Aktuellt

Skydda dina bankkoder

10.3.2023  Många nätfiskemeddelanden om bankkoder och kortuppgifter är i omlopp igen. Kom ihåg att bankkoderna och pinkoden till ditt kort är avsedda bara för dig. Ge aldrig dem till någon annan. 

Banken ber aldrig dig ange dina koder per telefon, e-post eller sms.

Under de senaste dagarna har nätfiskesidor spridits i MinSkatts och MittKanta-webbplatsernas namn via sökmotorer på webben. 

Vi rekommenderar att du undviker att logga in via en sökmotor (såsom Google eller Bing). Däremot rekommenderar vi att du går till din inloggningssida antingen genom att skriva webbadressen i webbläsarens adressfält eller genom att välja ditt eget bokmärke eller din egen favorit.

I början av året har många fått falska sms som påstår att mottagaren inte har betalat sin hyra. Meddelandet innehåller ett nytt konto på vilket avsändaren begär att hyran betalas. Om du får ett sådant meddelande bör du kontrollera dess riktighet hos din hyresvärd eller disponent.

Se vår anvisning om hur du skyddar dig mot bedrägerier.

Nya funktioner i nät- och mobilbanken

  • Du hittar dina dokument på en sida på fliken Profil under Dokument. Här kan du underteckna avtal och dokument samt hämta dina dokument i arkivet.
  • Du kan aktivera nya betalningsinstrument i mobilbanken. Du kan aktivera en ring, en klocka, ett armband eller annat motsvarande betalningsinstrument för kontaktlösa betalningar.
  • Ange ett förvalt konto för att betala enklare.

Spärrar mot betalningsrörelse för penningspel träder i kraft vid ingången av 2023

Betalningsrörelse i anslutning till penningspel kommer att begränsas i januari för sådana spelbolag som inte har rätt att marknadsföra penningspel på det finska fastlandet.
Betaltjänster som spärras är bl.a. kontoöverföringar, kortbetalningar och direktdebiteringar.

Avsikten med spärrarna är att skydda konsumenterna

Syftet med att spärra en del av betalningsrörelsen är att påverka utbudet av penningspel i Fastlandsfinland. Genom att påverka tillgången och tillgängligheten till penningspel kan man effektivt förebygga olägenheter som uppstår på grund av penningspel.

Betaltjänstleverantörer, såsom Nordea, är skyldiga att spärra betalningsrörelse för de bolag som Polisstyrelsen har förbjudit att marknadsföra penningspel på det finska fastlandet.

Polisstyrelsen upprätthåller och publicerar en lista över spelbolag

En lista över de bolag som spärrarna mot betalningsrörelse gäller samt tilläggsinformation publiceras i januari 2023 på polisens webbplats polisen.fi.

Falska meddelanden cirkulerar i olika tjänsteleverantörers namn

9.12. 2022  Brottslingar har skickat falska textmeddelanden och e-postmeddelanden i olika tjänsteleverantörers namn som ska få mottagaren att uppge sina nätbankskoder och kortuppgifter. Länken i meddelandet tar dig till en falsk webbplats där du uppmanas att ange personliga uppgifter som kan utnyttjas av brottslingarna. 

Ge aldrig dina person- eller bankuppgifter om du inte är helt säker på meddelandets avsändare. Nordea ber aldrig om personliga bankkoder eller kortuppgifter via länkar, per e-post, telefon eller via sociala medier. 

Kom ihåg att skriva själv adressen i adressfältet i webbläsaren då du loggar in i olika tjänster med dina bankkoder. Du kan också använda eget bokmärke. Logga inte in i tjänster som kräver identifiering med bankkoder via en sökmotor (Google eller Bing) eller via en länk i ett meddelande. 

Vi har uppdaterat vår dataskyddspolicy

23.11.2022  Som en del av vår årliga genomgång har vi uppdaterat vår dataskyddspolicy. Policyn beskriver hur vi samlar in, använder, lagrar och delar dina personuppgifter. Den beskriver också vilka rättigheter du har enligt dataskyddsförordningen (GDPR). 

Tietosuojaselosteen päivityksen tarkoitus on antaa sinulle entistä parempi käsitys siitä, miten käytämme henkilötietojasi. 

Vi har uppdaterat dataskyddspolicyn för att göra det tydligare hur vi använder dina personuppgifter. 

Vi har gjort följande förändringar: 

  • Förenklat språket och gjort policyn mer lättläst
  • Uppdaterat informationen om vilka personuppgifter som samlas in, varför vi gör det och utifrån vilken rättslig grund. 

Du kan läsa hela dataskyddspolicyn härÖppnas i nytt fönster och vi har även samlat några av de vanligaste frågorna om policyn nedan:

Lösningar för dagliga bankärenden

Winter is coming - Small

Om du funderar på din vardag och hur pengarna ska räcka till kan du använda dig av lösningar som ger flexibilitet till exempel ti låneamorteringar och betalningar. 

Vi ger dig råd i dina funderingar kring din ekonomi. Också då du upplever att du inte längre klarar av alla betalningar.

Läs mer om lösningar för dagliga bankärenden

Vanligaste frågor om dataskyddspolicyn

Resebyrån Detur har ansökt om konkurs 

7.11.2022  Om du har bokat din resa via Detur och betalat den med Nordeas Mastercard-kort kan du göra en kortreklamation. Du hittar anvisningarna och blanketten för att göra reklamationen här.

Vi har för tillfället kö i handläggningen av reklamationer som kan påverka handläggningstiden.  

Observera att reseförsäkringen som ingår i kreditkort tillämpas inte vid konkurssituationer.

Öppna ett BSP-konto i en digital kanal

13.9.2022  Nu kan du enkelt öppna ett BSP-konto i mobil- eller nätbanken om du är 18–39 år. Att spara på ett BSP-konto är ett förmånligt sätt att spara till din första bostad. Du ska spara minst 10 procent av bostadens pris så lånar vi dig resten. Läs mer om BSP-konto.

Nordea Debit-kort ersätter Nordea Electron-kort

9.2.2022 Visa Electron är en produkt av det internationella kortbolaget Visa som slutar att tillhandahålla dessa kort.  

Vi byter automatiskt ut ditt Nordea Electron-kort mot ett Debit-kort efter att giltighetstiden för kortet har gått ut eller om kortet av någon anledning måste förnyas under kortets giltighetstid. Du kan inte betala med Visa Electron efter april 2024. 

Nordea Debit har samma egenskaper som Nordea Electron. Den enda skillnaden är namnet och layouten på kortet.

Som kortinnehavare behöver du inte göra någonting i samband med att kortet förnyas.