Vi bad studerande dela med sig om hur det är att jobba vid sidan av studierna

Emma Nummelin, Anton Holm och Iris Pitkäkoski jobbar på Nordea vid sidan av sina studier. Vi pratade med dem om att kombinera jobb och studieliv.

Vi presenterar också de aktuella inkomstgränserna utifrån FPA:s uppgifter. Med hjälp av dem kan du kontrollera hur mycket du kan förtjäna under ett år utan att du behöver återbetala studiestöd.

Se videon (på finska) med hela diskussionen

Vi intervjuade studerande om att jobba vid sidan av studierna och hur de hanterar sin ekonomi.

Videon tar cirka 12 minuter.

Hoppsan! Om du vill se innehåll av detta slag ska du först godkänna Nordeas cookies för marknadsföring

Jobb kan även förbättra studieframgången

Många gånger ställs jobb och studier mot varandra, med tanken att arbetet tar för mycket tid och studierna blir lidande.

Alltid är situationen ändå inte så svartvit. Iris upplever exempelvis att hon genom jobbet lärt sig rutiner som har gjort det lättare att schemalägga vardagen med studierna, arbetet och fritiden.

”En regelbunden rytm i vardagen har hjälpt mig att upprätthålla hälsosamma vanor och förbättrat min studieframgång.”

En uppenbar fördel med att jobba är såklart pengar. Det kan i grund och botten vara frågan om att studeranden behöver en känsla av kontroll och förutsägbarhet i sitt liv.

”Genom att jobba säkerställer jag en viss inkomstnivå som ger en trygghetskänsla i min vardag”, säger Emma.

Studerande eftersträvar inte enbart nytta på kort sikt med att jobba, utan kan ha mål som sträcker sig mycket längre.

”Jobb är det bästa möjliga sättet att skapa sig ett nätverk och få kontakter. Det hjälper en att få jobb efter utexamineringen”, säger Anton.

Vilken roll spelar pengar i studerandes vardag?

Studerandes inkomster och utgifter

Students - two students sitting outside - small

Att få koll på sin ekonomi börjar med att man går igenom sina inkomster och utgifter. Vi sammanställde kalkyler över typiska inkomster och utgifter för studerande för att göra det lättare för dig att planera din ekonomi.

Läs mer om studerandes ekonomi

Kom ihåg att ta det lugnt också

Även om det finns många fördelar med jobb, är det bra att komma ihåg att studierna är studerandes huvuduppgift. Oberoende av om du studerar på yrkesskola, yrkeshögskola eller universitet kräver studierna tid och satsning.

I synnerhet början av studierna kan vara tuff. Då måste studerande ofta ta till sig mycket nytt på en gång och samtidigt som de kan känna press att lära känna många nya människor.

Därför finansierar många studerande sitt liv också med lån, för att kunna fokusera på studierna ordentligt och utan press. Iris är en av dem som tog studielån just av den här orsaken i början av studierna.

”I början av studierna använde jag studielånet mer till att leva samtidigt som jag orienterade mig i den nya livssituationen.”

Jobb vid sidan av studierna kan vara en välkommen motvikt till studielivet, men för mycket jobb kan fjärma en från det.

En vardag med tajt tidtabell ger inte nödvändigtvis tillräckligt med tid för återhämtning, vilket kan leda till överansträngning och ångest. Enligt Anton finns det skäl att tänka på om det blir tillräckligt med tid över för att vila och koppla av om man kombinerar jobb och studier.

”Jag försöker hitta tid för mig själv varje dag, det kan vara i form av motion eller att träffa vänner.”

Är du tveksam över studielånebeloppet?

Så här påverkar lånebeloppet din ekonomi

Woman paying bills on laptop small

Vi har gjort upp riktgivande kalkyler över hur ett studielån för ett, tre eller fem läsår påverkar framtida kostnader för lånet.

Jämför studielånebelopp

Ett flexibelt deltidsjobb passar studerande bäst

Iris jobbar 12 timmar i veckan och har hittat en bra balans mellan jobb och studier.

”Jobb två dagar i veckan har känts lämpligt för mig. När jag sen har planerat min tidtabell har jag fått gott om tid över för studierna utan att tumma på fritiden.”

Arbete under veckoslut är också ett bra alternativ för studerande, om man vill skapa en tydlig rytm i sin vecka. Tilläggen man får för att jobba under veckoslut är också välkomna i studerandens plånbok.

”När jag jobbade under veckoslut fick jag studierna avklarade snabbare”, säger Emma.

Utöver kalendern och läsordningen bör man också hålla reda på årsinkomstgränsen för studiestödet då man bedömer hur många arbetspass det lönar sig att ta emot.

Så här påverkar jobb studiestödet

Dina egna inkomster påverkar studiepenningen och bostadstillägget som har betalats till dig. Däremot påverkar egna inkomster inte din rätt att lyfta studielån med statsborgen.

Studiepenning

Den som lyfter studiestöd har en personlig årsinkomstgräns som beror på hur många studiestödsmånader personen använt under ett kalenderår. Ju färre stödmånader du har under ett kalenderår, desto mer kan du förtjäna och vice versa.

Om du går över din årsinkomstgräns kan FPA återkräva de studiestöd du fått för mycket. Därför är det smart att följa upp om du håller på att överskrida din årsinkomstgräns.

De flesta studerande sommarjobbar, och det finns inte så mycket studier att avlägga sommartid. Därför lyfter studerande vanligtvis studiepenning från september till maj, vilket betyder att de får studiepenning i 9 månader per kalenderår.

Se hur årsinkomstgränsen för studiestöd räknas år 2025 och 2026

Bostadstillägg till studiestöd

Allmänt bostadsbidrag betalas inte längre till studerande efter 31.7.2025. Från början av höstterminen 2025 kan största delen av studerande få studiestödets bostadstillägg.

Endast dina inkomster påverkar bostadstilläggets storlek. Med andra ord inverkar din egendom, dina besparingar eller dina föräldrars inkomster inte på bostadstillägget.

För bostadstillägget gäller samma inkomstgränser som för studiepenningen. Om du överskrider din personliga årsinkomstgräns ska du vara beredd på att återbetala även bostadstillägget.

Läs mer om ändringen på FPA:s webbplatsÖppnas i nytt fönster

Så här räknas inkomstgränserna för studiestöd

År 2025 och 2026 kan studerande förtjäna lite mer än tidigare år utan att de behöver återbetala studiestöd:

  • Studerande kan ha inkomster på 1 118 euro per stödmånad.
  • Inkomstgränsen för varje månad utan studiestöd är 3 355 euro.
  • Om du exempelvis lyfter studiepenning i 9 månader är din årsinkomstgräns 20 217 euro.
  • Tänk på att din personliga årsinkomstgräns alltid räknas separat för varje kalenderår och inte för läsåret. Det första året du studerar kan det exempelvis hända att du använder bara 4 eller 5 studiestödsmånader.
  • I tabellen nedan ser du hur årsinkomstgränsen ändrar enligt hur många månader du lyfter studiestöd under kalenderåret.
  • Man kan gå över årsinkomstgränsen med 374 euro utan att behöva återbetala studiepenningen.
    Årsinkomstgränser för studerande år 2025 och 2026
    Stödmånader Årsinkomstgräns (euro)
    138 023
    235 786
    333 549
    431 312
    529 075
    626 838
    724 601
    822 364
    920 127
    10.17 890
    1115 653
    1213 416

Du kan uppskatta din årsinkomstgräns också med hjälp av FPA:s räknareÖppnas i nytt fönster

Vad händer om jag överskrider inkomstgränsen?

Om du överskrider inkomstgränsen och FPA måste återkräva studiestöd, höjs beloppet som du ska betala med 7,5 procent.

Du kan ändå undvika höjningen genom att du följer hur mycket du förtjänar och annullerar eller återbetalar studiestöd i tid:

  • Kontrollera regelbundet hur mycket stöd du fått och hur mycket du förtjänat. Observera att studiepenningen och bostadstillägget inte räknas till inkomsterna.
  • Som hjälp för att hålla koll på dina inkomster kan du använda exempelvis verktygen i Nordeas mobilbank. Gå till fliken Få koll och se igenom dina inkomster per månad eller år.
  • Om du märker att du redan överskridit din inkomstgräns gör du klokt i att proaktivt återbetala studiestöd för att undvika höjningen som FPA tar ut.
  • Stöd som du återbetalar frivilligt ska du alltid betala före slutet av april det år som följer stödåret. Exempelvis stöd som betalats år 2025 ska återbetalas senast 30.4.2026.
  • Om du uppskattar att du kommer att överskrida inkomstgränsen senare under året kan du också fundera på att annullera stödmånaderna på förhand.

Läs mer om annullering och återbetalning av studiestöd på FPA:s webbplatsÖppnas i nytt fönster