Hur börjar jag spara och placera?

Det lönar sig att spara. Redan med ett litet belopp som du sparar regelbundet kan du få ihop en reservfond och öka din förmögenhet.

Läs mer om hur du börjar spara

Miksi säästäminen kannattaa?

Säännöllisellä säästämisellä on monta hyvää puolta; säästämällä voit kerryttää vararahastoa, lisäät varallisuuttasi ja pääset toteuttamaan haaveitasi, joihin ei muuten olisi varaa. Rahastosäästämisen Nordeassa voi aloittaa jo 10 eurolla.

Lue lisää säästämisen hyödyistä

Sparkalkylatorn, dvs. kalkylatorn för att beräkna ränta på ränta

Med hjälp av vår kalkylator kan du planera ditt sparande och beräkna hur mycket din förmögenhet kunde öka med den spartid du valt. Beräkna och testa.

Läs mer och testa vår sparkalkylator

Vad är inflation?

Du har säkert hört talas om inflation, men vad menar man egentligen med inflation och hur kan man gardera sig mot den? På den här sidan kan du läsa mer om inflationen, hur den uppstår och hur den påverkar dig som konsument.

Läs mer inflationen

Fonder eller aktier?

Ska jag placera i aktier eller fonder eller både och? Hur skiljer sig aktier och fonder från varandra som placeringsobjekt?

Läs mer om skillnaderna mellan fonder och aktier

Vad betyder diversifiering och varför är det viktigt?

En genomtänkt diversifiering är bra riskhantering. Då du sprider ditt sparkapital och dina placeringar kan du gardera dig mot marknadsfluktuationer. Om du sköter din portfölj själv är det ännu viktigare med en bra diversifiering.

Läs mer om diversifiering och varför det är viktigt

Hur korrelerar placeringsrisker med avkastning på placeringar?

Hurdan är avkastningen jämfört med risken på placeringen? Hurdan avkastning kan jag sträva efter? Hur vet jag hurdana risker jag kan ta? Nordea Funds verkställande direktör Tanja Eronen berättar om avkastning på placeringar, risker med placeringar och tidsperspektiv.

Läs mer om risker med och avkastning på placeringar

Vad ska man göra då det råder osäkerhet på marknaderna?

Ibland orsakar marknadsturbulensen rastlöshet. Det kan vara svårt som sparare eller placerare att ta reda på vad som är den bästa lösningen i ett osäkert marknadsläge.

Läs mer om att placera i turbulenta tider

Vad ska du tänka på innan du säljer placeringar?

Då du är i färd med att sälja placeringar gör du klokt i att fundera lite kring varför du vill sälja. Det finns skäl att överväga försäljning till exempel om du behöver dina fondtillgångar till ett annat ändamål, såsom bostadsköp. Du gör ändå klokt i att fundera på många aspekter innan du säljer.

Läs mer om vad du ska tänka på innan du säljer placeringar

Vad betyder inflation, nollavkastning och ränta på ränta? Vad menar man med dessa?

Sparmedel ger trygghet, men då du placerar dem smart kan de också ge avkastning och öka med tiden. Läs de viktigaste argumenten för att börja spara smart.

Läs 5 argument för att sätta dina sparkontomedel i arbete

Vad betyder fondsparande, bostadssparande och kontosparande?

Här kan du bekanta dig med olika sparformer. Att spara pengar tryggar din ekonomi och under årens lopp får du ränta på ränta på ditt sparkapital.

Läs mer om olika sparalternativ

Hur börjar jag spara för en bostad och hur öppnar jag ett BSP-konto?

Vad menar man med bostadssparande och vad är ett BSP-konto? Hur öppnar jag ett BSP-konto? Och vad behöver man tänka på när man ska köpa sin första bostad? Här hittar du en guide för förstagångsköpare, tips för att spara till en bostad och ett sammandrag om bostadssparande och BSP-konto.

Läs mer om BSP-konto och bostadssparande

Varför lönar det sig att spara under lånetiden? Hur kan man gardera sig mot räntehöjningar genom att spara?

Har du lån men inga sparmedel? Då du månadssparar i fonder samtidigt då du återbetalar lån har du med tiden en allt större buffert för överraskande utgifter och händelser. Samtidigt drar du nytta av ränta-på-ränta-effekten och får en väldiversifierad sparlösning som förvaltas av ett proffs.

Läs mer om sparande under lånetiden och varför det lönar sig

Hur börjar jag spara till mitt barn?

Då man sparar till barn är placeringstiden flera år. På lång sikt blir det en nätt sparsumma som kan vara till stor glädje och nytta då barnet växer och det exempelvis blir dags att skaffa körkort, flytta till ett eget hem och börja studera. Den bästa tiden att börja är nu.

Läs mer om att spara till barn och börja

Vad ska man tänka på när man börjar bli vuxen?

Då man fyller 18 är det dags att börja sköta sin ekonomi själv. Ansvaret för den egna ekonomin ökar, men så gör också friheten. Här hittar du tips för att spara, att sköta din ekonomi, BSP-sparande och dagliga bankärenden. Nordea Kundtjänst hjälper dig gärna när du har frågor.

Läs mer om våra tips för unga vuxna

Hur mycket kan jag spara och hur ska jag planera min ekonomi?

Gör en budget och fundera på vart dina pengar går eller vad du ska göra om du får ont om pengar. Här hittar du anvisningar om hur du gör en budget och tips på hur du får bukt på pengaslukare och koll på vardagsekonomin.

Läs mer och gör en budget

Hur fungerar den digitala placeringsrådgivaren Nora?

Vi ville göra det så enkelt som möjligt för alla att placera. Nordeas digitala placeringsrådgivare Nora hjälper dig att komma igång med fondsparande. Med hjälp av Nora kan du bli en fondsparare på 7 minuter.

Läs mer och prova Nora

Vad ska jag göra då marknaden fluktuerar? Vad gör jag om börskurserna börjar falla?

Då läget på marknaden är turbulent kan man lätt tycka att det är dags att sälja alla placeringar och börja placera igen först då läget har klarnat. Det här kan vara en dålig strategi eftersom det oftast är just under turbulenta tider som avkastningen är bäst.

Läs mer om varför det är viktigt att följa sin sparplan

Aktiesparkonto eller värdeandelskonto?

Vad är skillnaden mellan aktiesparkonto och värdeandelskonto? Man kan handla med aktier på bägge konton, men det finns grundläggande skillnader mellan kontoegenskaperna som placerare bör beakta.

Läs ett uttömmande och koncist infopaket om skillnaderna mellan de här kontona

Vad är utdelning?

Vad är utdelning egentligen och hur placerar man i utdelningsbolag? Vad är utdelning på aktier och vad baserar sig utdelningen på? Varför lönar det sig att placera i utdelningsbolag och vad ska man tänka på om man placerar i sådana?

Läs mer om utdelning

Hur kan jag förbereda mig på pensionstiden?

Drömmer du om lugna eller aktiva pensionsår? Genom att börja månadsspara tidigt kan du betydligt öka din förmögenhet inför pensionsåren.

Läs mer om pensionssparande

Vad betyder alla olika spar- och placeringstermer?

Tanken på att börja spara intresserar, men då du söker information verkar texten obegriplig? Du behöver inte oroa dig. Vi har gjort en ordlista med de vanligaste spartermerna.

Ta en titt på spararens ordlista och bli herre över termerna

Hur kan jag bli kund och börja spara?

Det har aldrig varit lika lätt och snabbt att öppna banktjänster och börja spara. På nätet öppnar du banktjänster på ett par minuter – utan att besöka bankkontoret.

Läs mer och bli kund

Behöver du hjälp med att göra upp en sparplan?

Vill du öka din förmögenhet och förbereda dig för morgondagen, spara för att förverkliga drömmar eller börja spara till ditt barn? Vi hjälper dig. Här kan du boka tid till ett avgiftsfritt placeringsmöte så gör vi upp en lämplig plan för dig.

Läs mer och boka tid för rådgivning