Jämför beloppet av och räntan på studielånet
Exempelkalkylerna är riktgivande och grundar sig på de stödmånader som FPA beviljar.
Studielånet är en av statens stödformer till studerande. Du bestämmer själv ifall du lyfter hela beloppet. Jämför studielånets belopp och ränta med hjälp av exempelkalkylerna.
Exempelkalkylerna är riktgivande och grundar sig på de stödmånader som FPA beviljar.
* Kalkylen är riktgivande och antar att räntorna och kostnaderna inte ändras under hela lånetiden. Kapitalisering av räntor och deluttag påverkar det totala beloppet av studielånet samt räntorna och kostnaderna, och därför avviker alltid uppgifterna om ett enskilt lån något från kalkylen.
I enlighet med studiestödsbeslutet kan du få 300–650 euro studielån per månad. Om du studerar utomlands kan du få till och med 800 euro per månad.
Du behöver inte ta ut hela lånebeloppet eftersom du ansöker om studielån för ett år åt gången. Genom att ingå ett deluttagsavtal om studielån kan du själv bestämma när och hur mycket lån du tar ut.
Studielånskompensationen stöder studerande vid återbetalning av studielånet. Läs mer om studielånskompensationen.
Den totala räntan på studielånet utgörs av referensräntan och marginalen. Referensräntan på studielånet är 12 månaders euriborränta utökad med bankens marginal på cirka 0,50 %.
Du behöver inte betala ränta på studielånet under studietiden. Under studietiden läggs till räntorna på lånets kapital, dvs. kapitaliseras. Kapitaliseringen sker två gånger om året, i juni och december. För sista gången kapitaliseras räntorna under den termin som följer efter den sista månaden då studiestöd betalas. Efter kapitaliseringen debiteras låneskötselkontot normalt med räntorna.
När det blir dags att återbetala studielånet erbjuder vi dig en möjlighet att göra det inom 15 år. Du kan ändra betalningsplanen om du vill återbetala studielånet i en snabbare eller långsammare takt.
Du kan alltid avtala med Nordea om en återbetalningsplan som passar din situation. När du samlar dina bankärenden i Nordea hjälper vi dig att hitta balans i din ekonomi.