Hur skulle du vilja spara?

När det gäller sparande är det viktigaste att komma igång. Att börja är ofta den högsta tröskeln i sparandet, men det finns inte skäl att höja tröskeln i onödan. När du ingår ett avtal om månadssparande överför vi regelbundet ett avtalat belopp antingen till ditt sparkonto eller en fond som du själv väljer, och du kan anpassa ditt sparbelopp när som helst. Enkelt, eller hur?

  1. Har du en reservkassa? Börja spara på ett sparkonto om du vill spara på kort sikt till exempel till en semesterresa eller en ny soffa. Det är också ett bra alternativ om du inte vill ha tomt på kontot i slutet av månaden. Utöver de planenliga större utgifterna är det också bra att spara ihop ett belopp som motsvarar din lön i cirka tre månader. FörmånsKonto är ett lämpligt alternativ för att samla en reservkassa. När din reservkassa sedan växer är det klokt att överföra en del av medlen till ett FlexSpar-konto som ger dig en bättre ränta. Om du har konsumentkrediter med hög ränta gör du klokt i att återbetala dem så snart som möjligt och spara på räntekostnaderna.
  2. Vill du öka din förmögenhet genom åren? När du har sparat ihop en reservkassa kan du överväga att börja spara i fonder. I fonder genererar ditt sparkapital ofta bättre avkastning på lång sikt än på ett sparkonto. Du kan börja med bara tio euro i månaden och göra även engångsplaceringar i fonder när som helst.
  3. Behöver du experthjälp? Om du inte vet hur du kan börja spara eller vilken sparform som passar dig, boka tid för ett möte med en av våra experter. Mötet är gratis och binder inte dig till något.
Kortsiktigt sparande

Sparkonto som reservkassa

Att ha en reservkassa innebär att du har lite extra pengar på kontot för oväntade utgifter i vardagen. Det är inte alltid lätt att få ihop en reservkassa, men regelbundet sparande gör det lättare. Du kan tänka på sparande som en utgift bland andra – när du gör en automatisk överföring från ditt brukskonto till ditt sparkonto kan du samla ihop en reservkassa även från små belopp.

FörmånsKonto lämpar sig väl för att bygga upp en reservfond. Du kan göra en återkommande överföring från ditt brukskonto till ditt FörmånsKonto – då överför vi automatiskt det belopp du har valt till din reservkassa.

Långsiktigt sparande

Fondspara för framtiden

När du har sparat ihop en reservkassa kan det vara dags att ta del av olika fonder. På lång sikt ger fonder bättre avkastning än sparkonton. Värdet på fonderna kan variera beroende på marknadsläget, men genom att regelbundet överföra en liten summa till fonden kan du också dra nytta av upp- och nedgångar på marknaden.

När du ingår ett avtal om månadssparande överför vi automatiskt det avtalade beloppet till din fond en gång i månaden. Vår digitala placeringsrådgivare Nora hjälper dig att välja lämpliga fonder utifrån dina mål.

Placeringsrådgivning

Experter står till din tjänst

Ibland kan det vara svårt att välja det lämpligaste sättet att börja spara – hur vet du vad som är den bästa lösningen för dig vid en viss tidpunkt? Oroa dig inte då våra experter hjälper dig att komma igång, oavsett hur stort eller litet ditt sparmål är.

På mötet går vår expert igenom din situation med dig och hjälper dig att börja spara på ett sätt som passar dig. Mötet kostar ingenting och förbinder dig inte till något.

Är du ännu inte kund i Nordea?

Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av oss så fort som möjligt.

Lämna kontaktuppgifter

Fem tips för nya sparare

  1. Det viktigaste är att börja! Att börja spara regelbundet är viktigare än storleken på sparbeloppet. Du kan börja med bara tio euro i månaden vare sig du sparar på ett sparkonto eller i en placeringsfond. Om din livssituation förändras kan du enkelt anpassa ditt månatliga sparbelopp i mobil- eller nätbanken.
  2. Kartlägg dina inkomster och utgifter. Följ vart dina pengar går och hur du skulle kunna spara. På det här sättet kan du bedöma hur mycket du kan spara månatligen. Visste du förresten att du kan följa dina inkomster och utgifter enkelt på fliken Få koll i mobilbanken? Testa även budgetverktyget i mobilbanken!
  3. Om du betalar hög ränta på dina konsumentkrediter lönar det sig att återbetala dem så snart som möjligt. Då går alla dina pengar inte till räntekostnader. Efter att du har återbetalat krediterna kan du höja ditt månatliga sparbelopp.
  4. Kom ihåg att spara på lång sikt. Även om det ibland känns svårt att spara märker du fördelarna med det över tid. Om du ingår ett avtal om månadssparande i en fond och fortsätter att spara i flera år kan du också dra nytta av den så kallade ränta på ränta-effekten eftersom avkastningen på ditt sparkapital också genererar avkastning.
  5. Fortsätt att månadsspara så bra du kan, också om marknaden fluktuerar. I fonder kan ditt sparkapital på lång sikt också gynnas av svagare tider och den reservkassa som du samlar på ett sparkonto gör vardagen tryggare.

Vanliga frågor om månadssparande

Viktig information om placeringar

Uppgifterna på denna sida är endast avsedda som allmän produktinformation. De ska inte betraktas som placeringsråd eller rekommendationer. Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar eller aktier kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det placerade kapitalet.