När ska barnet få sitt första konto och kort?
– Det är mycket olika när föräldrarna öppnar de första banktjänsterna för sina barn. Man kan öppna ett eget konto eller börja fondspara redan till bebisar. Då man öppnar konto till ett barn som är under 1 år får barnet en gåva av oss. Om man dessutom börjar spara till bebisen får barnet ytterligare en gåva, berättar Nordeas expert Anne Oksala.
När barnet växer kan man öppna andra tjänster till hen när det behövs. Barn som fyllt 6 år kan få bankkort på Nordea. Föräldrarna bestämmer ändå själv när tiden är rätt för ett eget bankkort enligt barnets utveckling och behov.
– Bankkortet är personligt så barnet ska själv kunna se efter det och betala med det. Ofta behöver barnet ett bankkort först då hen börjar röra sig mer självständigt till hobbyn och hen t.ex. vill köpa mellanmål i butiken efter skolan. En del föräldrar skaffar bankkort till sina barn när de är i lågstadiet medan andra gör det först senare.
Se vilka banktjänster det finns för barn i olika åldrar
Hur kan barnet betala med sitt kort?
– Barnets bankkort kopplas alltid till hens brukskonto. När barnet betalar eller tar ut pengar med sitt kort debiteras alltså barnets konto. Med hjälp av bankkort lär sig barnet att använda pengar. Barnet ser hur mycket något kostar i butiken och vad hens pengar räcker till för, berättar Anne.
Om föräldrarna vill kan de göra barnets konto synligt i sin egen mobil- eller nätbank. Då ser föräldrarna enkelt hur mycket pengar barnen har på sina konton, och de kan överföra pengar till kontot efter behov.
– När vårdnadshavarna beställer ett Nordea Debit-kort till sitt barn kan de fastställa säkerhetsgränser för kortet. Man kan exempelvis välja att det endast ska vara möjligt att betala med kortet i Finland. Då barnet senare får egna bankkoder kan hen ändra kortinställningarna i mobil- eller nätbanken. Om en ungdom reser utomlands eller åker på språkkurs kan hen också själv ändra kortets geografiska användningsområde i mobil- och nätbanken.
Vad behöver en minderårig bankkoder till?
Med bankkoderna kan barnet använda Nordeas mobil- och nätbank där hen ser vilka banktjänster som öppnats för hen. I mobil- och nätbanken kan barnet se saldot på sitt konto och enkelt kolla sitt korts pinkod.
– Vårdnadshavarna kan ställa vissa begränsningar på barnets användning av mobil- och nätbanken. De kan exempelvis fastställa vilka konton barnet kan se i sin mobil- och nätbank och om barnet kan betala från kontona. Ofta kommer det ändå som en överraskning för föräldrarna att fondinnehav och aktieplaceringar i barnets namn syns i barnets mobil- och nätbank. En minderårig kan ändå inte själv ge sälj- eller köpuppdrag. Barnet får tillgång till sina fonder och placeringar först då hen är myndig, berättar Nordea kuntjänsts rådgivare Mervi Korhonen.
Barnet kan använda samma bankkoder också efter att hen blir myndig.
– Då man skaffar bankkoder till barnet innan hen fyller 18 år kan barnet sköta sina bankärenden smidigt genast när hen blir myndig. I mobil- och nätbanken kan den som fyllt 18 år öppna nya banktjänster efter behov. Om en 18-åring exempelvis börjar studera kan hen ansöka om studielån eller börja BSP-spara.
Läs mer om våra banktjänster inför 18-årsdagen
Hur kan en minderårig identifiera sig genom stark autentisering i olika tjänster på nätet?
Myndigheternas och hälsovårdens nättjänster kräver ofta stark autentisering. Sådana tjänster är till exempel Mina Kanta-sidor, FPA och MinSkatt. Barnet kan logga in i en tredje parts tjänster med bankkoder om e-identifiering, alltså stark autentisering, separat har anslutits till bankkoderna.
– Det kan komma som en överraskning för föräldrarna att man separat måste aktivera e-identifiering. Den unga behöver e-identifiering till exempel då hen vill boka en tid till teoriprov för mopedkörkort hos Ajovarma. Också då en ungdom vill ta emot en studieplats i Studieinfo ska hen identifiera sig genom stark autentisering, berättar Mervi.
E-identifiering behövs också då en minderårig bekräftar betalningar på nätet eller i appar.
– Exempelvis när ett barn köper en seriebiljett för kollektivtrafik i HRT:s app och bekräftar betalningen med sina bankkoder behöver hen e-identifiering.
E-identifiering ansluts alltid på kontoret till barnets bankkoder. Barnet ska vara med på kontoret och ha med sig giltigt pass eller ID-kort. Vårdnadshavarnas samtycke behövs också för e-identifiering.
– Framförhållning är bra så att barnet kan identifiera sig i tjänster som kräver det sen när det behövs. Det är smart att skaffa bankkoder och e-identifiering i god tid så att barnet kan logga in smidigt på till exempel Mina Kanta-sidor.
Läs mer om e-identifiering för barn
Läs mer om banktjänster för barn som fyllt 15 år
Kan barn tryggt använda banktjänster själv?
Då barnet själv får tillgång till banktjänster bär hen också ansvar för att använda dem. Barnet ska vara tillräckligt moget för att kunna ta hand om sina bankkoder och banktjänster själv.
– Bankkoderna är som identitetshandlingar i den digitala miljön, och bara barnet själv får använda dem. Inte ens föräldrarna får använda barnets bankkoder och logga in med dem. Det är viktigt att berätta för barnet att hen inte får ge sina bankkoder till någon annan, påminner Annukka Multanen som arbetar som expert vid Nordeas bedrägerienhet.
På samma sätt ska barnet själv sörja för sitt kort och inte avslöja pinkoden för någon annan.
– Det är bra att berätta för barnet att hen ska lära sig pinkoden till sitt kort utantill. Dessutom ska barnet skydda koden då hen knappar in den i en betalterminal eller automat. Om barnet tappar bort sitt kort kan hen spärra det själv i sin mobil- eller nätbank. Det är också möjligt att spärra kortet genom att ringa spärrtjänsten, lägger Annukka till.
Föräldrarna gör klokt i att diskutera med barnet hur man sköter sina bankärenden tryggt då barnet börjar använda banktjänster själv. På så sätt lär sig barnet att sköta sin ekonomi och ärenden på nätet tryggt och säkert från början.