Varför spara åt ditt barn?

  • Genom att spara regelbundet ger du barnet trygghet under årens lopp. Då du sparar till barn är spartiden vanligtvis lång, till och med över tio år. Sparmedlen kan sedan användas då barnet vuxit och vill till exempel skaffa körkort, finansiera studier eller betala handpenningen för sitt första hem.
  • Med tanke på utvecklingen av ett barns eller en ung persons ekonomiska kunskaper är det viktigt att hen får erfarenhet av sparande. Då kan barnet inse att sparande är en mycket viktig ekonomisk kunskap. Det hjälper barnet senare att ta ansvar för sin ekonomi. 
  • Du visste väl att du på lång sikt kan påverka miljöfrågor, mänskliga rättigheter och arbetsförhållanden genom att spara hållbart. På så sätt skapar du en mer hållbar framtid för barnet. Läs mer om hållbart sparande.

+ Visste du om bebisgåvan?

Vi rekommenderar att du börjar spara till barnet nu. Vi ger 20 euro i gåva till din bebis som är under 6 månader då du öppnar ett konto till barnet och överför barnbidragen till ett konto i Nordea och 40 euro då du utöver det ovan nämnda regelbundet börjar fondspara till ditt barn. Läs mer om gåvan till din bebis.

Olika sparalternativ för sparande åt barn

Då du sparar till barn är spartiden vanligtvis lång, till och med över tio år. Därför är ett konto inte ett bra alternativ, då inflationen äter upp pengarnas köpkraft på kontot. Det finns andra alternativ att välja, som till exempel fonder.

  • Fondsparande är det enklaste alternativet då våra proffs väljer placeringsobjekten i fonden och diversifierar tillgångarna för din räkning.
  • Försäkringssparande är också ett alternativs, ifall du vill göra sparandet lätt för till exempel mor- och farföräldrar eller gudföräldrar kan de enkelt överföra pengar till placeringsförsäkringen och vidare till de placeringsobjekt som du har valt.
  • Aktiesparkontot är avsett för alla som är intresserade av aktiesparande och det lämpar sig mycket bra för långsiktigt sparande till barn.

Du kan börja spara till barn genom att boka möte med våra placeringsexperter eller genom att kontakta Nordea Kundtjänsten.

Du kan börja genom att svara på några frågor

Frågorna finns endast på finska, instruktioner på svenska hittas längre ner på sidan.

Hur kommer jag igång?

  1. Om barnet ännu inte har ett konto eller tjänster, kan du enkelt öppna tjänster åt barnet på nätet. Därefter kan du börja spara.
  2. I första hand sköter vårdnadshavarna barnets sparärenden tillsammans. Med stöd av en fullmakt kan även bara en av vårdnadshavarna börja spara till barnet. 
  3.  Boka tid med våra rådgivare eller ring Nordea Kundtjänst på 0200 5000 (lna/msa), så gör vi upp en sparplan för barnet!


Vanliga frågor om att spara till barn

Öppna banktjänster för ditt barn

Nu kan du smidigt öppna konto också för ditt barn på nätet.

Öppna tjänster för ditt barn

Börja spara åt ditt barn

Efter att du öppnat konto och banktjänster åt ditt barn kan du börja spara.

Boka tid för placeringsrådgivning