- Vad är en fond?
Fonden är en placeringsportfölj som innehåller olika placeringsobjekt, såsom aktier. Fonden förvaltas av en portföljförvaltare som placerar tillgångarna enligt fondens stadgar.
I praktiken innebär fondplaceringar att du köper andelar i den fond du väljer. Värdet på placeringsfonderna beräknas dagligen och på specialplaceringsfonderna exempelvis månatligen. Det ökade eller minskade värdet på fondernas tillgångar beror på hur placeringsobjekten som ingår i fonden utvecklas. Värdet på placeringsobjekten påverkas bland annat av det allmänna marknadsläget.
- Hur kan jag köpa fonder?
Du kan köpa fondandelar på flera olika sätt – välj det som passar dig bäst!
- Om du vill få tips på hur du sätter dina mål och väljer en lämplig fond kommer du enkelt igång med vår digitala placeringsrådgivare Nora. Nora föreslår dig det alternativ som bäst motsvarar dina val. Om du ändå vill få personlig rådgivning kan du boka ett avgiftsfritt möte med vår expert.
Testa Nora
Med hjälp av fondväljaren kan du välja fonder ur vårt utbud. I fondväljaren kan du också fastställa din placeringsprofil. Fondväljaren passar bäst erfarna placerare.
Testa fondväljaren
- Om du redan vet vilka typer av fonder du vill placera i kan du köpa andelar i dem i mobil- eller nätbanken. Du hittar fonderna under Spara och placera.
- Om du behöver hjälp med att välja fonder eller börja fondplacera, boka ett möte om placeringsrådgivning så hjälper våra experter dig att komma igång. Boka tid för rådgivning också om du vill placera ditt barns sparmedel i en fond eller öppna andra spar- eller placeringstjänster för barnet.
- Hur tar Nordea hänsyn till hållbarhet i fonder?
Du kan också välja fonder från vårt fondutbud som har särskilt fokus på hållbarhet.
Fonder är alltså ett förnuftigt val för placerare som vill betona hållbarhet med sina val. Alla Nordeafonder hanterar hållbarhetsrisker och utesluter vissa negativa aktiviteter från sina placeringar i enlighet med fondbolagets principer för ansvarsfulla investeringar.
Dessutom har de flesta Nordeafonder åtagit sig att främja miljörelaterade och sociala egenskaper och/eller göra hållbara placeringar. Fondens portföljförvaltare ser också till att fondens placeringar uppfyller de särskilda fondspecifika hållbarhetskriterierna.
Vi har också ett separat team som fokuserar på hållbara placeringar och där analytikerna aktivt deltar i placeringsprocesser för många fonder.
Termen ESG används ofta i samband med hållbarhetsfrågor.
- Miljöfrågor (Environmental), såsom att bekämpa klimatförändring, främja biologisk mångfald och öka energieffektivitet.
- Socialt ansvar eller samhällsansvar (Social), såsom att främja mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättigheter i arbetslivet.
- God bolagsstyrning (Governance), såsom premieringssystem för företag och att bekämpa korruption och mutor.
Vi har också betygsatt våra fonder utifrån ESG-kriterier. När du väljer lämpliga fonder kan du också bedöma hur mycket olika fonder fokuserar på ESG-frågor.
- Vad är skillnaden mellan fondsparande och sparande?
Fondsparande innebär att du placerar dina tillgångar i en fond. Du kan också ingå ett avtal om månadssparande för en fond, och då överför vi ett överenskommet belopp från ditt konto till den fond du väljer. Men då är det i sista hand också fråga om att placera.
En väsentlig skillnad mellan att placera och spara på konto är att värdet på det placerade kapitalet kan stiga eller sjunka när marknaden fluktuerar. I värsta fall kan placeraren förlora det placerade kapitalet i sin helhet. I synnerhet på lång sikt innebär placeringar också bättre förväntad avkastning än att spara på ett konto där inflationen äter upp deras värde.
- Lämpar sig fonderna för att spara på kort sikt?
Fonderna lämpar sig i synnerhet för långsiktiga placeringar på minst tre år. Med tiden drar du också nytta av den så kallade ränta på ränta-effekten, eftersom den potentiella avkastningen på dina fondandelar också börjar generera avkastning. Dessutom hjälper tiden till att jämna ut eventuella fluktuationer på marknaden.
Om du vill placera ditt sparkapital på kort sikt kan du läsa mer om till exempel FlexSpar-kontot. Läs mer om FlexSpar
- Vad är placeringsförsäkring?
Med placeringsförsäkringen kan du placera i flera olika fonder och placeringskorgar samt byta placeringsobjekt inom ett och samma avtal om placeringsförsäkring. Du betalar skatt på avkastningen först när du tar ut tillgångar från placeringsförsäkringen. Du behöver alltså inte betala skatt när du byter placeringsobjekt.
- Hur beskattas fonder?
Avkastningen på fonderna är skattepliktig inkomst.
Fonden kan ha olika fondandelar i fråga om hur avkastningen fördelas. Det innebär att du kan välja att köpa avkastnings- eller tillväxtandelar.
- Tillväxtandelar passar bra för långsiktigt sparande, eftersom avkastningen och skatterna betalas först när du säljer dina fondandelar. På så sätt bidrar den avkastning som genereras under åren också till att kapitalet ökar.
- Avkastningen och skatterna på avkastningsandelarna betalas årligen.
- Hurdan avkastning kan fonder ge?
Som alltid när det gäller placeringar innebär fondsparande inte enbart avkastningsmöjligheter utan även risker. Vi kan inte lova en viss avkastning på en fond och fondens historiska avkastning är inte en garanti för den framtida utvecklingen. Värdet på de placerade tillgångarna kan stiga eller sjunka då världen förändras och marknaderna fluktuerar. I värsta fall kan placeraren förlora det placerade kapitalet i sin helhet.
- Går det att köpa fondandelar till ett barn?
Barnets sparmedel kan placeras i Nordeas fonder om barnet har ett konto i Nordea och alla barnets vårdnadshavare ger sitt samtycke till det. Eftersom man ofta sparar till barn under en lång tid är det smart att placera sparmedlen i till exempel en fond där värdet på dem kan öka med tiden.
Om du vill börja fondspara till ditt barn, boka tid till placeringsrådgivning.
Läs anvisningarna, kolla lediga tider och boka tid till placeringsrådgivning
- Hur hittar jag en lämplig fond?
Olika fonder innehåller olika värdepapper beroende bland annat på om de söker hög avkastning med större risk eller lägre avkastning med mindre risk.
När du väljer fonder ska du tänka på hur mycket och hur länge du vill placera och hurdana risker du är beredd att ta. Avkastning och risk går hand i hand – ju högre avkastning du söker, desto större värdefluktuation måste du tåla.
Du kan välja fonder även utifrån intressanta teman och geografiska regioner efter dina preferenser – till exempel fonder med hållbarhetsfokus eller fonder som placerar på tillväxtmarknader.
Om du behöver hjälp med att välja lämpliga fonder, boka tid till placeringsrådgivning. Placeringsrådgivning är gratis och binder inte dig till något.