• Förbered dig på överraskande situationer och utgifter i livet
  • Med hjälp av besparingar kan du förverkliga dina drömmar och göra större anskaffningar.
  • Då du sparar och placerar på lång sikt ökar du din förmögenhet.
  • Det är också ett bra sätt att förbereda sig på framtiden.

Det skulle vara bra om alla hade besparingar för överraskande utgifter, t.ex. ett belopp som motsvarar utgifterna under några månader. Du kan själv bestämma om du sparar på ett konto eller om du vill försöka få avkastning som överskrider räntan på kontot. Du kan exempelvis placera dina sparmedel i en diversifierad placeringsfond varifrån medlen lätt kan omvandlas till pengar.

Få dina tior att växa

Du kan börja månadsspara regelbundet med bara tio euro i månaden.

Om du har pengar kvar efter att du har betalat alla vardagsutgifter lönar det sig att överväga att börja spara regelbundet. Tänk på hur mycket pengar du inte behöver för extra utgifter utan kan placera på längre sikt.

Att spara på ett konto är ett bra sätt att börja men det lönar sig också att överväga att placera i sådana objekt som kan ge en högre avkastning än räntan på kontot. Du kan börja månadsspara i Nordeafonder med bara 10 euro. Värdet på fonderna kan stiga eller sjunka enligt marknadsläget. Du kan när som helst omvandla dina fondplaceringar till pengar. Pengarna får du inom några dagar och summan motsvarar fondplaceringens värde vid tidpunkten då du löser in placeringen.

Du ingår ett sparavtal enkelt i mobil- eller nätbanken. Nordeas digitala placeringsrådgivare Nora hjälper dig att hitta det lämpligaste sättet att spara. Nora gör upp en placeringsprofil för dig och rekommenderar en lämplig placeringsfond. Om du ännu inte är kund hos Nordea berättar Nora hur du kan bli kund.

Ränta på ränta är bonus för sparare

Ränta-på-ränta-effekten innebär att inte bara ditt ursprungliga sparbelopp samlar ränta utan också räntan på sparbeloppet. Om du till exempel sparar 100 euro och man utgår från att du får en årlig ränta på 5 procent på sparkapitalet har du sparat totalt 105 euro efter det första året. Nästa år får du en ränta på 5 procent på 105 euro och sparbeloppet uppgår totalt till hela 110,25 euro. Och så vidare.

Ju flera år du sparar och får ränta på ränta, desto mer ökar ditt sparkapital så att säga gratis utan att du gör några tilläggsplaceringar. Därför lönar det sig att börja spara så tidigt som möjligt.

Testa Yles placeringsräknareÖppnas i nytt fönsterför att se hur mycket du kan spara.