Det här händer om du inte kan betala ditt lån

Ibland händer det saker i livet som gör att ekonomin förändras. Bland annat arbetslöshet eller sjukdom kan göra att det blir svårt att betala lånen i den takt som planerats.

Viktigast är att agera i tid 

Lån som inte betalas kan snabbt växa till stora problem, men det finns hjälp att få. Hör av dig till oss om du får svårt att betala dina lån så att vi kan hjälpa dig. Tillsammans försöker vi hitta sätt att få ordning på din ekonomi och göra vad vi kan för att du ska slippa hamna hos Kronofogden. Du kan till exempel ha möjlighet att betala tillbaka mindre per månad, eller få uppehåll med avbetalningarna ett tag.

Det här händer om du inte betalar 

Om du inte betalar lånet i tid startas en process med tre steg:

  1. Först får du påminnelser om att du har en obetald räkning.
  2. Om du inte betalar skickas ditt ärende till Kronofogden.
  3. Kronofogden kan göra en utmätning där de säljer dina tillgångar för att få in pengar.

Undvik att få betalningsanmärkning

Om du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden får du ofta också en betalningsanmärkning hos olika kreditupplysningsföretag. Om du har en anmärkning kan du få svårt att till exempel låna pengar, få telefonabonnemang eller hyreskontrakt på bostad i framtiden. En anteckning om betalningsstörning makuleras vanligtvis om 2–4 år. Du kan läsa mer om betalningsanmärkning på Garanti-Stiftelsens webbplatsÖppnas i nytt fönster.

Var säker på att du klarar månadskostnaden

Oftast betalar du ditt lån varje månad. Det belopp du betalar består dels av summan du betalar tillbaka på lånet och dels av räntekostnaden. För vissa lån tar vi ut en uppläggningsavgift när lånet läggs upp, men den betalar du bara en gång. 

Flexkrediten är flexibel också med tanke på att du senare kan justera månadsraten eller ansöka om en amorteringsfri period.

Vad kostar Flexkredit?

Gör en egen lånekalkyl

Flexkredit

Du kan få kredit från 2 000 euro upp till 50 000 euro, och du kan alltså betala såväl stora som små inköp med den.

Läs mera om Flexkredit

Så vet du att du tar ett bra lån

Det kan vara stor skillnad på kostnaden för olika lån, även om de ser ut att kosta lika mycket vid första anblicken.

Läs mer

När är det okej att ta Flexkredit?

Flexkredit är ett bra alternativ om din betalningsförmåga är stabil. Se här när det är okej att låna och när du eventuellt borde undvika det.

Läs mer om när det är bra att ta Flexkredit