Bostadsaffärer för andra gången

Många gör flera bostadsaffärer under sitt liv. Det finns lika många orsaker till bostadsbyte som det finns bostadsägare. De som gör bostadsaffärer för andra eller tredje gången vet ofta vad de skulle göra annorlunda om de nu skulle skaffa ett nytt hem. Jussi Pajala, Nordea Hypoteksbanks vd, ger sina tips för bostadsköp.

Orkar du renovera?

”Vi köpte ett gammalt frontmannahus för drygt tio år sedan. Allt det grundläggande i huset var i skick, men ett par större renoveringar behövde göras. 

När vi köpte huset budgeterade vi inte något renoveringslån separat, utan ansökte om det senare då vi började renoveringsarbetet. Mindre reparationer och renovering av ytorna har vi gjort så småningom under åren och vi har ännu också något på hälft. När man blir klar med en sak kommer nästa som man måste ta hand om. För tio år sedan var fasadbeklädnaden ännu okej, men huset lever och behöver underhållas hela tiden.

Om jag nu skulle köpa ett nytt hem skulle jag inte köpa ett gammalt hus även om det har sin charm. Det skulle vara så enkelt att bo i ett relativt nytt hem där man inte behöver göra grundläggande renoveringar så ofta. Visst har de här åren lärt oss mycket om att renovera, och nu låter exempelvis en köksrenovering inte så farlig.” Tuulikki, 42

Jussi Pajala: I ett egnahemshus ansvarar du själv för allt

”När du planerar att köpa ett egnahemshus bör du tänka på att husägare inte har disponenter eller fastighetsservicebolag att kontakta i problemsituationer. Köparen ansvarar själv för underhållet av huset. Även om det som utgångspunkt finns mer att renovera i ett gammalt hus än i ett nytt väntar samma renoveringsbehov också någon dag i ett nytt hus. Bor man till exempel 30 år i ett hus går det inte att undgå renoveringar. 

Det är bra att tänka på renoveringsbehov och budgeteringen av dem redan innan man köper ett hus eftersom det är en stor investering att renovera exempelvis taket, fönstren eller fasaden på ett hus. Man bör ta reda på hurdana behov av renoveringar det kan komma. 

Underhåll är nödvändigt även för att också banken förväntar sig att kunden ska ta bra hand om egendomen som står som säkerhet för lånet. Om det finns renoveringsbehov i huset förutsätter banken en realistisk kalkyl över renoveringsbudgeten.”

Läget, läget, läget

”Jag köpte min första egna bostad i Helsingfors nära centrum. Det var en tvåa med en bra planlösning och jag behövde främst renovera ytorna. Jag jobbade i Helsingfors centrum och därför var det viktigt för mig att kollektivtrafikförbindelserna var bra. Arbetsresan tog ändå överraskande mycket tid eftersom jag behövde åka både buss och spårvagn. Ibland kändes det snabbare att ta cykeln.

Senare flyttade jag bort från stan till Esbo, men om jag nu skulle köpa ett nytt hem skulle jag noga fundera på trafikförbindelserna och hur mycket tid arbetsresan tar. Det tar ungefär lika länge för mig att åka till jobbet från Esbo, även om det är mycket längre bort från min arbetsplats. 

Om någon håller på att köpa sin första bostad råder jag hen att tänka noga på om läget är bra.” Päivi, 36

Jussi Pajala: Läget måste vara bra för din vardag

”Oberoende om det gäller föräldrar som bor nära din arbetsresa eller att skjutsa barnen, gör du klokt i att ta reda på hur kollektivtrafiken fungerar eller på annat sätt tänka på hur du kan ta dig från en plats till en annan i vardagen. Om vardagen är onödigt jobbig njuter du inte heller av att bo i en viss bostad. 

Det kan också vara bra att tänka på hur det går att sälja bostaden om du skulle få behov för det. Bostäder nära centrum med bra förbindelser är ofta populära. Å andra sidan värdesätter många att bostaden inte ligger helt mitt i centrum utan på lämpligt gångavstånd från förbindelserna.

Det är ändå fråga om personliga val och det finns inget rätt svar på vilket läge som är bäst för en bostad. Någon kan uppskatta ett naturnära läge och välja en bostad lite längre från centrum även om det skulle vara svårare att sälja bostaden.

Läs in dig på detaljplanerna

”Vi köpte ett egnahemshus som gränsar till skogen och bra friluftsleder. Fem år efter att vi köpte huset beslutade sig staden för att hugga ner skogen och vår utsikt ändrades totalt. Nu hör vi den närliggande riksvägens ljud mycket starkare.

Skulle jag nu köpa ett hus eller en bostad skulle jag noga ta reda på allt om bostadsområdet och vilka planer det finns för området i framtiden. Jag skulle ta reda på vem som äger de närliggande skogarna och tomterna och vilka planerna för dem är. Ett bostadsområde kan ändra mycket på några år.” Esa, 45

Jussi Pajala: Detaljplaner ändras inte plötsligt

”Ändringar i detaljplaner och besvärsprocesser tar flera år. Alltså kan även köparen på förhand ta reda på hur den gällande detaljplanen för ett bostadsområde ser ut, om det finns byggrätt på tomterna och vem som äger marken. Uppgifterna finns att beställa hos Lantmäteriverket mot en liten avgift.

Man kan också ringa den som äger granntomten direkt och höra sig för om ägarens planer för tomten. När man känner till eventuella planer är det lättare att fatta beslut. Dock är allt i ständig förändring och det är omöjligt att vara förberedd på allt särskilt på lång sikt. Men ändringar på kort sikt går att ta reda på och det är inte särskilt besvärligt.”

Smarta kvadratmetrar

”Jag och min partner köpte en trea på 73 kvadrat i ett radhus med två våningar. Nu när jag har varit hemma hos bekanta med färre kvadratmeter är jag överraskad över hur också mindre bostäder kan se rymliga ut. 

Jag har märkt att planlösningarna inverkar mycket på hur kvadraterna fungerar. I vår trea slukar gångarna och trappan onödigt mycket yta.” Jukka, 33

Jussi Pajala: Jämför planritningar

”Vissa konstruktioner såsom gångar eller trappor kan ta upp många kvadratmetrar som inte kan utnyttjas på andra sätt. Det är också bra om möblerna passar in i en bostad på fler än bara ett sätt så att det är möjligt att variera utrymmena.

Det finns ändå inget facit för hur kvadraterna bäst kommer till pass. Någon njuter av ett öppet kök, medan andra tycker att den enda rätta lösningen är ett kök som man kan stänga dörren till. Det är också bra att tänka på hur bostaden lämpar sig för olika livsskeden. Räcker bostaden till om familjen får tillökning?”

Känslorna får ofta styra då man köper ett hem

Jussi Pajala sammanfattar att känslorna ofta styr då man köper ett hem.

”När man köper ett hem tänker man: nu ska vi förverkliga vår dröm! Men mitt i ivern är det lätt hänt att man glömmer fakta och realism. Det lönar sig därför att på förhand sitta ner och ta sig tid att fundera på bostadsköpet ur många olika synvinklar. Vilka frågor är viktiga för mig vad gäller boende? Tänk om min vardag förändras och jag byter arbetsplats eller familjekonstellationen ändras?

Det är också bra att gå på visningar av många olika slags bostäder och fundera på hur de skulle fungera i ens vardag. 

När grundarbetet är gjort är det bra att ta ett beslut som inte baserar sig enbart på förtjusning. Alltid går inte helt alla drömmar i uppfyllelse men då man gått igenom bostadsbehoven rationellt kommer det i alla fall inga överraskningar senare.

Du är kanske också intresserad av