Vem får uppgifter om försäkringen?
Vi skickar ett avgiftsfritt meddelande om försäkringsersättningen till den avlidnes sista hemadress. Meddelandet innehåller de uppgifter om försäkringen som behövs för bouppteckningsinstrumentet. Saldointyg för den efterlevande maken måste beställas separat.
Varje dödsbodelägare får på begäran alla uppgifter om den avlidnes bankärenden för dödsdagen och tiden därefter. Att en person är dödsbodelägare fastställs utifrån den avlidnes ämbetsbetyg. Kontouppgifter för tiden före dödsfallet kan endast ges till alla dödsbodelägare gemensamt och dem kan man få efter att banken fastställt dödsbodelägarna.
Läs mer om hur dödsboets bankärenden kan skötas. Gå till sidan Då en närstående person dörÖppnas i nytt fönster
Öppna fullmakt att sköta dödsboets bankärenden i NordeaÖppnas i nytt fönster
Hur bildas ersättningssumman?
Ersättningssumman för dödsfallsersättningen i Sparlivförsäkringen och Pensionsförsäkringen bildas av värdet på de placeringsobjekt som valts till försäkringen. Dödsfallssumman som bestäms utifrån sparkapitalet beräknas på basis av antalet placeringsenheter som anknutits till försäkringen på dödsdagen och deras värde den dag då försäkringsbolaget får kännedom om dödsfallet.
Hur gör man för att avstå från ersättningen?
Liksom i arv har förmånstagaren rätt att avstå från försäkringsersättningen. Då går den till de andra förmånstagarna eller den försäkrades dödsbo beroende på förmånstagarförordnandet. Försäkra dig om att du känner till innehållet i förmånstagarförordnandet så att du vet vem försäkringsersättningen går till efter att en förmånstagare avstått från den.
- Försäkringsersättningen och arvet behandlas separat. Att en förmånstagare avstår från arvet innebär inte att hen avstår från försäkringsersättningen.
- Ett skriftligt meddelande om att förmånstagaren avstår från försäkringsersättningen ska skickas separat till Nordea.
- Ange försäkringens nummer, den försäkrades uppgifter, uppgifter om den som avstår från ersättningen, datum och underskrift.
- Den som avstått från arvet kan om hen så vill ändå ta emot försäkringsersättningen.
Hur meddelar jag en nära anhörigs död utomlands?
Banken får uppgiften om dödsfallet från Befolkningsregistercentralen i Finland, men ofta kommer den med dröjsmål. Om din nära anhöriga dött utomlands och något brev från Nordea Livförsäkring inte kommit till hens sista hemadress, kan du skriva ut ersättningsansökan och skicka den till oss tillsammans med ett officiellt meddelande där dödsdagen framgår.
Om du har bankkoder till en finsk bank kan du också skicka dokumenten elektroniskt på adressen nordea.fi/omaposti.
Efter det skickar vi meddelandet om försäkringsersättningen som behövs som bilaga till bouppteckningsinstrumentet automatiskt till den avlidnes sista hemadress och börjar handlägga ersättningsansökan.
Postadress från utlandet:
Réponse Payee Finlande
Nordea Bank Finland Plc
2478 Nordea Life Assurance Finland Plc
FI-00006 SVARSFÖRSÄNDELSE
FINLAND
Lägg till följande uppgift på kuvertet: IBRS/CCRI, 5009665-2478
Var beställer jag ämbetsbetyg utomlands?
Vi behöver uppgifter för släktutredning också under den tid då den avlidne bott utomlands, speciellt om barn som står som förmånstagare har fötts utomlands. Folkbokföringen är olika i olika länder.
Kolla på webbplatsen Finland utomlands om du kan få dokument av ifrågavarande lands myndigheter och hur du ska göra för att skaffa dem. Om uppgifter inte kan fås, kan du skriva ut dokumentet där detta konstateras på webbplatsen. (Tjänster och hjälp utomlands > Familjeärenden och medborgarskap > Förfrågningar om ämbetsbevis och adressuppgifter)
Gå till webbplatsen Finland utomlandsÖppnas i nytt fönster
Jag bor utomlands, vilka uppgifter behövs om mig?
Finansinstituten i Finland ska samla in vissa uppgifter om kundens skatterättsliga hemvist och rapportera dem till Skatteförvaltningen i Finland. Om din skatterättsliga hemvist är ett annat land än Finland, kan Nordea Livförsäkring Finland Ab vara skyldigt att överlåta uppgifter till Skatteförvaltningen i Finland som förmedlar dem vidare till andra stater i enlighet med internationella avtal.
Varje stat har egen praxis när det gäller att bestämma huruvida en person är skattskyldig i den. Särskilda situationer, såsom studier eller arbete utomlands, kan leda till att du blir skattskyldig i fler än en stat. De stater till vilka du betalar dina inkomstskatter är högst sannolikt dina skatterättsliga hemvister.
Ange i ersättningsansökan uppgifter om de länder där du är skattskyldig jämte skatteregistreringsnumret (Tax Identification Number, TIN) i landet i fråga. Om du inte är skattskyldig utanför Finland kryssa även för punkten som handlar om det. I Finland är skatteregistreringsnumret din personbeteckning. Kryssa separat även för ditt svar i punkten om skattskyldighet i USA. Vänligen notera att du ska fylla i uppgifterna och skicka dem till oss också i det fall att du har skatterättslig hemvist endast i Finland.
Om du är skattskyldig i flera länder kan du fylla i uppgifterna om dem på baksidan av blanketten.
Om du ska få en försäkringsersättning som är föremål för kapitalskatt måste du ansöka om ett källskattekort av den finska skattemyndigheten för att vi ska veta om du är begränsat skattskyldig i Finland och om vi ska göra en förskottsinnehållning av källskatten. Du kan skriva ut ansökan om källskattekort på Skatteförvaltningens webbplats. Gå till skatt.fiÖppnas i nytt fönster
Om du inte skickar källskattekortet tillsammans med din ansökan beställer vi det i ditt ställe direkt till Nordea Livförsäkring mot en avgift.
Mer information om skattskyldighetsregler och utländska skatteregistreringsnummer finns i OECD:s portal för automatiskt utbyte av skatteuppgifter. Gå till portalen härÖppnas i nytt fönster
Ange dina bankförbindelseuppgifter noggrant i ersättningsansökan. Vi betalar ersättningar endast i euro.
Om du saknar finsk personbeteckning behöver vi en kopia av ditt pass eller annat resedokument som bilaga till ersättningsansökan.