Myt 1: Man måste vara myndig
Rätt och fel. Det är sant att en minderårig ännu inte kan ha ett eget Mastercard. Du kan ansöka om ett kombikort, dvs. ett kort med både debet- och kreditegenskap, först när du har fyllt 18 år. En minderårig kan dock få ett parallellkort till sina föräldrars kreditkort.
Föräldrarna behöver inte oroa sig för att barnet slösar bort alla pengar eftersom de kan fastställa en måttlig brukslimit för parallellkortet. Det är smart att ansöka om ett parallellkort med kreditegenskap om man flyttar hemifrån som minderårig, reser utan sina föräldrar eller har t.ex. en sporthobby eller förbereder sig för ett utbytesår. Kortet ger skydd till den unga personen och sinnesro till föräldrarna.
Myt 2: Man måste vara i arbetslivet
Fel. En högskolestuderande som inte har aktuella anteckningar om betalningsstörningar eller andra problem med sina finanser kan beviljas en kortkredit med en kreditlimit på högst 2 000 euro.
Myt 3: Man måste ha hög, regelbunden månadslön
Rätt och fel. Då banken fattar kreditbeslut bedömer den kundens ekonomiska situation som helhet utifrån hur hen tidigare har skött sina finanser. En aktuell anteckning om betalningsstörning kan mycket väl innebära att kreditkortet inte kan beviljas. Du behöver ändå inte ha enorma inkomster. Banken förstår också att kortvariga anställningar är mycket typiska i vissa branscher. Då är ett tidsbundet anställningsförhållande inte nödvändigtvis en motivering för att avslå en kortansökan.
Myt 4: Att ansöka om kreditkort är en jobbig och lång process
Fel. Du kan ansöka om kreditkort i nätbanken med dina bankkoder eller genom att ringa Nordea Kundtjänst. Det tar vanligtvis ett par dagar att handlägga kortansökan, och hela processen från ansökan fram till att du får kortet tar ett par veckor.
Myt 5: Det lönar sig inte att skaffa ett kreditkort eftersom det leder till skuldproblem
Fel. Ett kreditkort finns inte till för bara impulsköp utan det ger ekonomisk trygghet vid överraskande utgifter. Med hjälp av ett kreditkort kan till exempel en ströjobbande studerande balansera sin ekonomi. Kortet hjälper även till att finansiera resor och handla på nätet samt att göra förnuftiga ekonomiska anskaffningar, såsom möbler eller en dator. Kortinnehavaren ansvarar förstås för användningen av kortet.