reda på hur mycket det kostar att ta ut kontanter utomlands. Avgifterna för kontantuttag hittar du på fliken Normalpriser för ditt kort.