Bra att tänka på

1. Nytt namn på bankkortet?

I Finland är det vanligt att man byter efternamn då man gifter sig. Ofta börjar den ena maken använda den andra makens efternamn vid giftermål. Andra sätt finns också: man kan kombinera två efternamn med bindestreck eller så kan makarna ta ett helt nytt efternamn åt sig.

Om du byter efternamn behöver du utöver ett nytt pass, körkort och/eller identitetskort också ett nytt bankkort med ditt nya namn.

Efter bröllopet är det rätt tid att beställa ett nytt bankkort när det har gått två till tre veckor från att namnbytet trätt i kraft. Det är den tid det tar för att uppgiften om namnbytet ska nå banken. Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata skickar automatiskt uppgiften om namnbytet till banken – du behöver alltså inte göra någon anmälan om namnbytet till oss.

Du kan beställa ett nytt kort i nätbanken eller genom att kontakta vår kundtjänst.

Om det är något du funderar på kring namnbytet kan du läsa mer om det på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdataÖppnas i nytt fönster.

2. Om du har bråttom att få ett nytt kort, beställ ett levnadsintyg

Om du av någon orsak inte orkar vänta på ett nytt bankkort med ditt nya namn kan du skicka banken ett levnadsintyg genast efter att du gift dig. Med hjälp av intyget kan du beställa ett nytt kort genast. Vi skickar det nya kortet per post till din hemadress inom två veckor.

Levnadsintyget är ett officiellt dokument som är ett intyg över de personuppgifter som finns om dig i befolkningsdatasystemet, och på det syns även ditt namnbyte. Efter bröllopet och namnbytet kan du beställa levnadsintyget:

  • på vilket som helst av Myndigheten för digitalisering och befolkningsdatas serviceställen
  • din egen evangelisk-lutherska församlings pastorskansli eller
  • Finlands ortodoxa kyrkas centralregister.

3. Konton till gemensam bank?

Om du och din nyblivna make hittills varit olika bankers kunder lönar det sig för er att flytta över era bankärenden till samma bank efter bröllopet. Det gör vardagen lättare på många sätt när ni är gifta. Med hjälp av vår tjänst Bli kund på nätet kan du enkelt och smidigt bli kund hos oss utan att du behöver besöka kontoret.

4.  Gemensamt konto?

Ibland är det att man talar om ekonomi också att drömma tillsammans. Om ni skippade bröllopsresan kunde kanske ett gemensamt sparkonto vara till hjälp för att förverkliga en drömresa i framtiden? Tveka inte att kontakta oss om det känns aktuellt att öppna ett nytt konto!

Efter bröllopet kan ni njuta av smekmånaden i lugn och ro – det är inget bråttom med bankärendena. Ni bygger upp er gemensamma ekonomi över tid. Bara njut fullt ut av er nya livssituation!