1. Sträva efter att sköta köpet på plats
Det är bra för både köparen och säljaren att sköta köpet ansikte mot ansikte. Om du håller på att köpa en produkt kan du säkerställa att den motsvarar säljarens beskrivning innan du betalar.
I vissa fall kan säljaren berätta för köparen att hen redan har skickat produkten och väntar på betalning. Det kan också hända att säljaren skickar köparen en skärmdump som bekräftar leveransen. Utifrån bekräftelsen kan köparen komma att betala en produkt som hen aldrig kommer att få.
När du sköter köpet ansikte mot ansikte kan du som säljare se till att köparen betalar det avtalade beloppet till ditt konto innan du överlåter produkten.
2. Var försiktig med skärmdumpar
Både köpare och säljare har lurats med falska skärmdumpar. Falska skärmdumpar används ofta för att intyga att det överenskomna beloppet har betalats till säljaren eller att produkten redan skickats till köparen. I verkligheten har beloppet ändå inte betalats och produkten inte skickats.
Därför gäller det att vara försiktig med skärmdumpar. Om du håller på att sälja en produkt bör du försäkra dig om att köparen har betalat rätt belopp på ditt konto innan du överlåter produkten.
3. Var försiktig med länkar
Under de senaste åren har bedrägerier som riktar sig mot säljare ökat på handelsplatser för begagnade varor. Det kan hända att köparen kontaktar säljaren och berättar att hen har betalat varan via en extern tjänst. Köparen skickar sedan säljaren en länk och berättar att det går att ta emot betalningen via länken.
Via länken ombeds säljaren ange sina kortuppgifter för att ta emot betalningen. I verkligheten används sidan för nätfiske av kortuppgifter, som sedan missbrukas på olika sätt.
4. Kontrollera säljarens profil
På flera handelsplatser på webben är det möjligt att ge recensioner till säljaren. Kolla säljarens recensioner och andra produkter som hen säljer under sin profil. Om säljaren håller på att sälja flera stycken av samma produkt med samma bilder, finns det skäl att misstänka att hen säljer obefintliga produkter.
5. Meddela din bank och handelsplatsen om bedrägeriet
Om du har blivit utsatt för bedrägeri som köpare eller säljare av en produkt ska du meddela det till din bank och den handelsplats du använde. Om du har skäl att tro att utomstående har kommit över dina kortuppgifter eller nätbankskoder ska du omedelbart spärra tjänsterna i fråga.
Bedragare försöker ofta lura flera personer samtidigt. Genom att anmäla det inträffade kan du förhindra framtida bedrägerier.
6. Ta del handelsplatsens egna anvisningar om säker handel
Många handelsplatser har anvisningar om hur de har säkrat handeln på sin webbplats. På webbplatsen kan det också finnas information om och bilder på aktuella bedrägerier på handelsplatsen.
Ta del av handelsplatsens anvisning och möjliga exempel på bedrägerier för att kunna identifiera dessa.
7. Försäkra dig om vad du bekräftar i appen Nordea ID
När du bekräftar en transaktion med appen Nordea ID ska du kontrollera att uppgifterna i appen stämmer överens med transaktionen du håller på att göra. Kontrollera att beloppet, mottagaren och datumet är rätt. Uppmuntra också dina närstående att alltid kontrollera uppgifterna om transaktionen i appen Nordea ID innan de godkänner den.
Om bekräftelsebegäran i appen inte gäller dina ärenden ber vi att du omedelbart kontakta vår kundtjänst.
I dessa fall kan Nordea kontakta dig
Det kan hända att vi kontaktar dig per telefon, e-post eller via nätbanken då du direkt har kontaktat banken eller om vi bjuder in dig att delta i en undersökning.
Om du tvivlar på att undersökningen är äkta beakta att
- vi aldrig ber om konfidentiella uppgifter såsom kreditkortsnummer, kontonummer eller lösenord och du aldrig ska ge oss sådan information
- vi aldrig skickar dig länkar till programvaror eller appar som du ska installera på din dator eller mobila enhet.
Om du ombeds ge sådan information är Nordea eller någon av våra tillförlitliga samarbetspartner inte avsändaren.