Samarbetspartnern i Företagsbyn är Ekonomi och ungdom TAT
Verksamheten med Företagsbyn uppmuntrar högstadieelever att ta del av företagande och ekonomiska kunskaper, såsom placeringar och sparande. Elever tränar ekonomikunskaper i simulerade spar- och företagsförhandlingar där nordeaanställda fungerar som bland annat bankirer. Utöver verksamheten lär sig deltagarna att samarbeta och ta initiativ.
Nordea stöder verksamheten med Företagsbyn på över 10 orter och arrangerar bland annat övningar med arbetsintervjuer före dagen i Företagsbyn där ungdomarna kan söka olika arbetsplatser.
Respons på Företagsbyn: “Jag lärde mig att det inte lönar sig att köpa en produkt för skojs skull trots att den skulle vara billig.”
Kolla anmälan till dagen i Företagsbyn på TAT:s webbplatsÖppnas i nytt fönster.

Affärskurser i samarbete med Ekonomi och ungdom TAT
Affärskurser är en helhet som riktar sig till studerande på andra stadiet. Bland de ungdomar som avlagt kursen väljs årligen deltagarna till Takeoff som är ett evenemang i anslutning till Slush. Redan drygt 87 000 ungdomar har avlagt affärskurser.
Respons på affärskurser: ”Till en början tyckte jag att affärsverksamhet är mycket enkel, men tack vare kursen insåg jag att bra kundservice innebär mycket mer än att bara hjälpa kunden.”
Läs mer om affärskurser på TAT:s webbplatsÖppnas i nytt fönster.

Projektet Vamos i samarbete med Diakonissanstalten
Via projektet Vamos hjälper vi årligen nästan 1 000 ungdomar i 16–29 års ålder att hantera vardagen och ekonomiska ärenden. Syftet är att stödja ungdomar i användningen av pengar i vardagen, sänka tröskeln för att sköta bank- och andra penningärenden samt förebygga allvarliga problem och skuldsättning.
- ”Jag fick en känsla av att jag kan tala om pengar och får hjälp om jag behöver.”
- ”Många saker blev klarare och det känns inte längre lika osäkert att sköta penningärenden som förut.”
- ”Jag tycker att jag blev mycket mer medveten om mina penningärenden och äntligen vågade jag kolla min ekonomiska situation på ett realistiskt sätt. Jag började även budgetera mina månatliga utgifter och mitt mål är att göra det även i fortsättningen.”
Läs mer om projektet på Vamos webbplats.Öppnas i nytt fönster

Projektet Matkalla i samarbete med Plan
Via projektet Matkalla (på resa) bemöter vi årligen nästan 100 ungdomar. Projektet riktar sig till ungdomar som har flyttat till Finland i slutet av sin läropliktsålder. Avsikten är att göra det lättare för dessa ungdomar att delta i samhället. Projektet syftar till att introducera unga människor i det finländska samhället och främja vardagskunskaper.
Vi hjälper ungdomar med invandrarbakgrund att ta de första stegen i arbetslivet i Finland. Dessutom lär vi dem kunskaper i penninghantering och ser till att de kan ta del av olika yrken inom banken.
Läs mer om Plans verksamhetÖppnas i nytt fönster

Studiehelhet om ekonomi för unga i samarbete med Opopassi
Opopassi är ett digitalt verktyg för att planera framtiden som under årens lopp har blivit mycket populärt. Sedan 2018 har verktyget varit avgiftsfritt tillgängligt för alla gymnasieelever och studiehandledare. Opopassi strävar efter att göra unga människor mer medvetna om självkännedom, företagande, arbetsliv och egen ekonomi samt hjälpa dem att planera fortsatta studier.
Innehållet i Opopassi fastställs utifrån läroplanen för studiehandledning i gymnasiet som trädde i kraft hösten 2021. Temana enligt innehållet i läroplanen är hantering av den ungas ekonomi, studiestöd och boende. Nordea har tagit fram en studiehelhet om hantering av den ungas ekonomi på Opopassis webbplats.
Läs mer om studiehelheten på Opopassis webbplatsÖppnas i nytt fönster
