1. Anmälan till dödsboet

Efter att vi har fått uppgiften om att din närstående har dött skickar vi en anmälan om ersättningen till hens sista hemadress.

Läs mer om saldointyg

2. Ansök om ersättning

Alla förmånstagare ska fylla i ersättningsansökan individuellt.

Fyll i ansökan med dina egna uppgifter och bifoga nödvändiga dokument till den.

Vårdnadshavarna till en minderårig ska underteckna hens ansökan tillsammans.

3. Skicka bilagor

Vilka dokument som ska skickas utöver ersättningsansökan beror på försäkringens förmånstagarförordnande.

Förmånstagarförordnandet har antecknats i anmälan som vi skickade.

Läs mer om bilagorna

4. Ersättningsbeslut

Efter att vi har handlagt din ersättningsansökan skickar vi dig ett ersättningsbeslut och betalar in ersättningen på det konto som du har angett.

Vi kontaktar dig om vi behöver ytterligare uppgifter.

1. Fyll i ersättningsansökan

  • Ersättningsansökan är ett pdf-formulär som du kan redigera.

  • Fyll i och spara formuläret på din dator och skicka det digitalt till oss. Du kan skicka ersättningsansökan via Nordea OmapostiÖppnas i nytt fönster om du har Nordeas eller en annan banks bankkoder. Alternativt kan du skriva ut formuläret och skicka oss kopior av dokumenten per post.
  • Om det i förmånstagarförordnandet står dödsbo, betalas ersättningen endast till det konto som dödsboet innehar. Ersättningen fördelas sedan från dödsboets konto i samband med det övriga arvet. Vem som helst av dödsboets delägare kan ensam underteckna dödsboets ersättningsansökan.

2. Kontrollera förmånstagarförordnandet och bilagorna

Kontrollera förmånstagarförordnandet och vilka dokument du behöver för att ansöka om ersättningen. De nödvändiga dokumenten beror på försäkringens förmånstagarförordnande.

Vilken instans som helst som sköter dödsboets ärenden kan skicka de nödvändiga dokumenten och de behöver skickas bara en gång.

Anhöriga
Barn
Barn och barnbarn
Make
Dödsbo
Separat namngivna förmånstagare
Företag, förening eller stiftelse som förmånstagare

Företag, förening eller stiftelse som förmånstagare

  • En representant med namnteckningsrätt undertecknar ersättningsansökan för ett företag, en förening eller en stiftelse.
  • Komplettera ersättningsansökan med företagets, föreningens eller stiftelsens kontonummer.

Nödvändiga bilagor:

  • Som bilaga till ett företags ersättningsansökan behöver vi ett färskt handelsregisterutdrag med uppgifterna om personerna med namnteckningsrätt.
  • Som bilaga till en förenings eller en stiftelses ersättningsansökan behöver vi ett färskt förenings- eller stiftelseregisterutdrag med uppgifterna om personerna med namnteckningsrätt.
  • Om du skickar ersättningsansökan per post, bifoga en kopia av identitetshandlingen av den som undertecknar ersättningsansökan.

3. Skicka ersättningsansökan med bilagorna

  • Kontrollera försäkringens förmånstagarförordnande och de nödvändiga bilagorna innan du skickar ansökan. 
  • Fyll omsorgsfullt i alla punkter i ansökan. Bristfälliga ansökningar skickar vi tillbaka till förmånstagaren.
  • Skicka inte dödsattest. Vi ber om den separat vid behov.
Sköt dina ärenden digitalt

Skicka via Nordea Omaposti

Gör så här:

  1. Logga in på Nordea OmapostiÖppnas i nytt fönster. Du kan logga in med alla finska bankers nätbankskoder. 
  2. Välj Nytt meddelande och Försäkringar som ämne.
  3. Skicka ersättningsansökan och de nödvändiga bilagorna. Skriv in i meddelandet med stöd av vilken försäkring du ansöker om ersättning.

Skicka per post

Gör så här:

  1. Skriv ut och fyll i ersättningsansökan.
  2. Bifoga en kopia av identitetshandlingen av den som undertecknar ersättningsansökan.
  3. Skicka ersättningsansökan och kopiorna av de nödvändiga bilagorna. Portot är betalt.
Nordea Livförsäkring Finland Ab
Ersättningsansökningar
5009665-2478
00006 SVARSFÖRSÄNDELSE

Anvisningar och råd

Vi har samlat råd och anvisningar för olika situationer.

Saldointyg
Beskattning av ersättningen
Vad är släktutredning?
Anvisningar för att fylla i ansökan
Att avstå från försäkringsersättning
Boende utomlands

Saldointyg – anmälan om försäkringsersättning

  • Efter att vi har fått information om att din närstående har dött skickar vi automatiskt ett saldointyg, dvs. anmälan om försäkringsersättning till hens sista hemadress. Vi får information om dödsfallet från Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. 
  • Av anmälan framgår ersättningsbeloppet och försäkringens förmånstagarförordnande. Ersättningsbeloppet är det större beloppet som står först i anmälan.
  • Tillsammans med anmälan kommer även ett formulär för ersättningsansökan, anvisningar och svarskuvert. 
  • Du kan även anmäla en närståendes död till Nordea Kundtjänst. Läs mer om hur du sköter dödsboets bankärenden.

Meddela försäkringsersättningen till bouppteckningsinstrumentet

  • Försäkringens ersättningsbelopp och förmånstagarförordnande antecknas i tilläggsuppgifterna i bouppteckningsinstrumentet. Ersättningen antecknas i den avlidnes tillgångar endast i det fall att förmånstagarförordnandet är dödsbo.
  • Efter att vi har betalat ersättningen skickar vi uppgifterna om den till det nationella inkomstregistret därifrån informationen förmedlas också till Skatteförvaltningen.

Beskattning av dödsfallsersättningen

Beskattningen av dödsfallsersättningarna grundar sig på gällande skattelagstiftning.

Hela den dödsfallsersättning som betalas till försäkringstagarens nära anhöriga är i skattehänseende arvsskattepliktig inkomst. 

Som nära anhöriga betraktas i skattehänseende den försäkrades make, arvinge i rakt upp- eller nedstigande led, adoptivbarn och dennes bröstarvinge, fosterbarn och makens barn. Sambo kan i beskattningen jämställas med nära anhörig endast om samborna tidigare varit gifta med varandra eller har eller har haft ett barn tillsammans.

Om ersättningsmottagaren är någon annan än en nära anhörig i skattehänseende eller ett dödsbo, uppbärs kapitalinkomstskatt på ersättningen enligt den lag som gäller vid betalningstidpunkten. Om förmånstagaren inte är nära anhörig i skattehänseende och bor utomlands, ska förmånstagaren be Skatteförvaltningen om källskattekort och bifoga den till ersättningsansökan.

Efter att försäkringsersättningen har betalats skickar försäkringsbolaget uppgiften om den till det nationella inkomstregistret därifrån informationen förmedlas också till Skatteförvaltningen.

Dödsfallsersättning med stöd av pensionsförsäkring (som tecknats före 18.9.2009)

Ett ersättningsbelopp som betalas till försäkringstagarens nära anhöriga i skattehänseende med stöd av en livförsäkring i anslutning till pensionsförsäkring är arvsskattepliktigt i dess helhet. Om mottagaren är någon annan än nära anhörig i skattehänseende eller dödsboet, är ersättningen skattepliktig kapitalinkomst för förmånstagaren och på den verkställs en förskottsinnehållning på 30 %. Beloppet med avdrag för kapitalinkomstskatt är arvsskattepliktigt.

Som nära anhöriga betraktas i skattehänseende den försäkrades make, arvinge i rakt upp- eller nedstigande led, adoptivbarn och dennes bröstarvinge, fosterbarn och makens barn.

Dödsfallsersättning med stöd av pensionsförsäkring (som tecknats efter 18.9.2009)

En dödsfallsersättning som betalas med stöd av en livförsäkring i anslutning till pensionsförsäkring är skattepliktig kapitalinkomst för förmånstagaren och på den verkställs en förskottsinnehållning på 30 %. Hela ersättningsbeloppet efter avdrag för kapitalinkomstskatt är arvsskattepliktig för mottagaren.

Vanliga frågor om dödsfallsersättningar

Kundtjänst hjälper dig

Kundtjänsten för Nordeas försäkringar ger dig hjälp och praktiska råd i olika försäkrings- och ersättningsfrågor. Vi betjänar dig i försäkringsärenden på 0200 22320 (lna/msa) mån–tors kl. 8.30–16.30 och fre kl. 10.00–16.30.

Om ditt ärende inte är brådskande kan du också skicka ett meddelande i mobil- och nätbanken med ämnet Försäkringar.