När ska du välja ett sparkonto?

  • Ett sparkonto är ett enkelt och tryggt sparalternativ – du vet på förhand hur mycket ränta du får på dina insättningar.
  • Du kan öppna ett sparkonto enkelt på nätet – ta del av de olika alternativen och välj det som passar dig bäst!
  • Ett sparkonto lämpar sig också för att spara flexibelt på kort sikt, till exempel då du vill öka på din reservkassa. Om du vill spara på lång sikt läs också om fondsparande.
Nytt! 3 mån FlexSpar period

FlexSpar-konto

FlexSpar är ett fortlöpande sparkonto för dig som vill spara lätt, tryggt och flexibelt. Du kan på förhand räkna ut din avkastning för hela insättningsperioden och ta ut sparmedel från kontot när som helst.

Läs mer om FlexSpar-konto

Månatligt sparande

FörmånsKonto

FörmånsKonto lämpar sig både som reservkassa och för regelbundet sparande. Du kan göra uttag från eller tilläggsinsättningar på kontot utan begränsningar.

Läs mer om FörmånsKonto

Fast ränta och spartid

Tidsbundet placeringskonto

Inlåningsräntan på ett tidsbundet placeringskonto är fast under hela insättningsperioden som du har valt. Då vet du alltid på förhand vad räntan på din insättning är.

Läs mer om Tidsbundet placeringskonto.

Spara till din första bostad

BSP-konto

Du kan öppna ett BSP-konto om du är 15–44 år och vill spara till din första bostad. När du sparar minst 10 procent av bostadens pris lånar vi dig resten.

Läs mer om BSP-konto

Inte ännu kund hos Nordea?

Om du inte ännu är kund hos oss och vill veta mera om Nordeas lösningar för sparande, lämna en intresseanmälan. Vi kontaktar dig så snart som möjligt.

Vilket är det bästa sparkontot för dig?

Jämför kontona och välj det som passar dig bäst.


FlexSpar

FörmånsKonto

Tidsbundet placeringskonto

BSP-konto

Passar dig som ...vill spara på ett konto på lång sikt men även kan behöva ta ut ditt sparkapital tidigarevill spara regelbundet och göra insättningar eller uttag när som helstvill spara på ett konto under den tid som du själv bestämmer (1–36 mån.) och inte vill ta ut pengar under den tidenär 15–44 år och vill spara till din första bostad.
Ränta

En årlig ränta som är samma under hela insättningsperioden

Fast, beroende på sparkapitaletFast. Räntan avtalas då du öppnar kontot.Inlåningsränta på 1 %. Tilläggsränta i efterhand då du uppfyller villkoren för BSP-sparande.**
Kan jag ta ut pengar från kontot när som helst?JaJaNejNej
Kan jag sätta in pengar på kontot när som helst?Ja. Inlåningsräntan beräknas ändå på det lägsta saldot under perioden, vilket innebär att man inte betalar ränta på tilläggsinsättningar under perioden.JaNejNej
Insättningsbelopp500–500 000 euroInga begränsningarMinst 500 euro150–4 500 euro per kalenderkvartal
InsättningstidInga begränsningar    Inga begränsningarMinst 1 mån.Minst 8 kvartal Kvartalen behöver inte följa på varandra.
Kontoavgifter*AvgiftsfrittAvgiftsfrittAvgiftsfritt. Om du tar ut pengar innan den avtalade tidsfristen har löpt ut, debiterar vi en hävningskostnad och en eventuell återfinansieringskostnad. Kontrollera de aktuella utgifterna i kontouppgifterna.Avgiftsfritt
*Förvaltningskonto eller tilläggstjänster som ansluts till kontot kan vara avgiftsbelagda. Ta del av prislistan
** En tilläggsränta på 4 % betalas för det år då den första insättningen görs och därefter för högst fem kalenderår. Läs villkoren för tilläggsränta på sidorna för BSP-lån. Läs mer om BSP-lån

Ränta på sparkonton

Räntan på sparkonton är kontospecifik. Du hittar närmare information om räntan i nätbanken på fliken Tjänster då du öppnar kontot. Börja med att försäkra dig om att du har tillräckligt med kontomedel för att täcka utgifter i 2–3 månader ifall du får oförutsedda utgifter. Dessutom rekommenderar vi att du börjar månadsspara i fonder. Sparkapital ger trygghet, men då du placerar det smart kan det också ge avkastning och öka med tiden.