Så här förbereder du dig för att ansöka om bostadslån

Om möjligt gör du klokt i att ansöka om bostadslån redan innan du börjar leta efter bostad för att ta reda på hur mycket bostadslån du kan få.

I låneansökan ska du svara på frågor om bl.a. din anställning, familjeförhållanden, inkomster, sparmedel och krediter. Fyll i låneansökan omsorgsfullt och ta fram följande uppgifter:

  • lön före och efter skatt 
  • övriga inkomster och förmåner
  • övriga lån och kreditkort
  • sparmedel som du tänkt använda till bostadsköpet
  • sparmedel och övrig förmögenhet som kan utgöra säkerhet för lånet
  • uppgifter om bostaden som du tänker köpa eller en preliminär plan.

Hur exakt ska låneansökan fyllas i?

Utifrån din låneansökan förhandlar vi om lån med dig och kommer överens om en lämplig lånehelhet. Genom att fylla i låneansökan omsorgsfullt ser du till att vi kan handlägga din ansökan så smidigt som möjligt.

Eftersom vi får uppgifter om dina lån och kreditkort i det positiva kreditupplysningsregistret kan du ange en uppskattning av dina befintliga lån i ansökan.

I ansökan ställs också frågor om värdet på din förmögenhet. Kontrollera värdet på dina sparmedel och placeringar på förhand för låneansökan. I fråga om din nuvarande bostad räcker det att du anger en prisuppskattning som preciseras senare. Vi återkommer till värdet på eventuella tilläggssäkerheter senare i låneförhandlingarna.

När du fyller i ansökan är det är viktigt att fundera på hur mycket av dina sparmedel du kan använda till att köpa en bostad. För att få lån krävs alltid en självfinansieringsandel på minst 5–10 procent som kan bestå av exempelvis sparmedel eller tillgångar från försäljningen av din nuvarande bostad.

Du behöver inte veta vilken bostad du köper eller det exakta priset på den. Du kan beräkna beloppet på ditt lån i förväg med hjälp av en bolånekalkylator och ansökan. Ofta blir kalkylen mer exakt under låneförhandlingarna.

Läs mer om självfinansieringsandelen

Bolåneförhandlingar

När du har skickat oss bolåneansökan kontaktar vi dig så snart som möjligt per telefon för att komma överens om ett möte. 

I låneförhandlingarna diskuterar vi till exempel räntor, amorteringssätt och säkerheter som kan väljas till lånet. Dessutom berättar vi hur du kan trygga återbetalningen av lånet.

Läs mer om låneförhandlingar

Vilka är villkoren för bostadslån?

Hur stort lånebelopp du kan få påverkas bland annat av dina inkomster, andra lån och kreditkort samt sparmedel och andra tillgångar som kan ställas som säkerhet för lån.

Du kan få lån även om dina månadsinkomster varierar. Det är viktigt att dina inkomster och utgifter är i balans och ett fast anställningsförhållande är inte ett absolut krav för att få lån. Lånebeloppet ska alltid dimensioneras så att det finns pengar över till annat utöver lånebetalningen.

För att få lån är det ändå alltid ett absolut krav att dina kreditupplysningar är i skick och att du inte har betalningsanmärkningar.

Ibland räcker inte ens egna säkerheter till för att garantera återbetalningen av det önskade bolånebeloppet. Då är det smart att be dina närstående om eventuella tilläggssäkerheter, och till exempel föräldrarnas fritidshus eller andra tillgångar kan utgöra säkerhet. Ett annat alternativ för att ställa tilläggssäkerhet är att avtala om användning av Nordeas EgenGaranti eller statsborgen.

Läs mer om säkerheter

Svar på frågor om ansökan om bostadslån