Vad är ETF:er?
Börsnoterade fonder, dvs. ETF:er, är placeringsfonder som du kan handla på börsen på samma sätt som aktier. Med andra ord kan du köpa och handla med fondandelar i en ETF på börsen.
ETF:erna följer vanligtvis ett index, såsom OMX Helsinki 25 eller MSCI World. I likhet med indexfonder är ETF:er i regel så kallade passiva fonder. De följer passivt ett valt index, och då marknaden stiger eller sjunker, följer fondernas värden rörelserna.
ETF-fonderna har blivit populära eftersom de har låga kostnader, är väl diversifierade och mångsidiga.
Skulle ETF:er passa din portfölj?
Kostnader för ETF:er
Jämfört med aktiva fonder är kostnaderna för ETF:er ofta mindre. Det beror på att största delen av ETF:erna är så kallade passiva indexfonder. Förvaltningen av dem kräver inte så stora arbetsinsatser, uppföljning eller aktiv handel av portföljförvaltarna. ETF:erna har oftast inte som mål att slå sina jämförelseindex, utan följa dem. I regel är de årliga avgifterna för ETF:er 0,2–0,8 procent.
Bra diversifiering
Det finns tusentals olika ETF:er och de följer index runt om i världen. Detta ger småplacerare en bra möjlighet till enkel diversifiering även på marknader som de tidigare inte haft tillgång till. Tack vare det breda utbudet kan placeringar i ETF:er ge god diversifiering i portföljen, och de har blivit populära sparobjekt för månadssparande.
Då man väljer index gör man klokt i att fundera på hur indexet i fråga passar den egna portföljen och riskviljan. Om man placerar exempelvis i en viss sektor eller ett mindre geografiskt område kan portföljen bli för fokuserad och exponeras mot ändringar på marknaden eller sektorn i fråga. Placeraren bör vara uppmärksam på hur nischade indexen är, vilka sektorer man vill betona och hur framgång i enskilda branscher påverkar utvecklingen av indexet.
Avkastning på ETF:er
Avkastningen på ETF:erna är praktiskt taget avkastningen på jämförelseindexet med avdrag för fondens förvaltningsprovision och andra kostnader. Om fondplaceringarnas värde stiger med exempelvis 7 procent per år, och förvaltningsprovisionen och de andra kostnaderna uppgår till cirka 0,3 procent, är avkastningen på fonden ungefär 6,7 procent per år. Utöver förvaltningsprovisionen kan det även finnas andra kostnader för ETF:erna som kan inverka på den totala avkastningen. På grund av detta ger ETF:erna i regel inte högre avkastning än det index som de följer.
Placeraren bör tänka på att ETF:erna i allmänhet ger genomsnittlig avkastning på marknaden eftersom de vanligtvis följer ett på förhand fastställt index. När marknaden stiger eller sjunker följer värdet på ETF:erna rörelserna.
Tracking error för ETF:er
För att följa indexet så noggrant som möjligt säljer och köper emittenten av en ETF aktier kontinuerligt vilket medför handelskostnader för fonden. Förvaltningsprovisionerna och handelskostnaderna för ETF:erna anses vara de största orsakerna till avkastningsskillnaden mellan den underliggande tillgången och ETF:en (sk. tracking error). Utöver kostnaderna gör placeraren klokt i att kolla hur värdet på olika ETF:ers tracking error har utvecklats historiskt eftersom det påverkar avkastningen på fonden.
Tillväxt- eller avkastningsandel?
Det är också smart att tänka på om man vill ha en avkastningsandel som betalar utdelning eller en tillväxtandel där avkastningen samlas i ETF:en. Om du vill ha kassaflöde bör du välja en ETF som betalar ut avkastningen. Observera i sådana fall att du ska betala skatt på avkastningen. Med en tillväxtandel drar du nytta av ränta-på-ränta-effekten eftersom utdelningen och avkastningen inte betalas ut. För tillväxtandelar i ETF:er betalar man vanligtvis skatt först då man säljer sitt innehav i fonden.
Fysiska ETF:er
Fysiska ETF:er äger sina underliggande tillgångar, t.ex. aktier och obligationer, och delar in innehavet i fondandelar. Andelsägarna har rätt att få en del av vinsterna, t.ex. av den upplupna räntan eller direktavkastningen. Eftersom man handlar med ETF:er på börsen går det enkelt att köpa och sälja andelar i dem på samma sätt som aktier under börsernas öppettider.
Marknadsgaranti
Alla ETF:er har marknadsgaranti. Det innebär att utöver köp- och säljanbud av andra placerare noterar emittenter eller deras avtalspartner kontinuerligt köp- och säljkurser för ETF:er på börsen. Marknadsgarantin garanterar bättre likviditet och gör att börsvärdet på ETF:erna ligger nära marknadsvärdet på fondportföljen.