EgenGaranti

För bostadslånet krävs alltid en säkerhet. EgenGaranti är en tilläggssäkerhet som du kan skaffa till ditt bostadslån om bostadslånets belopp är högre än bostadens belåningsvärde. Då du har EgenGaranti behöver du nödvändigtvis inte be någon gå i borgen för ditt bostadslån eller ställa övriga säkerheter för lånet.

Du kan köpa EgenGaranti för ett lån som du ska

  • köpa en färdig bostad i Finland som används av dig eller din familj för permanent boende,
  • grundrenovera en färdig bostad som används av dig eller din familj för permanent boende eller
  • lägga om dina befintliga bostadslån, till exempel frigöra borgensmän eller andra säkerheter.

Egenskaperna hos EgenGaranti

EgenGaranti är Nordeas kreditsäkerhet för bostadslån. Det är en tilläggssäkerhet för låntagaren och en försäkring för banken.

EgenGaranti är en tilläggskostnad på det totala priset på bostadslånet, men den kan också vara till stor hjälp om låntagaren drabbas av betalningssvårigheter.

I praktiken betyder det att om gäldenären inte klarar av att betala sitt bostadslån och om försäljningspriset av säkerheten, dvs. bostaden, inte räcker till att täcka den återstående skulden, betalar försäkringsbolaget en ersättning till banken upp till det belopp som motsvarar den köpta EgenGarantin.

Försäkringsbolaget har dock rätt att av låntagaren ta ut den ersättning som betalats till banken.

Priser

Priset på EgenGaranti beror på bostadslånets belopp och den behövliga tilläggssäkerheten.

Till exempel om du köper en lägenhet värd 100 000 och du har dina egna pengar för 10 000 euro, behöver du ett lån på 90.000 euro. Bostaden täcker 75 000 euro av lånet, och du behöver med andra ord EgenGaranti för 15 000 euro. EgenGarantin kostar då 720 euro.

För att få det exakta priset på EgenGaranti, besök vårt kontor eller ring Nordea Kundtjänst.

Ansök om bostadslån på webben

Ansök nu Öppnas i nytt fönster

Lånelöfte

Förhandla med banken om ett lånelöfte så att du kan förverkliga dina bostadsdrömmar. Det är lättare att söka ett nytt hem om du redan har ett lånelöfte.

Läs mer om lånelöfte

Bostadslån

Hos Nordea får du ett förmånligt bostadslån som är som skapat för dig.

Läs mer om bostadslån

Grönt bolån

Nordea ger dig grönt bolån med rejäla förmåner. Du kan få grönt bolån om du bor i eller håller på att köpa ett miljövänligt hem.

Läs mer om grönt bolån