Aktuellt

Användning av appen Nordea ID med Apples enheter

22.9.2023  Apple har släppt en ny version av iOS17 som kan göra att appen Nordea ID inte fungerar hos vissa kunder. Därför har vi lanserat en ny version av appen Nordea ID (2.3.5). 

Vänligen ladda ner den nya versionen av appen och öppna den en gång innan du installerar iOS17.

Gör så här om din Nordea ID-app inte fungerar och du använder iOS17

  1. Radera Nordea ID på din surfplatta eller telefon.
  2. Ladda ner appen Nordea ID på nytt i appbutiken. 
  3. Aktivera appen med hjälp av Nordea ID-appen på en annan surfplatta eller telefon, med en annan banks bankkoder eller genom att i appen beställa aktiveringskoden per sms och pinkoden per post.

Vi beklagar det besvär som detta orsakar.

Läs mer om hur du aktiverar appen.Öppnas i nytt fönster

Nordea är Finlands bästa digitala bank

Den internationella finanstidningen Global Finance har utsett Nordea till den bästa banken i sammanlagt sex olika kategorier på sin lista Best Digital Banks 2023. Till exempel utsågs Nordea till den bästa digitala banken i Finland, och dessutom prisbelönades den digitala kundupplevelsen som den bästa i hela Västeuropa. 

Läs mer om motiveringar till priset (på finska)Öppnas i nytt fönster.

Nordea höjer betydligt räntorna på sina konton 

21.8.2023  Nordea höjer räntorna på privatkundernas konton och erbjuder ett brett utbud av flexibla konton för olika situationer. I september höjer vi räntorna på många sparkonton till minst 3 procent, och från början av oktober börjar vi betala en ränta på 0,25 procent på brukskonton.

På flexibla sparkonton kan man spara för vardagliga behov och föränderliga situationer. Nordea har redan länge erbjudit FörmånsKonto som lämpar sig för vardagssparande. På detta konto betalar vi en ränta på 0,4–1,4 procent beroende på beloppet av insättningar. Det är också möjligt att göra överföringar och betalningar från kontot utan begränsningar. 

Vårt populära FlexSpar-konto är avsett för långsiktigt kontosparande. Vid behov kan man ta ut pengar också från detta konto. Den månatliga räntan på kontot bestäms för ett år framåt då kontot öppnas. Räntan på nya konton kan variera beroende på den månad då kontot öppnas. Från början av september höjs räntan på nya FlexSpar-konton från 2,4 procent till 3,0 procent. 

Även räntorna på tidsbundna insättningar stiger

På samma gång höjer vi räntorna på kundernas tidsbundna insättningskonton från den nuvarande nivån. Exempelvis höjs räntan på en tidsbunden insättning på 12 månader till minst 3 procent. Räntan bestäms då kontot öppnas och varierar utgående från spartiden och sparbeloppet samt marknadsräntorna. Kunder som har samlat sina bankärenden hos Nordea får i regel högre ränta än marknadsräntan.

Falska meddelanden cirkulerar i olika tjänsteleverantörers namn

26.5.2023  Brottslingar har skickat falska textmeddelanden och e-postmeddelanden i Nordeas namn som ska få mottagaren att uppge sina nätbankskoder och kortuppgifter. Länken eller QR kod i meddelandet tar dig till en falsk webbplats där du uppmanas att ange personliga uppgifter som kan utnyttjas av brottslingarna.  Ge aldrig dina person- eller bankuppgifter om du inte är helt säker på meddelandets avsändare. 

Nordea ber aldrig om personliga bankkoder eller kortuppgifter via länkar, per e-post, telefon eller via sociala medier. 

Kom ihåg att skriva adressen i adressfältet i webbläsaren när du sköter dina ärenden på en webbplats med dina bankkoder. Du kan också använda ett bokmärke eller lägga till sidan bland dina favoriter. Logga inte in i tjänster som kräver identifiering med bankkoder via en sökmotor (t.ex. Google eller Bing).

Vi ber om ditt samtycke i mobilbanken från den 16 maj 

16.5.2023  När du öppnar mobilbanken senast i mitten av juni ser du en begäran om ditt samtycke till att vi får använda och samla uppgifter.

När du ger ditt samtycke till att vi får samla uppgifter kan vi ge dig en mer relevant bankupplevelse med personanpassat innehåll. Uppgifterna hjälper oss också att förhindra tekniska fel och göra våra tjänster stabilare.

Begäran om samtycke grundar sig på marknadsreglering och myndighetskrav. 

Vi ber om följande samtycken

  • Samtycke till användning av data om digital aktivitet och samtycke till användning av diagnostikdata från din mobilbank.  
  • Samtycke till marknadsföring i externa mediekanaler.  

Du kan när som helst återkalla eller godkänna samtycken i mobil- eller nätbanken under Profil > Samtycken. 

Spärrar mot betalningsrörelse för penningspel träder i kraft vid ingången av 2023

Betalningsrörelse i anslutning till penningspel kommer att begränsas i januari för sådana spelbolag som inte har rätt att marknadsföra penningspel på det finska fastlandet.
Betaltjänster som spärras är bl.a. kontoöverföringar, kortbetalningar och direktdebiteringar.

Avsikten med spärrarna är att skydda konsumenterna

Syftet med att spärra en del av betalningsrörelsen är att påverka utbudet av penningspel i Fastlandsfinland. Genom att påverka tillgången och tillgängligheten till penningspel kan man effektivt förebygga olägenheter som uppstår på grund av penningspel.

Betaltjänstleverantörer, såsom Nordea, är skyldiga att spärra betalningsrörelse för de bolag som Polisstyrelsen har förbjudit att marknadsföra penningspel på det finska fastlandet.

Polisstyrelsen upprätthåller och publicerar en lista över spelbolag

En lista över de bolag som spärrarna mot betalningsrörelse gäller samt tilläggsinformation publiceras i januari 2023 på polisens webbplats polisen.fi.

Vi har uppdaterat vår dataskyddspolicy

23.11.2022  Som en del av vår årliga genomgång har vi uppdaterat vår dataskyddspolicy. Policyn beskriver hur vi samlar in, använder, lagrar och delar dina personuppgifter. Den beskriver också vilka rättigheter du har enligt dataskyddsförordningen (GDPR). 

Tietosuojaselosteen päivityksen tarkoitus on antaa sinulle entistä parempi käsitys siitä, miten käytämme henkilötietojasi. 

Vi har uppdaterat dataskyddspolicyn för att göra det tydligare hur vi använder dina personuppgifter. 

Vi har gjort följande förändringar: 

  • Förenklat språket och gjort policyn mer lättläst
  • Uppdaterat informationen om vilka personuppgifter som samlas in, varför vi gör det och utifrån vilken rättslig grund. 

Du kan läsa hela dataskyddspolicyn härÖppnas i nytt fönster och vi har även samlat några av de vanligaste frågorna om policyn nedan:

Lösningar för dagliga bankärenden

Winter is coming - Small

Om du funderar på din vardag och hur pengarna ska räcka till kan du använda dig av lösningar som ger flexibilitet till exempel ti låneamorteringar och betalningar. 

Vi ger dig råd i dina funderingar kring din ekonomi. Också då du upplever att du inte längre klarar av alla betalningar.

Läs mer om lösningar för dagliga bankärenden

Vanligaste frågor om dataskyddspolicyn

Nordea Debit-kort ersätter Nordea Electron-kort

9.2.2022 Visa Electron är en produkt av det internationella kortbolaget Visa som slutar att tillhandahålla dessa kort.  

Vi byter automatiskt ut ditt Nordea Electron-kort mot ett Debit-kort efter att giltighetstiden för kortet har gått ut eller om kortet av någon anledning måste förnyas under kortets giltighetstid. Du kan inte betala med Visa Electron efter april 2024. 

Nordea Debit har samma egenskaper som Nordea Electron. Den enda skillnaden är namnet och layouten på kortet.

Som kortinnehavare behöver du inte göra någonting i samband med att kortet förnyas.