Varför spara till en reservkassa och hur lyckas det?

De flesta vet att det vore bra att lite överlopps pengar på kontot. Det är dock inte alltid lätt att samla en reservkassa. Konsumtionspressen kan vara stor och det kan kännas omöjligt att spara. Men om du inte har besparingar kan du bli tvungen att ta exempelvis dyra konsumentkrediter, som kan starta en allt djupare skuldspiral. 

Det är dock värt att se sparandet som en avgift bland andra. Sparsumman är inte bara pengar som du inte har spenderat. Det är pengar som du reserverar för oväntade utgifter, en planerad större anskaffning under de kommande åren eller för sparande på lång sikt. Du sköter en stor del av dina dagliga utgifter på månadsbasis – varför inte spara på samma sätt?

Hur mycket är det värt att spara på kontot?

  • På brukskontot är det bra att ha en summa som du behöver för din dagliga konsumtion. 
  • På sparkontot är det bra att spara en reservkassa som motsvarar din nettolön under två månader för oväntade situationer. 
  • För långtidssparande rekommenderar vi att göra upp en sparplan och sträva efter högre avkastning. Hos oss får du stöd att göra upp en plan. Vi hjälper dig att görä upp en plan

Om det känns omöjligt att spara ett par månaders lön, kom ihåg att om du har ens lite extra pengar på kontot har du möjlighet att klara oväntade utgifter bättre.

Hur spara ihop en reservkassa?

1. Definiera dina sparmål 

När du börjar spara är det väsentligt att sätta tydliga mål samt att planera och tänka långsiktigt. 

  • Sätter du pengar åt sidan för följande sommarsemester, 
  • samlar du en reservkassa för oväntade utgifter, 
  • vill du öka din förmögenhet eller 
  • förbereda dig på en lägre inkomst under pensionstiden?

2. Gör upp en plan enligt dem

När du har klara mål kan du göra upp din sparplan. Som Nordeakund kan du också boka tid för ett avgiftsfritt placeringsmöte för att göra upp en plan. Det binder dig inte på något sätt, men du får ett förslag om vilket sparalternativ som passr dig bäst, av ett proffs. Du bestämmer.

Tips! I nätbanken kan du sätta upp ett eget sparmålÖppnas i nytt fönster som du kan koppla till ditt sparkonto eller dina placeringar. På så sätt kan du följa hur ditt sparande avancerar mot målet. 

3. Så här gör du

Vill du börja spara till en reservkassa? 
  1. Öppna ett FörmånsKonto och välj en månatlig sparsumma som passar dig.
  2. Sätt upp ditt sparmål i nätbankenÖppnas i nytt fönster och följ hur ditt sparande framskrider.
Har du redan sparat en reservkassa?
  1. FlexSpar-konto – när du vill sätta in ditt sparkapital på ett flexibelt konto med ränta
  2. Sätt upp ditt sparmål i nätbankenÖppnas i nytt fönster och följ hur ditt sparande framskrider. 

Spara också för dina framtidsdrömmar och önskemål

Om du vill samla in en reservkassa på kort sikt kan du ändå sträva efter att öka din förmögenhet på lång sikt. Därför rekommenderar vi att månadsspara i en fond, då den förväntade avkastningen genom åren är bättre än för ett sparkonto. Långsiktigt fondsparande kan möjliggöra framtidsdrömmar och önskemål.

I fonder är den minsta placeringen 10 euro i månaden och kontona har inget lägsta belopp; du kan alltså exempelvis dela upp ett månatligt belopp på 20 euro mellan ditt FörmånsKonto och en fond. 

Kontakta oss om du först vill prata med en expert, vi hjälper dig att hitta bästa möjliga lösning och göra upp en sparplan. Om du vill börja fondspara genast kan du se vår digitala placeringsrådgivare Noras rekommendation för just dig.

Viktig information om placeringar

Uppgifterna på denna sida är endast avsedda som allmän produktinformation. De ska inte betraktas som placeringsråd eller rekommendationer. Tänk på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning. Värdet på dina fondandelar eller aktier kan både öka och minska till följd av marknadens utveckling och det är inte säkert att du får tillbaka hela det placerade kapitalet.