Man in sofa with laptop.

Ny studerande, så här söker du studielån

Såsom namnet säger är studielån lån som man beviljas som studerande. Med studielån finansierar du förmånligt utgifter under studietiden. Du hittar anvisningar om hur du ansöker om och lyfter studielån här.

Så här ansöker du om studielån

1. Ansök om statsborgen för studielånet hos FPA

Processen för att ansöka om studielån börjar med att du fyller i ansökan om studiestöd eftersom du med samma ansökan ansöker om både studiepenning, bostadsbidrag och statsborgen hos FPA. Om du studerar vid en högskola och får studiepenning får du också automatiskt ett beslut om statsborgen för studielånet.

Fyll i FPA:s blankett noggrant och bifoga alla nödvändiga dokument. Efter att FPA har beviljat statsborgen för studielånet övergår borgensbeslutet automatiskt till banken. Om du beviljas statsborgen för studielånet behöver du inte ställa några andra säkerheter.

Läs mer om låneborgen på FPA:s sidor.Öppnas i nytt fönster

2. Ansök om studielån på nordea.fi eller i Nordeas nät- eller mobilbank

Ansökan om studielån på nordea.fi

  • Gå till ansökan om studielån direkt från vår webbplats och identifiera dig med dina bankkoder.

Studielåneansökan i Nordeas nät- och mobilbank:

  • Ansök om studielån i den nya nätbanken på fliken Ekonomi > Lån > Ansök om lån > Ansök om nytt studielån. I mobilbanken kan du ansöka om studielån i menyn Tjänster.

Annat att observera:

  • Det tar 1–3 bankdagar att handlägga ansökan. Du undertecknar skuldebrevet med appen Nordea ID då du lämnar ansökan på nätet. Efter att lånet har beviljats hittar du skuldebrevet och villkoren i Omaposti i nätbanken. 
  • Om du är minderårig behöver du dina intressebevakares (bådas, om du har två) samtycke till att ansöka om studielån. Intressebevakarna kan ge sitt samtycke elektroniskt via sin egen Omaposti, per telefon efter att de identifierat sig med sina bankkoder eller med fullmakt på kontoret. Därefter kan du ansöka om och ta ut studielån i Nordea Kundtjänst om du har egna bankkoder i Nordea. Du kan också sköta ärendet på kontoret.
  • Obs! Nordea får uppgiften om att låneborgen har beviljats direkt från FPA. Du behöver inte skicka oss det separat.

3. Så här får du studielånet på ditt konto

Efter att studielånet beviljats kan du flytta det till ditt konto vanligtvis två gånger under läsåret, alltså i två rater:

  • Höstterminen: Uttag av studielån tidigast 1.8
  • Vårterminen: Uttag av studielån tidigast 1.1

Du ska ta ut dina lånerater för läsåret senast den 31 juli. Obs! Om utbetalningsdagen och den första uttagsdagen för låneraten infaller på ett veckoslut eller en söckenhelg kan lån överföras till ditt konto först följande vardag.

Att ansöka om och ta ut studielån – vanliga frågor

Ansök om studielån

Som kund hos Nordea kan du ansöka om studielån på nätet.

Ansök om studielån Öppnas i nytt fönster

Läs mer om studielån

Studielån är ett tryggt och förmånligt lån för studerande – amorteringen börjar först när du har slutfört studierna.

Läs mer om studielån

Vart går dina pengar?

Är du osäker på om pengarna räcker till? Här kan du läsa våra tips för hur du sköter din ekonomi.

Läs våra ekonomitips

Nordea är en bank för studerande

Utöver att bevilja studerande ett kreditkort på studentvänliga villkor vill vi på ett mer heltäckande sätt stöda studerandenas ekonomiska beslut och bidra till att studierna framskrider.

Läs mer om våra tjänster för studerande