”Det är viktigt att se till att allt är i skick för sämre tider”

När en allvarlig sjukdom drabbar förändras vardagen inte bara för den som blir sjuk utan också för de närstående. 

Kaisa Leinonen har varit med om hur det är när en närstående person blir allvarligt sjuk. Två personer som var mycket kära för Kaisa avled i allvarliga sjukdomar i arbetsför ålder. Även om det är ett tag sedan finns sorgen ännu kvar och får tårarna att stiga i Kaisas ögon.

”Allt kan man inte påverka själv. Därför gläds jag åt varje dag som jag får vara frisk”, funderar Kaisa. 

De tunga avskeden gjorde det väldigt konkret för Kaisa vad det är hon främjar varje dag i sitt jobb.

”Också tunga upplevelser hör till livet och därför är det viktigt att vara förberedd.”

En allvarlig sjukdom är en stor chock

I sitt arbete sörjer Kaisa för att bankens finansieringsrådgivare inte bara kan försäkringsprodukterna utan och innan. De måste också kunna bemöta kunderna på rätt sätt. En ljus syn på framtiden är viktig, men experter ska också göra kunderna uppmärksamma på risker.

Fakta talar för sig – var femte person i arbetsför ålder blir allvarligt sjuk före pensioneringen och var tredje då man också beaktar tiden efter pensioneringen. Det betyder många krossade drömmar då livet inte blir som man ursprungligen tänkt sig.

”Att var tredje människa blir allvarligt sjuk under sin livstid får en att stanna upp och tänka till. Om det drabbar en själv är man tvungen att tänka på om man har råd att vara sjuk och repa sig i lugn och ro”, säger Kaisa.

Det finska socialskyddet är bra, och det har dimensionerats för att hjälpa med det allra nödvändigaste. Men en långvarig sjukdom kan få inkomsterna att rasa med mer än hälften. I synnerhet småföretagare kan ha ett mycket litet socialskydd. Det konkretiseras för många först då de börjar få sjukdagpenning.

”En allvarlig sjukdom är en stor chock redan i sig och sedan kommer även oron för ekonomin. Det är en väldigt tung situation både för den som blivit sjuk och de närstående”, säger Kaisa.

Skydd är viktigt både för en själv och andra

Kaisa Leinonen tänker tillbaka på en kund som kontaktade henne för att tacka för att allt i slutändan hade gått bra. Kunden som ännu inte hade fyllt 30 hade redan i 20-årsåldern fattat ett bra beslut genom att teckna skydd vid allvarlig sjukdom som hen behövde då hen diagnostiserades med cancer. Då kunden insjuknat fick hen en skattefri engångsersättning. Tack vare dessa försäkringspengar kunde hen söka hjälp privat hos en psykolog i den svåra situationen.

”Jag tycker att det är viktigt både för en själv och närstående att man har rätt försäkringsskydd för sämre tider. Ofta börjar man tänka på sådana här saker först då man redan har problem med hälsan”, menar Kaisa.

De tråkiga händelserna kan också hopa sig om man efter att man insjuknat till exempel bestämmer sig för att skilja sig och plötsligt går bilen också sönder. I sådana exceptionella livssituationer är det en lättnad om man exempelvis inte blir tvungen att börja sälja sitt hem i all hast. Med hjälp av försäkringsersättningen kan man hämta andan ett tag och fundera på hur man ska ordna sitt liv.

”Pengar är kanske inte det första man tänker på då man blir sjuk. Men det underlättar under återhämtningstiden då man inte behöver stressa över ekonomin mitt bland allt annat.”

Med försäkringsersättningen kan man köpa tjänster som underlättar vardagen: hemtjänst, städning, fysioterapi – eller bara unna sig lite lyx.

Kaisa Leinonen, kaislikko

Kaisa Leinonen har upplevt hur allvarliga sjukdomar påverkar den insjuknades närstående. Bild: Panu Pälviä

När vardagen förändras i ett ögonblick

Även Kaisa har varit med om hur det är när en närstående person blir allvarligt sjuk. Kaisas pappa dog av en hjärtsjukdom innan han hann gå i pension.

”Jag var enormt orolig. Då pappa blev sjuk insåg jag hur snabbt allt kan förändras och hur många människor det påverkar”, berättar Kaisa.

Även Kaisa Leinonens nära vän fick bröstcancer. Kampen mot cancern tog flera år och de som stod vännen nära fick stötta.

De här erfarenheterna hjälpte Kaisa att se hur annorlunda vardagen plötsligt blir då en allvarlig sjukdom diagnostiseras.

”Den som blivit sjuk kan få en känsla av att hen tappar kontrollen över sitt liv.”

Då de andra går till jobbet på morgonen och fortsätter med sina liv som vanligt går den sjuka på behandlingar, väntar på resultat och lever i ovisshet. I den nya vardagen gör också en liten lättnad stor skillnad.

”Jag tänker att en försäkring är som en krockkudde – den förhindrar inte att man blir sjuk, men ersättningssumman gör den ekonomiska stöten lite mjukare”, säger Kaisa.

”Om jag själv blir allvarligt sjuk vill jag ha möjlighet att skaffa hjälp också under återhämtningstiden. Därför har jag tecknat skydd vid allvarlig sjukdom.

Lycka är en bra vardag

Kaisa har märkt att hon njuter mest av att få spendera tid med sina barn och andra närstående och lugnet på sin partners stuga. Det behöver inte handla om stora upplevelser, ett vackert landskap eller en utsökt måltid kan vara nog.

Kaisa vandrar i Lappland varje år och hoppas att hon ännu har många vandringar framför sig.

”Om allt är bra i vardagen är livet gott”, summerar Kaisa.

Skyddet vid allvarlig sjukdom underlättar det ekonomiska under återhämtningstiden

  • Sjukdomen kan ha en betydande inverkan på den egna ekonomin – under en lång sjukledighet kan inkomsterna sjunka med över hälften av den tidigare nivån.
  • Skyddet vid allvarlig sjukdom i försäkringen Nordea MyLife ersätter sammanlagt 8 allvarliga sjukdomar och behandlingar.
  • Du kan välja ett ersättningsbelopp på 10 000–300 000 euro. Den skattefria ersättningen betalas snabbt genast efter diagnosen eller en behandling och du kan använda ersättningen hur du vill.
  • Du kan ansöka om försäkringen vid allvarlig sjukdom om du är 18–63 år gammal och bor i Finland.
  • Skyddet vid allvarlig sjukdom beviljas av Nordea Livförsäkring Finland Ab som säljer försäkringsskyddet via sitt ombud Nordea Bank Finland Abp.