Så här förbereder du dig på låneförhandlingar

För att förbereda dig på låneförhandlingarna räcker det att du fyller i en låneansökan omsorgsfullt. I ansökan ska du ange uppgifter om din ekonomi, såsom din månadsbudget, dvs. alla dina löneinkomster och andra inkomster samt återkommande fakturor och andra utgifter. 

Genom att fylla i ansökan kan du också själv försäkra dig om att du har en helhetsbild av din ekonomiska situation. Med hjälp av ansökan och våra kalkylatorer kan du också uppskatta lånebeloppet på förhand. Det är ändå bra att komma ihåg att ofta preciseras kalkylerna vid låneförhandlingarna.

När du har skickat oss bolåneansökan kontaktar vi dig så snart som möjligt per telefon för att komma överens om ett möte. 

Om du ännu inte har fyllt i en bolåneansökan, läs mer nedan och fyll i en ansökan. 

Förhandla om lån på nätet eller kontoret

Du kan förhandla om lånet behändigt på ett onlinemöte. Då behöver du bara en telefon eller dator och Nordeas bankkoder. Under diskussionen visar vår bolånerådgivare kalkyler och annat innehåll om mötet på datorskärmen.

Läs mer om hur onlinemötet går till

Efter låneförhandlingarna får du en preliminär låneoffert som är ett sammandrag av mötet. Med offerten är det enkelt för dig att kartlägga marknaden och hitta ditt framtida hem. 

Du kan också ansöka om lån genom att förhandla om lånet med vår bolånerådgivare på kontoret.

Vid låneförhandlingarna diskuterar vi t.ex. den ränta som passar dig

Syftet med låneförhandlingarna är att hitta ett flexibelt lån som passar din ekonomi. Därför går vi tillsammans igenom de uppgifter om din ekonomi som du har angett i ansökan. 

”Vid låneförhandlingarna går vi igenom alla ärenden som gäller lånet”, säger Nordeas bolånerådgivare Teemu Hiltunen

”Till exempel är räntan och marginalen alltid grundläggande element i lånet. Vi gör också ett så kallat stresstest där vi testar hur du skulle klara dig ekonomiskt om räntan steg till 6 procent med en återbetalningstid på 25 år.”

De flesta finländare har 12 månaders euriborränta som referensränta för sina lån. Nu när ränteläget håller på att förändras har allt fler kunder blivit intresserade av Nordea Primeräntan och 3 månaders euriborränta.

Läs mer om euriborräntor och andra referensräntor.

”Vid låneförhandlingarna säkerställer vi också alltid att bostadsköparen har garderat sig mot eventuella förändringar i sin livssituation. Vi diskuterar också ränteskydd och skydd som gäller sökandens hälsotillstånd och sysselsättning.”

Vid låneförhandlingarna går vi igenom bl.a.

  • lånebeloppet 
  • dina förhandsbesparingar 
  • säkerheterna för lånet
  • referensräntan och marginalen
  • hur du kan förbereda dig på ränteuppgång
  • lånetiden och amorteringssättet.

Det lönar sig att spara under lånetiden

Vid låneförhandlingarna får du också råd för att planera dina finanser. En viktig del av din ekonomi är att förbereda dig på framtiden. Det är viktigt att samla ihop en reservkassa för kommande utgifter och planera hur du kan öka din förmögenhet på lång sikt.

”Ofta talar vi först om bostadsköparens inkomster och hens livsstil. Och hur mycket hen kan spara”, säger Teemu Hiltunen.

Det finns ingen nedre gräns för sparande och du kommer igång med så lite som 10 euro i månaden. Med tiden kan du också öka beloppet.

Läs mer om hur du kan spara under lånetiden

Säästäminen asuntolainan ohessa

Tre av fyra sparar

Enligt Nordeas enkätundersökning (9/2023) sparar 75 % av finländarna som har bostadslån vid sidan om låneamorteringarna. Typiskt sparar man i genomsnitt 150 euro i månaden på ett sparkonto eller i fonder eller aktier.

En bra plan utgör grunden för bolåneförhandlingarna

Enligt Nordea Hypoteksbanks vd Jussi Pajala kan man inte överskatta betydelsen av en bra plan för att göra ett lyckat bostadsköp. Då bostadsköpet grundar sig på en plan och man har börjat spara i god tid har man även tid för att kartlägga egna drömmar.

”Alla bostadsköpare gör klokt i att lägga lite tid på att fundera på sina drömmar. Det är också viktigt att proportionera drömmarna till den egna ekonomin och tänka på hur man kan nå sina mål”, säger Jussi Pajala.

”Ofta är det föräldrarna som uppmuntrar den unga att skaffa ett eget hem. Även tipset på att BSP-spara får man ofta hemifrån”, berättar Teemu Hiltunen.

I genomsnitt förhandlar finländare om sitt bostadslån med sju års mellanrum. Ofta beror ett bostadsbyte på familje- eller arbetssituationen och oftast byter man bostad under småbarnsåren. ”Till exempel nu när distansarbete har blivit vanligare har kraven på hemmets storlek ändrat och allt oftare söker man en bostad med ett separat arbetsrum”, säger Jussi Pajala.

15 % rabatt på livförsäkringar

Teckna en livförsäkring för att skydda dina närståendes ekonomi. Som bolånekund får du en fortlöpande rabatt på 15 % på en ny försäkring.

Läs mer och beräkna priset

Är du orolig för att räntorna stiger?

Då du garderar ditt lån antigen genom att spara eller med ett separat ränteskydd skyddar du din ekonomi för räntehöjning och ökade kostnader.

Läs mer om hur du kan skydda din ekonomi mot ränteuppgång

Lånelöfte

Förhandla med banken om ett lånelöfte så att du kan förverkliga dina bostadsdrömmar. Det är lättare att söka ett nytt hem om du redan har ett lånelöfte.

Läs mer om lånelöfte