Fem exempel på hur du kan göra ett egnahemshus mer energieffektivt

  1. Byt uppvärmningen av egnahemshuset till ett energieffektivare alternativ. En markvärmepump samlar exempelvis upp solvärme som är lagrad i mark, berg eller vatten och sparar på uppvärmningskostnaderna. En luft-vattenvärmepump samlar i sin tur uppvärmningsenergi från utomhusluften. Bägge alternativ lämpar sig för vattenburna värmesystem.
  2. Reparera husets gamla fönster exempelvis genom att byta tätningarna eller murkna fönsterbågar till nya. Om fönstren inte fungerar tekniskt sett eller är över 50 år gamla lönar det sig också att fundera på att byta ut dem mot mer energieffektiva. Du kan enkelt jämföra hur energieffektiva fönster är med hjälp av energimärkningen.
  3. Tilläggsisolering av ytterväggarna kan förbättra ett egnahemshus energieffektivitet och få gamla konstruktioner att motsvara nuvarande krav. Eftersom byggnader isoleras utifrån är det klokt att skaffa tilläggsisolering till exempel i samband med att husets fasad renoveras. 
  4. Överväg solceller. Solel är en ren energiform, och med hjälp av den kan du också öka graden av energisjälvförsörjning. Samtidigt kan du gardera dig mot fluktuationer i elpriset.
  5. En del av värmen i hemmet kan förvinna genom vindsbjälklaget, och då kan det vara fördelaktigt att tilläggsisolera innertaket. Ett välisolerat vindsbjälklag kan effektivt förhindra värme från att strömma ut. 

Läs mer om energieffektiva småhus på Motivas webbplats (på finska)Öppnas i nytt fönster

Kartläggning av energibesparing

Så här kommer du igång

Vet du inte hur du kommer igång med energirenoveringen? 

Via oss kan du beställa en kartläggning av energibesparing som hjälper dig att identifiera de åtgärder som behöver vidtas för att spara energi i ditt hem. Kartläggningen kan göras för småhus, såsom egnahems- eller parhus.

Läs mer om kartläggningen

Understöd för energirenovering

Du kan ansöka om understöd från NTM-centralen då du helt avstår från olje- eller naturgasuppvärmning. Det är möjligt att få understöd till ett nytt uppvärmningssystem förutsatt att du inte använder fossila bränslen.

Mer information om understödet och förutsättningarna för det hittar du på NTM-centralens webbplats.

Tänk på energieffektivitet också på stugan

  • Dra nytta av förnybara energikällor. 
  • Fundera också på om ett solelsystem kan vara en tillräcklig energikälla för ditt fritidshus.
  • Återvinn och kompostera. Kompost ger dig näringsrik mylla för grönsaksträdgården och planteringar. 
  • Utnyttja kollektivtrafik även på stugresor. 
  • Dra nytta av tjänsterna i närheten av ditt fritidshus. Kanske du kan cykla eller gå till butiken?

Tips för planering av energirenovering

  • Reservera tillräckligt med tid för att planera energirenoveringen och gör upp en långtidsplan för kommande renoveringar. Ta hjälp av energieffektiviseringsexperter.  
  • Be om offerter av flera entreprenörer och jämför olika alternativa lösningar i lugn och ro. Kolla också hurdan feedback kunderna gett företaget och företagets registeruppgifter innan du väljer en entreprenör.
  • Avtala skriftligen om entreprenaden och priserna, tidtabellen för renoveringen och eventuell ersättning om renoveringen fördröjs. Inkludera också garantivillkor för apparater och arbetet i avtalet. Be att få guidning i hur apparater och system fungerar då renoveringen är klar.