Valutakurser för korttransaktioner

Kortköp och kontantuttag i utlandet tas alltid ut i euro antingen från bankkontot (debit) eller kortkrediten (credit).

Om transaktionen är i någon annan valuta än euro är valutakursen för transaktionen den så kallade grossistkursen för den aktuella valutan som används beroende på kort antingen i systemet Mastercard Europe eller Visa International, med ett valutapåslag (högst 2,25 % av transaktionsbeloppet).

Grossistkursen är den kurs som gäller den dag då transaktionen förmedlas till Mastercard Europe eller Visa International. Den valutakurs som tillämpas på korttransaktionen uppges i uppgifterna om transaktionen på kontoutdraget över det konto som anslutits till kortet eller på kreditkortfakturan. 

Riktgivande valutakurser finns på Mastercards och Visas internationella webbplatser.

Mastercards grossistkurserÖppnas i nytt fönster

Visas grossistkurserÖppnas i nytt fönster

Kalkylator för jämförelse av korttransaktioner i EES-området

Uppdaterad EU-lagstiftning om gränsöverskridande betalningar (2019/518) gör valutakonverteringen vid korttransaktioner mer transparent.

Även i EES-området kan du betala eller ta ut kontanter i annan valuta än euro. Exempel på EES-länder som har annan valuta än euro är bland annat Island, Norge och Sverige. Men hjälp av kalkylatorn kan du jämföra våra valutakurser med Europeiska centralbankens ECB:s referenskurser. Välj kortet och ange beloppet, valutan och datumet i kalkylatorn. Kalkylatorn ger dig beloppet som debiteras i euro och skillnaden mellan Nordeas kurs och Europeiska centralbankens referenskurs.

Kalkylator för jämförelse av korttransaktioner i EES-områdetÖppnas i nytt fönster

EES-länder som har en annan valuta än euro

  • Bulgarien
  • Danmark
  • Island
  • Liechtenstein
  • Norge
  • Polen
  • Rumänien
  • Sverige
  • Tjeckien
  • Ungern

Du får meddelanden om dina korttransaktioner i apparna Wallet och First Card

Från den 19 april 2021 får du i apparna Nordea Wallet och First Card mer information om valutakurserna för dina korttransaktioner i EES-området. I fortsättningen kan du få nyttig tilläggsinformation om växlingskurserna för dina kontantuttag eller kortköp i annan valuta än euro. Ladda ner appen Nordea Wallet eller First Card i din appbutik för att kunna ta emot nya meddelanden från april. Apparna är avgiftsfria.

Med apparna Nordea Wallet och First Card håller du enkelt koll på din ekonomi. Redan nu får du i din smarttelefon ett meddelande då ditt kort debiteras. I fortsättningen får du också information om växlingskurserna. Av meddelandena framgår skillnaden mellan Nordeas kurs och Europeiska centralbankens referenskurs samt faktureringsbeloppet i euro. Om du vill kan du också blockera meddelandena i appinställningarna i april 2021.