Försäkra dig om att dina ärenden kan skötas smidigt med en intressebevakningsfullmakt
Med stöd av en intressebevakningsfullmakt kan du på förhand fastställa vem som ska sköta dina ärenden om du själv inte kan göra det. Med intressebevakningsfullmakten kan du försäkra dig bland annat om att dina bankärenden löper smidigt också om du inte längre själv kan ta hand om dem om din hälsa försämrats på grund av en sjukdom eller olycka.
Med en intressebevakningsfullmakt namnger du en person som vid behov har rätt att sköta dina personliga ärenden i den utsträckning som du fastställt. Den fullmäktige kan vara din partner, ditt barn eller vilken annan myndig person som helst som lämpar sig för uppgiften och samtycker till att vara din fullmäktige.
Med intressebevakningsfullmakten kan du ge fullmäktigen rätt att exempelvis:
- förvalta din egendom
- sköta andra ekonomiska ärenden, såsom dina bank- eller pensionsärenden
- sköta dina hälso- och sjukvårdsärenden.
Fullmäktigen kan inte besluta om rent personliga ärenden såsom upprättande av testamente.
Intressebevakningsfullmakten träder i kraft
Intressebevakningsfullmakten träder i kraft efter att Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata (tidigare magistraten) har fastställt den. Fullmäktigen ansöker om att fullmakten ska fastställas i det fall att fullmaktsgivaren inte längre själv är kapabel att sköta sina ärenden. Att fullmaktsgivarens funktionsförmåga har försvagats måste påvisas med läkarintyg eller en liknande tillförlitlig utredning om fullmaktsgivarens hälsotillstånd.
För att fullmäktigen ska få sköta fullmaktsgivarens bankärenden ska fullmäktigen för banken uppvisa intressebevakningsfullmakten som Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata fastställt. Fullmäktigen kan skicka den fastställda intressebevakningsfullmakten till banken genom att skriva ett meddelande i Nordeas nät- eller mobilbank, via Nordea OmaPosti eller genom att sköta ärendet på kontoret.
För att fullmäktigen smidigt ska kunna sköta de ärenden som framgår av intressebevakningsfullmakten kan Nordea ge fullmäktigen rätt att använda fullmaktsgivarens konton och beställa ett separat betalkort till hen. Med stöd av rätten att använda kontot har fullmäktigen rätt att ansluta fullmaktsgivarens bankärenden till sin egen nätbank. Fullmäktigen har ändå inte rätt att använda eller få fullmaktsgivarens nätbankskoder eller betalkort – de är alltid personliga.
Fullmäktigen ska alltid handla i fullmaktsgivarens intresse. Hen är skyldig att tillsammans med fullmaktsgivaren diskutera de ärenden som denna är kapabel att förstå. Fullmaktsgivaren kan i intressebevakningsfullmakten också fastställa hur fullmäktigens hantering av ärendena ska övervakas.
Upprätta en intressebevakningsfullmakt i god tid
Förutsättningarna för att kunna upprätta en intressebevakningsfullmakt är att fullmaktsgivaren ska vara myndig och kapabel att förstå fullmaktens innebörd. Om din funktionsförmåga oväntat försämras exempelvis till följd av en olycka och du inte har upprättat en intressebevakningsfullmakt utser förmyndarmyndigheten till exempel en av dina anhöriga till din intressebevakare. Om det bland dem inte finns någon som är lämplig för uppgiften och samtycker till den fastställs en allmän intressebevakare som intressebevakare.
En väl upprättad intressebevakningsfullmakt gör det lättare att sköta dina ärenden då du inte längre är förmögen att göra det själv. Bekanta dig noga med vad det innebär att upprätta en intressebevakningsfullmakt innan du gör upp en sådan. Vänd dig med fördel till en expert inom området.
Se även till att dina anhöriga gör upp intressebevakningsfullmakter i god tid.
Mer information om intressebevakningsfullmakter finns exempelvis på webbplatsen för Myndigheten för digitalisering och befolkningsdataÖppnas i nytt fönster.