En placeringsförsäkring är mer än namnet antyder
Namnet till trots är placeringsförsäkring inte en traditionell egendomsförsäkring utan den är en långsiktig spar- och placeringsform. Den grundläggande idén och största fördelen med placeringsförsäkringen är att du kan placera i flera olika placeringsobjekt inom ett avtal och byta placeringsobjekt utan att eventuell avkastning beskattas i samband med bytena.
Men är det fråga om en komplicerad placeringslösning som endast är avsedd för erfarna placerare eller kan den vara ett bra alternativ för alla som vill placera? Läs svar på fem vanliga frågor.
1. Är placeringsförsäkringen endast lämplig för erfarna placerare?
Du behöver inte nödvändigtvis ha särskild placeringserfarenhet, eftersom du enkelt kan spara och placera i våra unika placeringskorgar. Placeringskorgar är placeringsobjekt som våra proffs aktivt förvaltar och som du endast kan välja via en placeringsförsäkring. Bland de tillgängliga placeringskorgarna kan du välja den som bäst stämmer överens med dina värderingar och intressen samt din riskaptit.
Om hållbarhetsaspekter är viktiga för dig när du placerar kan du till exempel välja Globkorgen som främjar miljörelaterade och sociala egenskaper. Du kan välja Granit Portföljen om du vill ha finska fastigheter som ett stabilt fundament för dina placeringar.
När du har blivit mer erfaren som placerare kan du välja placeringsförsäkringar från ett brett utbud av olika placeringsobjekt, såsom våra populära Nordeafonder, aktiekorgar och placeringsobligationer.
2. Måste jag ha ett stort startkapital om jag vill teckna en placeringsförsäkring?
Placeringsförsäkringen lämpar sig väl för placerare som redan har placeringstillgångar, men den passar också dem som först börjar spara. Du kan spara i placeringsförsäkringen regelbundet eller sätta in engångsbelopp. Det minsta startbeloppet är 10 euro, så du behöver alltså inte ha ett stort startkapital. Ju tidigare du börjar spara, desto tidigare kan du njuta av ditt sparkapital.
Placeringsförsäkringen lämpar sig också för större engångsplaceringar, eftersom den inte har någon övre insättningsgräns. Till exempel ett aktiesparkonto har däremot en övre insättningsgräns.
3. Är mina pengar anknutna till placeringsförsäkringen i flera år?
Placeringsförsäkringarna är avsedda för att spara och placera på lång sikt, dvs. över tre år. Naturligtvis sker det förändringar i livet, och placeringsförsäkringen anpassar sig efter din livssituation. Du behöver inte vänta till placeringsförsäkringens förfallodag, utan du kan ta ut ditt sparkapital efter ditt behov.
Eftersom du sparar i placeringsförsäkringen under en lång tid kan även marknadsläget förändras med tiden och då överväger du kanske att sälja dina placeringar. Tack vare placeringsförsäkringen behöver du inte ta ut dina medel på grund av marknadsfluktuationer, utan du kan skydda dina medel inom placeringsförsäkringen genom att överföra dem till ett försäkringskonto med låg risk. På så sätt är dina tillgångar inte längre anknutna till placeringarnas värdeutveckling – du kan fortsätta att placera utan att du beskattas i samband med uttag.
4. Är det jobbigt att sköta placeringsförsäkringar?
Det är enkelt att öppna en placeringsförsäkring och sköta placeringarna på nätet. Om du är intresserad av arvsplanering eller vill ha en personlig rekommendation om hur mycket du ska placera i placeringsförsäkringen och om placeringsobjekten, hjälper våra experter dig gärna. Det är lätt att spara i placeringskorgarna, eftersom de är färdigt diversifierade och våra experter fattar placeringsbesluten för dig.
Du kan ändra din placeringsförsäkring behändigt på nätet. Du kan exempelvis byta placeringsobjekt, ändra det regelbundna sparbeloppet, göra ytterligare placeringar och vid behov ta ut sparkapital.
5. Är placeringsförsäkringar fördelaktiga med tanke på beskattningen?
Genom att spara i placeringsförsäkringen på lång sikt drar du effektivt nytta av ränta på ränta-effekten, eftersom du kan byta placeringsobjekt utan kostnader och skattekonsekvenser inom avtalet. Eftersom skatt inte dras av från den potentiella avkastningen när du byter placeringsobjekt, kan du fortsätta att placera ett större belopp och den upplupna räntan kan ge dig ännu mer ränta.
Med en placeringsförsäkring undviker du ändå inte skatter, utan beskattningen skjuts upp till den tidpunkt när du tar ut sparkapital för eget bruk eller när avtalet upphör. Från avkastningen tas ut skatt för din räkning och ett nettobelopp betalas in på ditt konto.