Börja månadsspara i fonder

Du sköter en stor del av dina dagliga utgifter på månadsbasis – varför inte öka din förmögenhet på samma sätt? Den bästa tiden att börja är nu.

Börja månadsspara på önskat sätt

Nedan hittar du fyra olika alternativ för att börja månadsspara enkelt. Vilket passar dig bäst?

 1. Den snabbaste och enklaste lösningen är att börja spara med vår digitala placeringsrådgivare Nora. Du kommer igång med 10 euro!
 2. Testa fondväljaren om du behöver hjälp med att bygga upp en diversifierad fondportfölj.
 3. Köp fonder i nätbanken om du vill välja dem själv och ingå sparavtal.
 4. Om du vill få rådgivning kan du boka tid till ett avgiftsfritt möte. Boka tid

1. Vill du ha en färdig lösning?

Nora erbjuder dig en enkel och snabb lösning för att börja fondspara. Du kommer igång redan med 10 euro i månaden. Du kan bli fondsparare på några minuter.

savings icon 640x360

2. Behöver du hjälp med att bygga upp din portfölj?

Fondväljaren hjälper dig snabbt igång och bygger upp en diversifierad fondportfölj enligt den placerarprofil som du valt. Du kan börja fondspara regelbundet med så lite som 10 euro.

Money bag with arrows icon white 640x360

4. Behöver du rådgivning?

Om du vill kan du boka tid för ett möte där vi tillsammans gör upp en lämplig sparplan för dig. Mötet binder dig inte till någonting och vår rådgivning är avgiftsfri.

Telephone white background

Tre orsaker till att börja månadsspara nu

Det viktigaste är inte att placera så mycket som möjligt i början, utan att börja månadsspara genast. Läs tre orsaker varför.

 1. Du kan minska effekten av inflationen på dina besparingar genom att fondspara månatligen. Då växer ditt sparkapital med tiden snarare än att inflationen minskar deras värde.
 2. Genom att månadsspara i en fond drar du maximal nytta av ränta-på-ränta-effekten. Du kan alltså få avkastning på den avkastning som redan genererats på din ursprungliga placering, dvs. du får bokstavligen avkastning på din avkastning.
 3. Genom att månadsspara diversifierar du ditt sparkapital över tiden och kan även dra nytta av ett svagare marknadsläge – då får du fler fondandelar med din månatliga insats än i goda tider.

Boka tid till ett avgiftsfritt placeringsmöte för att skapa en långsiktig plan för månadssparande som passar dig. Du kan också prova vår digitala placeringsrådgivare Nora som hjälper dig att komma igång på bara några minuter.

Tips för månadssparare

 • Det viktigaste är att börja!
 • Du kan börja med 10 euro per månad. Du kan börja med ett litet belopp som du senare kan höja om du vill.
 • Om livet överraskar kan du flexibelt ändra ditt sparande. Om du vill kan du exempelvis ge ett inlösenuppdrag för fonden och få pengar som du placerat eller ändra det månatliga beloppet som du placerat i fonden.
 • Kom ihåg att tänka långsiktigt. Du drar optimal nytta av ränta-på-ränta-effekten då du månadssparar i flera år.
 • Fortsätt att månadsspara också i ett osäkert marknadsläge – som månadssparare kan du även dra nytta av sämre tider.

Så här kan ditt sparkapital öka!

Infograf om sparande - Small

10 euro och 10 år. Kolla hur ditt sparkapital kan öka!

Ett viktigt spartips är att du ser över dina konsumtionsvanor. Brukar du exempelvis köpa en kopp kaffe, tidningar, godis eller något annat på väg till eller från jobbet? Till sist kan de här små beloppen uppgå till en rätt stor summa per månad.

Eller spenderar du stora belopp på strömningstjänster eller digitala spel? Köper du lätt saker som är på rea även om du inte behöver dem? Konsumenter frestas hela tiden med olika erbjudanden och rabatter.

Figuren åskådliggör den totala utvecklingen av ett sparbelopp på 10 euro i slutet av varje månad på 2000-talet om beloppet hade sparats genom att diversifiera det på den globala aktiemarknaden eller spara det på kontot. Avkastningen i figuren är inte en garanti för framtida avkastnings- eller värdeutveckling och beaktar inte eventuella kostnader eller skatter.

Börja med så lite som 10 euro i månaden

Du kan börja spara i fonder om du har några tior kvar efter dina obligatoriska utgifter under månaden. Du kommer igång med så lite som 10 euro i månaden. Vi har räknat att en placering på tio euro i månaden i globala aktiefonder mellan januari 2000 och juni 2021 avkastade över 7 500 euro. 

Historisk avkastning är naturligtvis inte någon garanti för framtida avkastning, men det här exemplet visar hurdant sparkapital du kan sträva efter genom att spara 10 euro i månaden. 

Om du har möjlighet att spara ens en liten del av pengarna som du annars spenderar i vardagen så får du ihop en rejäl sparsumma under årens lopp. 

 • En tia är inget litet belopp då du fortsätter att spara regelbundet i flera år. Hos Nordea kan du börja månadsspara med redan tio euro per månad. Det viktigaste är att börja!
 • När du har kommit igång kan du också öka sparbeloppet och nå ditt sparmål snabbare.
 • Kom ihåg att tänka långsiktigt. Mest drar du nytta av ränta-på-ränta-effekten om du månadssparar i flera år.
 • Med vår sparkalkylator kan du planera hur du kan öka din förmögenhet med olika sparbelopp och spartider. Prova vår ränta-på-ränta-kalkylator

Vanliga frågor om månadssparande

Börja månadsspara nu

Vår digitala rådgivare Nora hjälper dig att hitta ett automatiskt fondsparande som är anpassat just för dig.

Prova Nora Öppnas i nytt fönster

Vill du ha rådgivning?

Om du vill diskutera med våra rådgivare om att börja månadsspara, kan du boka möte med våra experter.

Boka möte här

Viktig information om placeringar

Uppgifterna på denna sida är endast avsedda som allmän produktinformation. De ska inte betraktas som placeringsråd eller rekommendationer. Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar eller aktier kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det placerade kapitalet.