Fonder eller aktier – vad ska jag välja?

Har du bestämt dig för att börja spara, men inte i vilken sparform? Här reder vi ut när det passar bäst att spara i fonder eller att investera i aktier.

Skillnaden mellan fonder och aktier

Fonder och aktier är båda två sparformer som har visat sig ge bra avkastning över tid. Men vad är egentligen skillnaden? Det kan jämföras med att köpa en tårta eller köpa ingredienser och baka tårtan själv.

Den färdiga tårtan i det här exemplet är en fond. När du investerar i en fond får du ett paket med flera olika aktier hopsatt av ett fondbolag. Det är en bekväm lösning för dig som inte vill lägga ner så mycket tid, utan låta andra göra jobbet.

En aktie är en ägarandel i ett enskilt bolag. Investerar du i aktier behöver du sätta ihop ditt eget paket, eller portfölj som det kallas, för att sprida dina risker. Det kräver alltså lite mer kunskap, engagemang och intresse från din sida.

Vet du redan hurudan du är som investerare?

Det viktigaste är att beakta hurudan avkastning du förväntar dig och hur mycket risk du är beredd att bära i dina investeringar. Ifall du är osäker på din profil som investerare, hjälper vi dig gärna. 

Vår rådgivning är avgiftsfri.

När ska jag spara i fonder?

När du sparar i fonder sprider du risken för hur du placerar dina pengar. Eftersom en fond innehåller många olika aktier, investerar du inte bara i ett enskilt bolag, utan i flera. Som fondägare blir du indirekt delägare i alla de bolag vars aktier ingår i fonden.

När du sparar i en fond förvaltas den av ett fondbolag. De köper och säljer aktier baserat på deras löpande analyser kring hur de tror att aktien kommer att prestera på börsen.

De sprider alltså riskerna åt dig, så att du inte är lika beroende av hur ett enskilt bolag presterar. För det betalar du en förvaltningsavgift som varierar från fond till fond.

Ett sparande i fonder passar dig som vill

  • sprida dina risker på ett enkelt sätt, men ändå ha chans till bra avkastning
  • låta en fondförvaltare sköta placeringarna
  • få tid över till annat än ditt sparande

Läs mer om fördelarna med fondsparande och varför du ska spara i fonder.

När ska jag spara i aktier?

I ett fondsparande sprider förvaltaren dina pengar över flera olika värdepapper. Men sparar du i enskilda aktier behöver du själv veta vilka bolag du ska investera i. Detta medför att risken kan vara högre för dig som sparare och du kan behöver också lägga ner lite mer tid på att förvalta ditt sparande själv.

Fördelarna med ett aktiesparande är att du slipper förvaltningsavgifterna som finns i en fond. Du betalar istället en avgift varje gång du köper en aktie, som kallas courtage. Vi har ett av marknadens lägsta courtage.

Du kan även ha chans till högre avkastning när du investerar i aktier jämfört med fonder. Men då gäller det att hänga med i vad som händer på marknaden, så att du vet när du ska köpa och sälja.

Ett sparande i aktier passar dig som

  • har ett intresse för börsen och vill lägga lite tid på ditt sparande
  • är bekväm med att själv välja dina placeringar
  • vill ha chans till högre avkastning

Läs mer om placering i aktier och hur du kommer igång.

Historisk avkastning är ingen garanti

Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar eller aktier kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.