Ansök om en preliminär låneoffert – du får veta lånebeloppet och marginalen

Av den preliminära låneofferten framgår hur mycket bostadslån du kan få och med vilken marginal. Du kan ansöka om en låneoffert behändigt och den binder dig inte till att ta lån. 

Med hjälp av den preliminära låneofferten kan du enkelt kartlägga läget på marknaden och hitta ditt framtida hem. 

Så här framskrider processen för att ansöka om en preliminär låneoffert

För att få en preliminär offert behöver du bara fylla i en bolåneansökan på nätet.  I ansökan ställer vi frågor om din ekonomi, såsom dina inkomster, utgifter, besparingar, tillgångar och befintliga lån.

Efter att du har fyllt i ansökan kontaktar vi dig för att boka tid till bolåneförhandlingar. Efter förhandlingarna ger vi dig en preliminär offert på bostadslån eller vid behov ett lånelöfte.

Du ska fylla i bolåneansökan omsorgsfullt eftersom de uppgifter som du ger i ansökan utgör grunden för din bolåneoffert. När du fyller i ansökan omsorgsfullt blir låneprocessen snabbare även om många detaljer ofta preciseras i låneförhandlingarna.

Ansök om en preliminär låneoffert redan idag!

Gå till ansökan om en låneoffert på nätet Öppnas i nytt fönster

Då du har ett lånelöfte kan du lämna ett bindande köpeanbud redan på bostadsvisningen

Lånelöftet binder banken att bevilja dig bostadslån. När du har ett lånelöfte är det enkelt och tryggt att lämna ett köpeanbud på en bostad eller fastighet.  Liksom den preliminära bolåneofferten binder lånelöftet inte dig på något sätt. 

Om du redan vet vilket objekt du vill köpa när du ansöker om lån är det bra att du nämner det i låneförhandlingarna. Då säkerställer vi att vi kan godkänna objektet som säkerhet för lånet.

Efter det ger vi dig ett lånelöfte och du kan lämna ett bindande köpeanbud på objektet. Alternativt kan du lämna ett villkorligt anbud där villkoret är att vi beviljar lån för objektet.

Du kan lämna ett villkorligt köpeanbud också med stöd av en låneoffert

I regel lämnar man ett köpeanbud på en bostad då man har fått ett lånelöfte. Om du inte har ett gällande lånelöfte kan du lämna ett villkorligt köpeanbud.

Villkoret för köpeanbudet kan då vara att banken godkänner det objekt som du köper som säkerhet för lånet och att banken ger dig ett lånelöfte. Du ska komma överens med mäklaren om ditt anbud är villkorligt. 

Innan du lämnar ett anbud rekommenderar vi att du kontaktar oss med blanketten Hittat ny bostad. På så sätt ser du till att objektet är lämpligt också ur bankens synvinkel och vi kan arbeta vidare med ditt lånelöfte.

Från en preliminär låneoffert till ett lånelöfte

Då du har fått en preliminär låneoffert vid låneförhandlingarna kan vi bevilja dig ett lånelöfte efter att du har skickat oss följande dokument:

  • disponentintyg 
  • ditt löneintyg och dina kontoutdrag för 3 månader
  • en bild på ditt identitetskort eller pass

Dessutom kan vi behöva blanketten Uppgifter om pantsättaren och panten om du har främmande säkerhet för din bostad. Om du är företagare behöver vi även företagets bokslutsuppgifter. 

Vid behov kan du enkelt förnya lånelöftet

Vårt löfte om att bevilja bostadslån gäller sex (6) månader, och priset på bostadslånet, dvs. marginalen gäller en (1) månad.

Om lånelöftet ändå inte längre är i kraft kan du enkelt att förnya det genom att kontakta vår kundtjänst per telefon eller via chatten eller skicka ett meddelande i mobil- eller nätbanken. Observera att uppgifterna om lånelöftet och priset på bostaden kontrolleras på nytt då lånelöftet förnyas. 

Vanliga frågor om låneoffert och lånelöfte

Hyres- eller ägarbostad?

Gör upp en lista över vad som gör en bostad till ett drömhem för dig. Är det en ny, gammal, stor eller liten bostad och ligger den i centrum eller på ett lugnare område? Är det en hyres- eller ägarbostad?

Läs mer om alternativen hyres- och ägarbostad

Bostadslån

Hos Nordea får du ett förmånligt bostadslån som är som skapat för dig.

Läs mer om bostadslån

BSP-lån

En lätt och trygg sparform för ungdomar. Öppna ett BSP-konto och börja spara för din första bostad.

Läs mer om BSP-lån