Den exceptionella situationen med coronaviruset har bidragit till att många kunder har ändrat sina resplaner. Innan du gör en reklamation i Nordea ber vi dig läsa anvisningarna nedan.
Omfattar resan som du köpt (t.ex. hotell, flyg, eller hyrbil) avbeställningsrätt enligt tjänsteleverantörens avbeställningsvillkor?
Ja: Avbeställ tjänsten (såsom hotell) som du inte kommer att använda och avtala med tjänsteleverantören om återbetalning av dina pengar. Skicka en reklamation till Nordea endast i det fall att tjänsteleverantören vägrar att ersätta trots att leverantören enligt villkoren är skyldig att göra det. Bifoga till reklamationen en bekräftelse av beställningen eller bokningen, e-postkommunikationen med tjänsteleverantören samt handelsvillkoren enligt vilka du har rätt till ersättning.
Observera att avbeställningsrätten kan vara villkorlig och omfatta t.ex. en avgift för den första övernattningen på hotell eller första dagen med hyrbil. Läs alltid först säljarens avbeställningsvillkor.
Nej: För att Nordea ska kunna handlägga ärendet måste bokningen ha avbeställningsrätt enligt säljarens avbeställningsvillkor eller så ska du i din reklamation påvisa att tjänsteleverantören inte har arrangerat tjänsten som du köpt.
Du kan ändå försöka reda ut ditt ärende med tjänsteleverantören och ansöka om ändring eller avtala om återbetalning av dina pengar. I den här exceptionella situationen kan tjänsteleverantörerna erbjuda en möjlighet att ändra resan eller få ersättning trots att din bokning inte har avbeställningsrätt.
Kom ihåg att skicka din reklamation till Nordea inom 90 dagar efter den planerade avresan för ditt flyg eller tidpunkten då du hade tagit emot tjänsten för att vi ska kunna kräva in dina pengar av tjänsteleverantören.
Frågor och svar om typiska fall
1. Mitt flyg har annullerats/ändrats men hotellet vill inte återbetala beloppet som jag redan betalat. Vad kan jag göra?
- Om du har köpt en hotellbokning som inte har avbeställningsrätt och tjänsteleverantören inte har förhindrat övernattningen t.ex. genom att stänga hotellet är banken inte skyldig att ersätta beloppet som du har betalat. Det är alltid en bra idé att försöka reda ut ärendet med tjänsteleverantören.
2. Myndigheterna har förbjudit resor och/eller mitt destinationsland har stängt sina gränser. Vad kan jag göra med kostnaderna som uppstår?
- Bland annat flygbolag och researrangörer erbjuder aktivt ändring av resan eller återbetalning av pengar. Följ i dessa situationer anvisningarna som du har fått från tjänsteleverantören. Om resan omfattar tjänster som du köpt separat, red ut ärendet med tjänsteleverantören. Gör en reklamation till Nordea endast i det fall att avbeställningsrätt ingår i din bokning och säljaren har vägrat att återbetala din kortbetalning.
3. Jag har bokat en resa (t.ex. flyg, hotell och hyrbil) och jag tänker inte resa på grund av det osäkra läget. Vad kan jag göra med kostnaderna som uppstår?
- Försök reda ut ärendet med tjänsteleverantören. Även om avbeställningsrätt inte hade ingått i din bokning erbjuder vissa tjänsteleverantörer en möjlighet att avbeställa eller ändra resan i den här exceptionella situationen.
4. Jag har köpt biljetter till fotbolls-EM som nu har senarelagts med ett år. Vad kan jag göra med kostnaderna som uppstår?
- Red ut med säljaren av biljetterna om du har rätt att får ersättning eller ändra dina biljetter. Om ändringen som du erbjudits inte är möjlig och tjänsteleverantören inte kompenserar för beloppet som du redan betalat kan du göra en reklamation över det till banken. Bifoga till reklamationen en bekräftelse av biljett beställningen eller bokningen och din kommunikation med säljaren.
5. Min resebokning har avbeställningsrätt (t.ex. flyg, hotell eller hyrbil), men tjänsteleverantörer vägrar att ersätta kostnaderna. Vad kan jag göra med kostnaderna som uppstår?
- Om din bokning har avbeställningsrätt som du utnyttjar inom ramen för rätten och tjänsteleverantören vägrar att ersätta en betalning som du eventuellt betalat i förväg, kan du göra en reklamation över det till banken. Bifoga till reklamationen bokningen/bekräftelser av beställningen eller bokningen, uppgifter om kommunikationen med säljaren samt en eventuell punkt i villkoren eller bekräftelsen av beställningen eller bokningen med uppgifterna om att tjänsten som du köpt har avbeställningsrätt.
6. Jag har köpt en produkt eller tjänst och leverantörer har gått i konkurs. Vad kan jag göra med kostnaderna som uppstår?
- Gör en reklamation till banken över produkten eller tjänsten som du inte har fått. Bifoga en beställnings- eller bokningsbekräftelse till reklamationen. Vid behov ber banken om tilläggsuppgifter om konkursen, t.ex. ett meddelande av företaget eller uppgift från en annan officiell instans som bekräftar konkursen.
7. Jag har köpt en tjänst eller resa som är i framtiden. Vad ska jag göra nu?
- Om det ännu återstår tid till avresan, rekommenderar vi att du väntar och ser hur situationen utvecklas och om tjänsteleverantören annullerar tjänsten som du köpt. Banken följer Mastercards och Visas internationella kortregler. Banken har inte möjlighet att göra en reklamation till säljaren över en debitering för något som kommer att ske i framtiden. Banken kan handlägga eventuella reklamationer först efter att det går att konstatera att tjänsten som du betalat för inte genomfördes.