Hurdan bostadsplacerare vill du vara?

Enligt Jussi Pajala brukar man först köpa sin egen bostad och fundera på en placeringsbostad därefter. Ibland blir den första bostaden en placeringsbostad då man byter bostad. Att placera i bostäder görs ofta på lång sikt.

Suvi Kinnunens placeringsstrategi har förändrats en aning under årens lopp, och hon tror inte på en enskild strategi. 

Till en början var hon intresserad av bostadsflippande, där man först köper en bostad och sedan renoverar den för att sälja den på vinst. ”Mitt under renoveringen av den första placeringsbostaden insåg jag att jag inte alls gillar att renovera och egentligen inte ens vill sälja bostaden. Då beslöt jag att inreda bostaden och hyra ut den kortvarigt”, säger Kinnunen.

Kinnunen berättar att hon så småningom köpte fler bostäder och började tillämpa flera olika strategier. Enligt henne är det viktigt att kunna tillämpa olika strategier och välja sådana där man kan dra nytta av sina egna styrkor och marknadsläget.

För närvarande äger Kinnunen fem bostäder i Helsingfors och en i Kuopio.

Syfte med placeringsbostäder

Syftet med att placera i bostäder är att hyra ut placeringsbostaden och med hyresintäkterna betala kostnaderna för bostaden, såsom bolags- och finansieringsvederlag, vattenavgifter och andra kostnader samt eventuella låneamorteringar.

Avkastningen genereras från eventuell värdeökning och hyresintäkter med avdrag för kostnader.

Poddsändningen Mimmit sijoittaa asuntoihin (på finska)

Nordeas experter deltar i den nya säsongen av poddsändningen Mimmit sijoittaa asuntoihin som handlar om att placera i bostäder. Den här gången ger våra experter dig råd om hur du börjar placera i bostäder. Värd för poddsändningen är bostadsplacerare och företagare Suvi Kinnunen.

Den här säsongen diskuteras bland annat följande ämnen

  • att börja placera i bostäder
  • olika sätt att placera i bostäder
  • risker och möjligheter.

Viktigt att beakta innan du börjar placera i bostäder

När man börjar placera i bostäder är det enligt Pajala viktigt att vara systematisk och reda ut olika aspekter i anslutning till bostadsplaceringar. Även Kinnunen började placera i bostäder genom att lyssna på och läsa allt hon kunde hitta om ämnet.

Kinnunen kontaktade självmant banken några månader efter att hon hade köpt sin första bostad för att få veta mer om finansieringsmöjligheter. ”Jag kunde få placeringsbostadslån eftersom jag utöver mina vanliga löneinkomster hade fått ytterligare inkomster som företagare på deltid”, berättar Kinnunen.

  1. Räkna ut förväntade intäkter och kostnader utförligt. Beakta även eventuella överraskande situationer och kostnader samt bostadsaktiebolagets renovationer.
  2. Bedöm hur din personliga ekonomi tål bostadsplaceringar – kan du betala din självfinansieringsandel och har du en ekonomisk buffert?
  3. Kartlägg riskerna med bostadsplaceringar noggrant. Bedöm till exempel hur din ekonomi påverkas om hyran uteblir eller bostaden står tom.
  4. Innan du fattar ditt placeringsbeslut är det viktigt att du har en realistisk uppfattning om bostadspriserna och marknaden för hyresbostäder. Ta del av till exempel statistik, bostads- och tjänsteutbudet på området samt hur prisnivån har utvecklats.
  5. Kontakta oss när du överväger placeringsbostadslån så att vi kan planera ditt lån tillsammans.

Hävstång används ofta vid bostadsplaceringar – känn igen risker och möjligheter med hävstång

Med hävstång i bostadsplaceringar avses att placeringsbostaden helt eller delvis finansieras med placeringsbostadslån. ”Med hävstång går det att placera i bostäder också med ett litet kapital och få avkastning förutsatt att avkastningen överstiger skuldkostnaderna”, säger Pajala.

Pajala påminner ändå om att hävstång förknippas med vissa risker. Till exempel ökar risken för att förlora eget kapital om hyresintäkterna eller bostadens värde minskar. Dessutom kan lönsamheten försvagas under månader då bostaden står tom, hyran inte betalas eller räntorna stiger.

Enligt Kinnunen är det viktigt att bedöma sin ekonomiska situation innan man köper sin första placeringsbostad. I hennes fall renoverades bostaden under de första tre månaderna, och därmed gav den inte intäkter omedelbart.

”Hävstång fungerar bäst när avkastningen överstiger lånekostnaderna och riskerna hanteras noggrant”, säger Pajala.

Visste du att du kan dra av räntorna på placeringsbostadslån i beskattningen?

Du kan dra av räntorna på placeringsbostadslån från kapitalinkomsterna genom att anmäla dem som skuld för inkomstens förvärvande i skattedeklarationen. Förutom möjligheten att dra av räntorna i beskattningen skiljer sig placeringsbolånet från ett vanligt bostadslån för en egen bostad till exempel i fråga om säkerheter.

Läs mer om placeringsbostadslån

Lär dig hantera risker med bostadsplaceringar

Bostadsplaceringar förknippas med flera risker som man ändå kan gardera sig mot. Enligt Pajala är typiska risker med bostadsplaceringar kopplade till marknads- och ränteutvecklingen samt till hyresgäster.

”Man kan skydda sig mot marknadsrisker genom att placera i områden med stabil efterfrågan och positiva framtidsutsikter. Det är också bra att ha en lång placeringshorisont som jämnar ut prisfluktuationer på kort sikt”, säger Pajala.

Det går att skydda sig mot ränterisken till exempel genom att ta en del av lånet med fast ränta eller genom att använda ränteskydd. Med tanke på att en placeringsbostad ska vara lönsam är det också viktigt att beakta eventuell ränteuppgång och ha en ekonomisk buffert för lånekostnader.

”När du placerar i bostäder bör du ha kontroll över dina utgifter. Därför kan fast ränta eller ränteskydd var en mycket bra lösning för en bostadsplacerare”, fortsätter Pajala.

Med risker kopplade till hyresgäster avser Pajala till exempel att hyresgästen inte betalar hyra eller orsakar skada på bostaden. Intäkterna kan också minska under månader då bostaden står tom. ”Dessa risker kan man beakta genom att noggrant välja hyresgäster, använda hyresgarantier, ingå tydliga hyresavtal och skapa en reservkassa,” säger Pajala.

Kinnunen har också skapat beredskap genom att köpa bostäder med bra läge, diversifiera ägandet mellan aktiebolag och personliga innehav samt med hjälp av försäkringar och en tillräcklig reservkassa. ”Jag strävar efter att varje bostad har en buffert på cirka två procent av bostadens värde.”

Ta del av olika alternativ för ränteskydd

Du är kanske också intresserad av