Förhöjt blodtryck och extra vikt fungerade som en väckarklocka: ”Motion har ändrat mitt livs riktning totalt.”

Vit, nyfallen snö knarrar under löparskorna. Jag andas i takt med mina steg och en varm känsla sprider sig från topp till tå. Några svettdroppar rinner längs pannan. En helt ny värld har öppnat sig för mig i och med att jag börjat löpa. Trots att jag har en lång dag bakom mig är huvudet fritt från tankar. Jag fokuserar på att titta på landskapet på min bekanta löprunda. 

Som ung var jag en aktiv motionär men efter att barnen föddes avtog mitt intresse för motion. All energi gick till att klara av arbetslivet och småbarnsåren. Jag har länge arbetat som expert på ett internationellt företag. Efter en tung arbetsdag är det alltför lätt att bara sätta sig i soffan och titta på TV. 

Men för fem år sedan blev jag varse om att jag blivit både äldre och rundare kring midjan. Dessutom hade mitt blodtryck blivit oroväckande högt. Det var dags för förändring!

Jag började med att skära ner på mängden vita kolhydrater och äta mer sallad och grönsaker. Därtill började jag äta regelbundet fem gånger om dagen.

Jag ökade på mängden motion gradvis och promenerade en timme flera gånger per vecka. Då min kondition blev bättre grävde jag fram skidorna som låg längst bak i förrådet. Den senaste gången jag skidat var under armétiden. 

En vålförmåendeförmån värd att testa

För ett par år sedan köpte jag en placeringsbostad och personförsäkringen MyLife anslöts till mitt lån. Jag ville minska på skuldrisken genom att trygga min ekonomi ifall jag skulle bli allvarligt sjuk. Om jag blir allvarligt sjuk får jag en engångsersättning som jag kan använda till vad jag vill. 

Lite senare märkte jag av en slump Nordeas reklam om välmåendeförmånen som kan anslutas till personförsäkringen. Detta betyder att jag avgiftsfritt kan höja mitt försäkringsskydd med hela 25 % genom att vara aktiv och röra på mig. 

Då jag dagligen aktivt rör på mig ungefär en halvtimme höjs mitt försäkringsskydd med 15 %. En timme aktiv motion höjer mitt försäkringsskydd med 25 %. Efter de första hundra dagarna höjs mitt försäkringsskydd enligt min aktivitetsnivå för den tiden. 

Asiakastarina Perttu hiihtokuva pieni

Eftersom jag aktivt rör på mig nuförtiden kändes det värt att prova förmånen. Jag laddade ner appen på min telefon och nu är jag helt fast. Jag kollar mina poäng varje vecka. 

På vintrarna brukar jag skida, men på somrarna saknade jag länge någon slags motionsaktivitet. Därför började jag löpa förra sommaren. Löprundorna blev så småningom längre och längre. Jag kommer ihåg när jag orkade jogga flera kilometer utan att gå emellanåt. Vilken fantastisk och euforisk känsla! Nu rör jag på mig nästan varje dag – jag löper, skidar, promenerar och går på gym.

En typisk löprunda är 6–10 kilometer men på veckosluten löper jag t.o.m. ännu längre. Jag går på gym ett par gånger i veckan och där har jag ett träningsprogram för muskeluppbyggnad som ett proffs har utarbetat och som stöder min löparhobby med fokus på ben och övre kropp.  

Jag rör på mig så pass mycket att det inte var någon utmaning för mig att höja försäkringsskyddet med 25 %. Samtidigt kollar jag i appen hur mycket jag rört på mig. Ibland märker jag att det är dags för en vilodag. 

Motion är bra för hälsan och sinnet

Jag har märkt att motion håller ämnesomsättningen igång och vikten under kontroll. Då de grundläggande sakerna i vardagen är under kontroll kan man också njuta av olika delikatesser nu och då. Efter att jag börjat motionera har jag märkt att mina blodvärdet har förbättrats. Dessutom har mitt kolesterol sjunkit och mitt blodtryck är på en bra nivå. 

Min partner tycker också om att motionera. Tillsammans brukar vi skida, gå på gym och promenera. När vi motionerar tillsammans är det roligt att prata om den gångna veckan. Vi pratar om hur det går på jobbet, vad vi ska äta nästa vecka och vem som ska handla mat. 

Men lördagsmorgnarna har jag reserverat bara för mig själv. Jag njuter av att köra till gymmet tidigt på morgonen genom de tomma gatorna i Tammerfors. Känslan är magisk – fridfull och stilla.  

För tio år sedan skulle jag inte ha trott att motion skulle kunna påverka mitt liv så drastiskt. Nu är min kropp och mitt sinne i balans. Jag är ingen muskelbyggare, men min hållning är bättre och där jag förut hade fett har jag nu muskler. Jag bär min kropp med stolthet. Den här livsstilen tänker jag hålla!

Så här påverkar aktiv motion ditt försäkringsskydd

Exempel på en höjning på 15 %

  • Om du väljer ett ersättningsbelopp på 50 000 euro för din försäkring och aktivt rör på dig en halvtimme per dag, höjs ditt försäkringsskydd med 15 %. Om ett försäkringsfall inträffar får du alltså en ersättning på 57 500 euro.

Exempel på en höjning på 25 %

  • Om du väljer ett ersättningsbelopp på 100 000 euro för din försäkring och du aktivt rör på dig en timme per dag, höjs ditt försäkringsskydd med 25 %. Om ett försäkringsfall inträffar får du alltså en ersättning på 125 000 euro.

Perttus tre tips för ett bra liv

  1. Ställ upp mål och rutiner för dig själv, se t.ex. till att regelbundet gå till gymmet.
  2. Ibland kan du njuta av delikatesser, men se till att äta regelbundet i vardagen. 
  3. Var snäll med dig själv. Resultaten syns inte omedelbart, utan genom systematiskt och regelbundet arbete!

Läs mer om försäkringen Nordea MyLife

Utnyttja den unika förmånen - även 25 % högre försäkringsskydd med mera motion.

Läs mer och räkna ut pris på försäkringen