Hos Nordea kan du placera enkelt och tryggt

På denna sida hittar du information om olika placeringsinstrument som stöd för dina beslut. Nordea har ett stort utbud av placeringsobjekt på olika risknivåer – därför är det lätt att bygga upp en mångsidig och väldiversifierad portfölj.

Här finns information om de placeringsobjekt och placeringslösningar som vi tillhandahåller samt Nordeakundernas egna placeringserfarenheter. Du kan även lyssna på podcaster där Nordeas proffs diskuterar händelserna och utsikterna på placeringsmarknaden.

Öppna handelstjänster och börja placera

För att handla på börsen behöver du en handelstjänst. I våra handelstjänster kan du sköta ditt sparkapital och dina placeringar samt handla på alla viktiga marknader. Läs mer och öppna handelstjänster 

Prova Fondväljaren om du vill börja fondspara. Fondväljaren bygger upp en diversifierad fondportfölj utifrån din placeringsprofil.

Tips! Du kan placera enkelt och behändigt i mobil- och nätbanken. Ta del av placeringstjänsterna i nätbankenÖppnas i nytt fönster.

Prova placeringskalkylatorn

Fyll i avkastningsprocent, period och summa för att få en uppskattning av hur dina placeringar avkastar. 

Både nybörjare och mer erfarna kan placera

Nordea erbjuder ett brett utbud av olika placeringsobjekt från aktier till börsnoterade placeringsprodukter och strukturerade produkter. Nedan finns mer information om de placeringsobjekt och placeringslösningar som Nordea erbjuder. Utöver placeringsobjekten kan du ta del av vårt breda utbud av spar- och fondlösningar här.

Aktier

Aktier är ett bra tillägg i en diversifierad portfölj. Placering i aktier förutsätter att man följer läget i de bolag som emitterat aktierna och det allmänna läget på marknaden.

Läs mer om aktier

Fonder

Fonder passar för både sparare och placerare. Med fonder diversifierar du dina placeringar enkelt och kan börja med redan en liten summa.

Läs mer om att placera i fonder

Aktiesparkonto

Öppna ett aktiesparkonto för att handla med aktier utan omedelbara skattekonsekvenser.

Läs mer om aktiesparkontot

Indexfonder och indexplaceringar

Ta del av indexplaceringar och indexfonder

Läs mer om indexplaceringar

Nordea Capital

Nordea Capital är en mångsidig och flexibel placeringslösning som särskilt lämpar sig för aktiv och långsiktig placering. Inom ett avtal placerar du i flera olika placeringsobjekt och byter dem utan att avkastningen beskattas vid bytet.
 

Läs mer om Nordea Capital

Nordea Visio - sparlivförsäkring

Sparlivförsäkringen Nordea Visio är ett mångsidigt och flexibelt alternativ för dig som vill spara och placera på lång sikt. Utöver möjligheten att öka förmögenheten erbjuder den en möjlighet att flexibelt överföra förmögenhet till nära anhöriga.

Läs mer om Nordea Visio

Sprid risken

I samband med placering avses med risk osäkerheten om den kommande avkastningen. Ju större osäkerhet som förknippas med avkastningen på placeringen, desto högre är risken med placeringen. Ju högre avkastning man strävar efter, desto större avkastningsvariation, dvs. risk, man måste tåla.

1. Hur förhåller du dig till risken?

Människor förhåller sig olika till risk. Då det inte är möjligt att placera utan risk, gör du klokt i att fundera på hur du förhåller dig till den.

En ideal situation för placeraren är såklart att avkastningen är hög, medan risken är låg. Det är ändå bra att komma ihåg att avkastningen och risken nästan alltid går hand i hand: ju högre den förväntade avkastningen är, desto högre är också risken. Samma logik gäller naturligtvis också åt andra hållet, då risken är låg är det tryggare att placera, men samtidigt är också den förväntade avkastningen på placeringen lägre.

2. Minska risken genom att placera i både ränteinstrument och aktier

Den allmänna uppfattningen är att placeringarna alltid kräver en lyckad marknadstajmning och skickliga val av enskilda placeringsobjekt för att ge avkastning.

Värdefluktuationer i olika tillgångsslag tar ut varandra när marknaden fluktuerar. Samma effekt eftersträvas också med regelbundet sparande där tillgångarna tidsmässigt placeras under ned- och uppgångar. Att placera i olika tillgångsslag eller under olika perioder kallas diversifiering.

Skillnaderna mellan placeringsportföljernas avkastning på lång sikt beror upp till 90 procent på viktningen av tillgångsslagen. Valet av enskilda värdepapper eller tajmningen av enskilda placeringar har alltså inte en speciellt stor inverkan på avkastningen på en diversifierad placeringsportfölj i det långa loppet, utan det viktigaste placeringsbeslutet du tar är valet av viktningen av tillgångsslagen.

3. Diversifiera effektivt

Genom placeringsfonder eller -obligationer kan även små placeringar diversifieras effektivt. Med hjälp av dem kan portföljen även diversifieras geografiskt.

4. Följa regelbundet

Om du sparar långsiktigt behöver du inte ändra den valda viktningen på grund av kortsiktiga fluktuationer på marknaden. Kursuppgångarna och -nedgångarna ändrar ändå portföljens diversifiering med tiden.

Därför är det bra att kontrollera fördelningen mellan placeringsobjekten regelbundet och justera viktningen av ränte- och aktieplaceringar så att de motsvarar dina mål. Således säljs till exempel aktieplaceringar efter att kurserna har stigit och köps efter att de har sjunkit.

Inspiration för att spara och placera

Vill du veta mer om placeringar? 

  • Ta del av Sparskolan
  • De senaste analyserna och kommentarerna om marknadsläget finns på nordea.fi/markkinatilanne

Podcaster där Nordeas proffs diskuterar händelserna och utsikterna på placeringsmarknade

Placeringar, marknadshändelser och övriga intressanta analyser – våra podcaster bjuder på nya perspektiv och synpunkter på aktuella händelser och trender i ekonomin. På podcasterna kan du lyssna på många placeringsproffs i Nordea och andra intressanta expertgäster. Ta del av podcasterna som ger dig aktuell information om händelserna på placeringsmarknaden.

Vanliga frågor om placeringar

Funderar du över marknadsläget och dina placeringar?

Våra rådgivare hjälper dig gärna, lämna oss en intresseanmälan så kontaktar vi dig.

Lämna intresseanmälan