Aktuellt

Falska meddelanden cirkulerar i olika tjänsteleverantörers namn

26.5.2023  Brottslingar har skickat falska textmeddelanden och e-postmeddelanden i Nordeas namn som ska få mottagaren att uppge sina nätbankskoder och kortuppgifter. Länken eller QR kod i meddelandet tar dig till en falsk webbplats där du uppmanas att ange personliga uppgifter som kan utnyttjas av brottslingarna.  Ge aldrig dina person- eller bankuppgifter om du inte är helt säker på meddelandets avsändare. 

Nordea ber aldrig om personliga bankkoder eller kortuppgifter via länkar, per e-post, telefon eller via sociala medier. 

Kom ihåg att skriva adressen i adressfältet i webbläsaren när du sköter dina ärenden på en webbplats med dina bankkoder. Du kan också använda ett bokmärke eller lägga till sidan bland dina favoriter. Logga inte in i tjänster som kräver identifiering med bankkoder via en sökmotor (t.ex. Google eller Bing).

Vi ber om ditt samtycke i mobilbanken från den 16 maj 

16.5.2023  När du öppnar mobilbanken senast i mitten av juni ser du en begäran om ditt samtycke till att vi får använda och samla uppgifter.

När du ger ditt samtycke till att vi får samla uppgifter kan vi ge dig en mer relevant bankupplevelse med personanpassat innehåll. Uppgifterna hjälper oss också att förhindra tekniska fel och göra våra tjänster stabilare.

Begäran om samtycke grundar sig på marknadsreglering och myndighetskrav. 

Vi ber om följande samtycken

  • Samtycke till användning av data om digital aktivitet och samtycke till användning av diagnostikdata från din mobilbank.  
  • Samtycke till marknadsföring i externa mediekanaler.  

Du kan när som helst återkalla eller godkänna samtycken i mobil- eller nätbanken under Profil > Samtycken. 

Spärrar mot betalningsrörelse för penningspel träder i kraft vid ingången av 2023

Betalningsrörelse i anslutning till penningspel kommer att begränsas i januari för sådana spelbolag som inte har rätt att marknadsföra penningspel på det finska fastlandet.
Betaltjänster som spärras är bl.a. kontoöverföringar, kortbetalningar och direktdebiteringar.

Avsikten med spärrarna är att skydda konsumenterna

Syftet med att spärra en del av betalningsrörelsen är att påverka utbudet av penningspel i Fastlandsfinland. Genom att påverka tillgången och tillgängligheten till penningspel kan man effektivt förebygga olägenheter som uppstår på grund av penningspel.

Betaltjänstleverantörer, såsom Nordea, är skyldiga att spärra betalningsrörelse för de bolag som Polisstyrelsen har förbjudit att marknadsföra penningspel på det finska fastlandet.

Polisstyrelsen upprätthåller och publicerar en lista över spelbolag

En lista över de bolag som spärrarna mot betalningsrörelse gäller samt tilläggsinformation publiceras i januari 2023 på polisens webbplats polisen.fi.

Vi har uppdaterat vår dataskyddspolicy

23.11.2022  Som en del av vår årliga genomgång har vi uppdaterat vår dataskyddspolicy. Policyn beskriver hur vi samlar in, använder, lagrar och delar dina personuppgifter. Den beskriver också vilka rättigheter du har enligt dataskyddsförordningen (GDPR). 

Tietosuojaselosteen päivityksen tarkoitus on antaa sinulle entistä parempi käsitys siitä, miten käytämme henkilötietojasi. 

Vi har uppdaterat dataskyddspolicyn för att göra det tydligare hur vi använder dina personuppgifter. 

Vi har gjort följande förändringar: 

  • Förenklat språket och gjort policyn mer lättläst
  • Uppdaterat informationen om vilka personuppgifter som samlas in, varför vi gör det och utifrån vilken rättslig grund. 

Du kan läsa hela dataskyddspolicyn härÖppnas i nytt fönster och vi har även samlat några av de vanligaste frågorna om policyn nedan:

Lösningar för dagliga bankärenden

Winter is coming - Small

Om du funderar på din vardag och hur pengarna ska räcka till kan du använda dig av lösningar som ger flexibilitet till exempel ti låneamorteringar och betalningar. 

Vi ger dig råd i dina funderingar kring din ekonomi. Också då du upplever att du inte längre klarar av alla betalningar.

Läs mer om lösningar för dagliga bankärenden

Vanligaste frågor om dataskyddspolicyn

Nordea Debit-kort ersätter Nordea Electron-kort

9.2.2022 Visa Electron är en produkt av det internationella kortbolaget Visa som slutar att tillhandahålla dessa kort.  

Vi byter automatiskt ut ditt Nordea Electron-kort mot ett Debit-kort efter att giltighetstiden för kortet har gått ut eller om kortet av någon anledning måste förnyas under kortets giltighetstid. Du kan inte betala med Visa Electron efter april 2024. 

Nordea Debit har samma egenskaper som Nordea Electron. Den enda skillnaden är namnet och layouten på kortet.

Som kortinnehavare behöver du inte göra någonting i samband med att kortet förnyas.