Kodkorten på papper slopas – börja använda den elektroniska identifieringsmetoden nu

Kodkort på papper slopas vid e-identifieringen och inloggningen till nätbanken. Även nätbetalningar kräver i framtiden stark autentisering.

Det blir enklare att identifiera sig då kodappen fungerar i alla tjänster

Om du ännu inte använder kodappen eller kodkalkylatorn, börja göra det nu. Ladda ner kodappen på din smarttelefon eller surfplatta i appbutiken.

Om du inte har en mobil enhet kan du beställa kodkalkylatorn i nätbanken. Våra kunder med nedsatt syn får en större talande kodkalkylator på kontoret. Andra kunder debiteras med en avgift för den större versionen.

Då du använder kodappen räcker det att du kommer ihåg din pinkod. Appen räknar ut engångskoder i bakgrunden och skickar dem till banken via en krypterad förbindelse. Kodkalkylatorn är liten, lätt och enkel att ha med sig till exempel i plånbokens kortfack.

Börja använda kodappen och läs bruksanvisningarna

I anvisningarna berättar vi exempelvis hur du lägger till kodappen i en annan telefon eller surfplatta och hur du aktiverar kodappen i en ny telefon med hjälp av kodappen i din gamla telefon.

Läs bruksanvisningarna och ladda ner appen i appbutiken

Möjligheten att använda kodkortet på papper upphör

Till exempel e-identifiering fungerar endast med kodappen och kodkalkylatorn. Möjligheten att använda kodkortet för att logga in i nätbanken upphör i början av nästa år.

E-identifiering är den tjänst du använder då du loggar in i andra tjänsteleverantörers tjänster med dina bankkoder. Inloggningen till bland annat tjänsterna Mina Kanta-sidor (kanta.fi) och MinSkatt (skatt.fi) har redan förnyats den 27 september.

Då tjänsteleverantören har övergått till den nya e-identifieringen förnyas inloggningssidan till e-tjänsten. I fortsättningen väljer du det identifieringsverktyg (kodappen, kodkalkylatorn eller kodappen i offlineläge) du vill använda bland ikonerna på skärmen och skriver därefter in ditt användar-ID på den rad som reserverats för det.

Banken meddelar senare tidpunkten då kodkortet inte längre kan användas vid inloggning till nätbanken. I fortsättningen behöver du kodappen eller kodkalkylatorn också för att kunna logga in i nätbanken.

Du behöver bankkoder allt oftare också vid kortbetalningar eftersom du ska bekräfta nätköp med kort separat med bankkoderna. Till följd av ändringen blir det ännu tryggare att betala köp på nätet.

Andra aktörers kontouppgifts- och betalningsuppdragstjänster

I fortsättningen kan du ge en betaltjänstleverantör som fått koncession av Finansinspektionen tillstånd att hämta dina kontouppgifter och göra betalningar från dina betalkonton i olika banker inom EU-området. Då befullmäktigar du själv tjänsteleverantören och ingen annan har tillgång till dina uppgifter utan ditt tillstånd. Till följd av detta kan det uppstå nya tjänster, t.ex. en tjänst som samlar in dina eventuella kontouppgifter i olika banker på en och samma rapport.

Bild på den nya inloggningssidan

New Nasa login page in mobile

Vi hjälper dig att ta i bruk de nya metoderna

Vi hjälper dig såväl per telefon, via chatten som på kontoret. Om du behöver mer rådgivning om digitala tjänster, delta i våra digiträffar.

Läs mer om

Kysymyksiä ja vastauksia aihealueittain

Vanliga frågor

Maksaminen ja kortit

Pankin ulkopuolisten toimijoiden tili- ja maksupalvelut