Skötsel av dödsboets bankärenden
Det är viktigt att börja sköta dödsboets ärenden även mitt i sorgen. Ofta är det bland de första uppgifterna att betala dödsboets räkningar. I Nordea kan du sköta bankärenden digitalt efter att en närstående dött om du har Nordeas eller en annan banks bankkoder.
- En närståendes död – stöd mitt i sorgen
- Skötsel av dödsboets bankärenden
- Bouppteckning och bouppteckningsinstrument
- Dödsboets fullmakt för bankärenden
- Arvskifte
Så här betalar du den avlidnes räkningar
Före bouppteckningen kan man från dödsboets konto betala räkningar /som uppstått medan den avlidne levde, såsom sjukvårdskostnader och bolagsvederlag samt räkningar för begravningen och minnesstunden. Du behöver inget ämbetsbevis i släktutredningsform för att betala räkningarna men du måste identifiera dig med dina bankkoder.
Underteckna räkningen och skriv in dödsboets kontonummer som räkningen ska betalas från.
- Enklast skickar du oss räkningarna elektroniskt via Omaposti. Då du är kund hos Nordea väljer du i nätbanken Hjälp > Skicka dokument, ämne: Dödsboets räkningar. Kunder i andra banker loggar in i Omaposti via knappen Logga in på Omposti på nordea.fi/omaposti. Bifoga skannade räkningar eller räkningar i pdf-format till meddelandet. Skicka inte andra uppdrag som gäller dödsboets ärenden i samma meddelande.
- Du kan också skicka räkningarna i ett betaltjänstkuvert till Nordeas betalningstjänst. Vänligen beställ betalningstjänstkuvert som är avsedda för dödsboets fakturor i första hand med en beställningsblankett. Du kan också beställa kuvert i Nordea Kundtjänst.
- En räkning som förfallit eller är brådskande kan du betala i Nordea Kundtjänst. Ha dina bankkoder nära till hands då du ringer.
Vi debiterar avgifter enligt prislistan för betalning av räkningar. Se prislistan för betalning av räkningar.
Så här ändrar du tjänster och avtal
Betaltjänst- och direktdebiteringsavtal som personen ingått medan hen levde förblir i kraft och det är bra att se över dem och säga upp de som inte längre behövs. För att göra ändringar behöver du ett ämbetsbevis i släktutredningsform med vilket du visar att du är delägare i dödsboet.
Däremot avslutas den avlidnes e-fakturor, nätbankskoder, dispositionsrätter till konton samt betal- och parallellkort automatiskt. Om den avlidnes konto även har andra ägare, alltså kontot är ett ELLER-konto, fortsätter kontot att vara i kraft med den ändringen att dödsboet blir den andra ägaren istället för den avlidne.
Liv- och sjukkostnadsförsäkringar upphör på dödsdagen. I den här typen av försäkringar ingår ofta ersättningar som man måste ansöka om separat. Du ansöker om livförsäkringsersättning hos försäkringsbolaget och kan göra det redan före bouppteckningen. Anvisningar för hur du ansöker om ersättning hos Nordea hittar du på sidan nordea.fi/ersättningsansökan. Ersättningen betalas i enlighet med förmånstagarförordnandet i livförsäkringen.
Så här listar du innehållet i ett bankfack
Om den avlidne har ett bankfack ska innehållet i det listas före bouppteckningen. /Bankens representanter och en dödsbodelägare eller en person som dödsboet befullmäktigat ska tillsammans göra upp en lista över innehållet i bankfacket. Innehållet i bankfacket listas och man kan ta kopior av dokument för bouppteckningen. Bankfacket får inte tömmas före bouppteckningen.
Boka tid till kontoret för att göra upp en lista över innehållet i bankfacket i Nordea Kundtjänst och identifiera dig i början av samtalet.
Så här öppnar du kostnadskonto
För att göra det lättare att betala dödsboets räkningar före bouppteckningen kan du öppna ett kostnadskonto för dödsboet. Kontot ansluts sedan till den persons nätbank i Nordea som dödsbodelägarna befullmäktigat.
För att öppna ett kostnadskonto behöver man samtycke av alla dödsbodelägare som man har kännedom om före bouppteckningen. Delägarna ger en fullmakt för att öppna och ansluta kostnadskontot till fullmäktigens nätbank i Nordea. För att kunna fastställa dödsbodelägarna måste banken också få åtminstone den avlidnes ämbetsbetyg i släktutredningsform och andra dokument såsom ett eventuellt testamente.
Ett belopp som uppskattas täcka de räkningar som dödsboet har kännedom om, dock högst 10 000 euro, kan överföras till kostnadskontot från dödsboets andra konton i Nordea.
Det finns två olika blanketter för att öppna kostnadskonto:
- Bilaga till kontoavtal, Villkor för kostnadskonto för dödsboÖppnas i nytt fönster och
- Fullmakt för att öppna kostnadskonto för dödsboÖppnas i nytt fönster
Alla blanketter och dokument kan skickas till banken elektroniskt via Nordea Omaposti. Välj ämne i menyn: Dödsbohandlingar
Dödsboets skulder
Dödsbodelägarna är inte personligt ansvariga för skulder som den avlidne hade under sin livstid. Ett personligt skuldansvar kan uppstå endast i undantagsfall till exempel om bouppteckningen försummas. Om dödsbodelägarna ansöker om ett nytt lån för dödsboet är de personligen ansvariga för det nya lånet.
Dödsbodelägarna kan ansöka om amorteringsfrihet under den tid som bouppteckningen görs genom att ringa vår kundtjänst. Då du ringer i dödsboets låneärenden till kundtjänsten, välj bostadslån som ämne (inte rådgivning för dödsbon).
Kredit- och pantsättningsavtal fortsätter normalt tills skulderna har återbetalats trots gäldenärens och/eller pantgivarens död. Om dödsboet håller på att sälja bostads- eller fastighetsegendom som ställts som pant för ett lån ska dödsbodelägarna kontakta banken i god tid för att avtala om att antingen återbetala lånet eller ställa en ny pant.
Dödsbodelägarna ska kontakta banken om dödsboet inte har tillgångar att betala den avlidnes skulder. Vi bedömer helheten och ger råd för hur situationen kan skötas. När du ringer vår kundtjänst välj Rådgivning för dödsbon.
Redan en dödsbodelägare kan vid behov ansöka om att tingsrätten utser en boutredningsman för dödsboet. En boutredningsman behövs oftast i stridiga och skuldsatta dödsbon eller i andra specialfall (t.ex. då en omyndig person är dödsbodelägare).
Så här ansöker du om livförsäkringsersättning
Liv- och sjukkostnadsförsäkringar upphör på dödsdagen. I den här typen av försäkringar ingår ofta ersättningar som man måste ansöka om separat. Du ansöker om livförsäkringsersättning hos försäkringsbolaget och kan göra det redan före bouppteckningen. Ersättningen betalas i enlighet med förmånstagarförordnandet i livförsäkringen.