Jag förstod att också jag kan råka ut för något allvarligt
För ett par år sedan förverkligade Saila Kurki sin långvariga dröm och köpte sin första egna bostad – en ljus gavellägenhet i västra Helsingfors, inte långt från där hon vuxit upp.
Saila hade alltid velat skaffa en egen bostad. Grundplåten samlade hon ihop på ett BSP-konto under många år. Efter att hon fått ett fast jobb var det ekonomiskt möjligt för henne att binda sig till ett lån och förverkliga sin dröm.
Bostadsköpet blev till slut en stor förändring i Sailas liv.
– Mina vänner blev sjuka. Det fick mig att stanna upp och tänka på att vi inte längre är odödliga. Jag började fundera på hur jag skulle klara mig ekonomiskt om något händer. Även unga människor kan råka ut för allvarliga saker.
Skydd vid allvarlig sjukdom gjorde slut på oron
Saila hade inte haft en tanke på att gardera sig mot sjukdom innan hon skaffade bostaden och började en ny fas i livet.
– Jag hade en ljuvlig lånerådgivare på Nordea som föreslog att jag skulle försäkra mig mot allvarliga sjukdomar. Hon förstod min livssituation och att jag oroade mig för hur jag skulle klara mig om jag blev sjuk. Tilläggsskyddet verkade vara en förnuftig placering.
Saila upplevde att försäkringen skulle ge ekonomiskt svängrum då vardagagen tyngs av något större än pengar. Försäkringspremien är en liten insats för den frihet den ger mentalt.
– Skyddet vid allvarlig sjukdom gjorde slut på bekymren. Jag behöver inte fundera på pengar om det finns annat som upptar mina tankar. Redan med en liten summa i månaden får jag sinnesfrid.
Saila lockades också av tanken att hon själv får bestämma vad hon använder försäkringsersättningen till.
– Man måste inte använda pengarna till låneamorteringar eller vardagliga utgifter – om jag vill kan jag investera dem i något som piggar upp mig.
Välmåendeförmånen gjorde motionen till ett beroendeframkallande spel
Det som fick Saila att slutligen besluta sig för att teckna försäkringen var den unika välmåendeförmånen som belönar försäkringstagaren för motion. Grundprincipen för förmånen är enkel: ju mer du rör på dig, desto bättre försäkringsskydd får du. Nordea belönar aktiva motionerare genom att höja försäkringsskyddet med hela 25 procent.
– Jag ville motionera mer. Välmåendeförmånen verkade förbluffande bra och grundprincipen enkel. Det lät som att den verkligen sporrar en att motionera mer.
Saila hade inte tidigare varit särskilt intresserad av motion bortsett från sporadiska joggingturer och geocaching. Hon hade inte hittat någon motionsform som kändes riktigt bra och saknade därför motivation. Då ett hektiskt jobb fyllde vardagen kände Saila att det var svårt att ta tid för välmående. Förmånen fick henne ändå att röra på sig.
– Jag är väl en prestationsinriktad millenial. Jag blev genast fast i appen.
Välmåendeförmånen grundar sig på UKK-institutets anvisningar om att 2,5 timmar motion i veckan som får en att bli andfådd har hälsofrämjande egenskaper.
Appen Nordea MyLife som ingår i välmåendeförmånen följer upp hur länge och hur hårt man motionerar och konverterar sedan motionen till aktivitetspoäng. Utifrån poängen fastställs sedan en eventuell förhöjning av försäkringsskyddet med 15 eller 25 procent.
– Till en början uppmuntrade appen mig att nå minut- och stegmålen och själva motionen var mer en prestation än något annat. Sedan började jag promenera och geocacha mer och i våras började jag styrketräna hemma.
Motionen balanserar vardagen
Saila jobbar som strateg inom innehållsmarknadsföring och arbetet sker helt och hållet vid en skärm. Nu för tiden tar hon pauser under arbetsdagen och gympar exempelvis på trampolinen hon köpt. Efter arbetet tar Saila en promenad eller gympar hemma med kettlebells, hantlar och andra redskap flera gånger i veckan. Motionen har blivit en naturlig del av vardagen.
– Med hjälp av välmåendeförmånen och appen hittade jag både motivation och rutin på motionen. Det har hjälpt mig att värdesätta och ta tid för motionen i min vardag.
Försäkringens välmåendeförmån styrde alltså Saila mot en stor livsförändring och hjälpte henne att förstå hur viktigt det är att satsa på sitt välmående. Hon känner sig nu mer energisk och lättare på fler än ett sätt.
– När man jobbar mycket på distans är det svårt att dra gränser mellan jobb och fritid. När jag tar hand om mig är arbetet och resten av livet i bättre balans också rent konkret. Jag är tvungen att sluta jobba i tid så att jag ska hinna motionera. Motionen är också bra för min mentala hälsa.
Nu efter att renoveringen är klar är det egna hemmet just sådant som Saila hade önskat sig. Rymligt, harmoniskt och funktionellt. Från köksfönstret skymtar en fantastisk rödlönn, och trägolvet känns underbart under fötterna.
– Hemmet är jätteviktigt för mig och jag tycker om att inreda.
Saila upplever att hon med försäkringen tryggat sin dröm.
– Fast det kanske låter lite kasst köpte jag mig fri från bekymmer då jag tecknade försäkringen. Då jag försäkrade mig tryggade jag också mina drömmar. Och om jag håller mig i form kan det hända att försäkringsersättningen aldrig behövs.