Arvskifte
Efter bouppteckningen är det dags för de närstående att fundera på det praktiska kring arvskiftet och arvsskatten. Delägarna bestämmer tillsammans hur egendomen används och skiftas. Skiftet av egendomen i Nordea kan börja då det står klart vilka dödsboets delägare är.
Arvskifte
Uppdelningen av egendomen i Nordea kan börja när vi har konstaterat dödsbodelägarna utifrån bouppteckningsinstrumentet. Vi meddelar boförvaltaren per sms, via Omaposti eller per brev när den så kallade utredningen av delägarna har blivit klar. Den person dödsboet befullmäktigat ska separat kontakta Nordea för att genomföra uppdragen.
Om den som avlidit var gift och makarna inte hade något äktenskapsförord som fullständigt utesluter giftorätten ska den egendom som omfattas av giftorätten avvittras före arvskiftet. I avvittringen utreder man vilken del av egendomen som hör till den efterlevande maken och vilken del som hör till arvingarna för att kunna påbörja arvskiftet.
Delägarna bestämmer tillsammans hur egendomen används och skiftas. De kan befullmäktiga en person att förrätta arvskiftet och sköta dödsboets andra bankärenden, såsom att avsluta tjänster. Det sker med en specificerad fullmakt Fullmakt att sköta dödsboets bankärendenÖppnas i nytt fönster. Skicka oss blanketten elektroniskt via Omaposti på nordea.fi/omaposti. Välj Dödsbohandlingar som ämne för meddelandet.
Efter bouppteckningen och med specificerade fullmakter av alla dödsbodelägare är det möjligt att
- dela dödsboets penningtillgångar mellan delägarna
- sälja aktier och fonder
- avsluta konton
- tömma bankfack.
Försäljning eller överföring av dödsboets aktier och andra placeringar till en annan person
Efter att banken fastställt dödsbodelägarna i bouppteckningsinstrumentet och eventuella bilagor till det kan dödsbodelägarna tillsammans besluta om egendomen på dödsboets värdeandelskonto eller i dödsboets fondportfölj i Nordea. Efter det är det möjligt att sälja aktier och fonder eller överföra dem till dödsbodelägarna.
Så här säljer du aktier och fonder
För försäljning av aktier och fonder behöver vi fullmakter av alla delägare. Du kan ge ett säljuppdrag genom att ringa vår kundtjänst. Delägarna kan ge fullmakt till exempel genom att fylla i blanketten Fullmakt att sköta dödsboets bankärendenÖppnas i nytt fönster och skicka den till banken elektroniskt via nordea.fi/sv/omaposti. Välj Dödsbohandlingar som ämne för meddelandet.
Så här överför du aktier och fonder
Om aktier eller fonder överförs från dödsboet till delägarna utan att omvandla dem till pengar måste man dessutom tillställa banken ett avtal om arvskifte.
I arvskiftesinstrumentet ska finländska fondandelar meddelas med fyra decimalers noggrannhet separat för varje mottagare.
Delägarna bestämmer tillsammans hur egendomen används och skiftas. De kan befullmäktiga en person att förrätta arvskiftet och sköta dödsboets andra bankärenden, såsom att avsluta tjänster. Det sker med en specificerad fullmakt: Fullmakt att sköta dödsboets bankärendenÖppnas i nytt fönster. Fullmakten och avtalet om arvskifte (arvskiftesinstrument) ska skickas banken elektroniskt via Omaposti nordea.fi/omaposti (välj Dödsbohandlingar som meddelandets ämne). Arvskiftet kan förrättas enkelt genom att ringa Nordea Kundtjänst. Välj rådgivning för dödsbo.
Vi tar ut kostnader för handel och överföringar enligt vid var tid gällande prislista. Se
• priser för överföring mellan värdeandelskonton.
Om du ännu inte har ett värdeandelskonto eller om du behöver placeringsråd hjälper vi dig gärna. Kontakta Nordea Kundtjänst (välj besparingar eller placeringar).
Så här avslutar du den avlidnes konto
Delägarna beslutar tillsammans om hur de vill använda och avsluta den avlidnes konton. Kontot kan hållas i kraft tills vidare för eventuell skatteåterbäring eller för att dödsboet ska kunna använda det.
Medlen på kontona kan delas med stöd av fullmakter av alla dödsbodelägare eller så kan kontona anslutas till en delägares nätbank för att delas. Om arvskiftet gäller endast dödsboets penningmedel räcker det med specificerade fullmakter av dödsbodelägarna och Nordea behöver inte arvskiftesavtalet i sådana fall.
Efter att pengarna på ett konto har delats kan kontot avslutas. Du avslutar enkelt kontot i Nordea Kundtjänst.
Beskattning av arv
Skatteförvaltningen fastställer arvingarnas arvsskatt utifrån bouppteckningsinstrumentet. I regel beräknas skatten utifrån värdena som fastställts i bouppteckningsinstrumentet.
Det tar ungefär 6–12 månader för Skatteförvaltningen att behandla bouppteckningsinstrumentet. Efter det får varje arvinge sitt beskattningsbeslut där arvsskattens belopp antecknats.
Du ser i beskattningsbeslutet om värdet på egendomen och avdragen som antecknats i bouppteckningsinstrumentet har godkänts som grund för arvsskatten.
Mer information om arvs- och kapitalinkomstskatten samt hur du skickar bouppteckningsinstrumentet till skattemyndigheten hittar du på Skatteförvaltningens webbplats skatt.fiÖppnas i nytt fönster