Spara små summor i vardagen

Det lönar sig att börja spara även om man inte har så stora inkomster eftersom tid är pengar och inte bör slösas bort.

Tanken bakom detta är effekten ränta på ränta som även kallats för världens åttonde underverk. Tack vare den ökar totalavkastningen på placeringarna ytterligare år för år. Ränta på ränta betyder att avkastningen läggs till på sparmedlen i takt med att de ökar – då får du ränta också på avkastningen. Med andra ord – även om du lade undan ett större belopp senare så hinner det inte växa lika mycket med ränta som ett mindre belopp som du placerat tidigare.

Börja spara redan med ett litet belopp

Genom att se över dina egna konsumtionsvanor kan du hitta en möjlighet att spara. Brukar du till exempel köpa en kopp kaffe, tidning, godis eller något annat på väg till jobbet? Dessa små belopp kan slutligen uppgå till en rätt stor summa per månad.

Eller spenderar du kanske stora belopp på streamingtjänster eller digitala spel? Köper du lätt saker som är på rea även om du inte behöver dem? I november frestas konsumenter exempelvis med specialerbjudanden på Black Friday och Cyber Monday.

Om du har möjlighet att spara ens en liten del av pengarna som du annars spenderar på onödiga saker i vardagen så får du ihop en hygglig sparsumma under årens lopp. 

Tänk dig: 2,5 euro per vecka är över tio euro i månaden. Vi har räknat att en placering på tio euro i månaden i globala aktiefonder mellan januari 2000 och juni 2021 avkastade över 7 500 euro. Historisk avkastning är naturligtvis inte någon garanti för framtida avkastning men exemplet antyder hurdant sparkapital den som placerar tio euro i månaden kan sträva efter.

Exempel på skillnaden mellan sparande på konto och i fonder

Säästämisen infograafi - Small

Figuren åskådliggör den totala utvecklingen av ett sparbelopp på 10 euro i slutet av varje månad på 2000-talet om beloppet hade sparats genom att diversifiera det på den globala aktiemarknaden eller spara det på kontot. Avkastningen i figuren är inte garanti för framtida avkastnings- eller värdeutveckling och den beaktar inte eventuella kostnader eller skatter.

  • En tia är inte något litet belopp då man fortsätter att spara regelbundet i flera år. Du kan börja månadsspara med redan tio euro per månad i Nordea.

Månadssparande binder varken dig eller dina pengar

Tänkte du spara på konto? Det lönar sig inte även om kontot är ett bekant och tryggt alternativ. På lång sikt avkastar dina pengar i allmänhet mer i fonder jämfört med att de ligger på ditt konto med nollränta där inflationen dagligen minskar på deras värde. 

Vill du inte binda dig till någonting? Det behöver du inte heller göra. Månadssparande i en fond binder varken dig eller dina pengar. Vi överför automatiskt vilket belopp du än bestämmer dig för att spara från ditt konto till den fond du valt. I mobil- och nätbanken kan du när som helst kolla hur ditt sparkapital har utvecklats. 

Om livet överraskar kan du lätt ändra dina sparbelopp. Du kan höja ditt månatliga sparbelopp, ta ut en del av eller hela sparkapitalet eller sluta spara vid behov. Du får pengarna på ditt konto inom några dagar. Då situationen igen blir fördelaktigare för dig kan du fortsätta att spara.

Du sköter en stor del av dina dagliga utgifter på månadsbasis – varför inte öka din förmögenhet på samma sätt?