Hur fördelas egendomen vid skilsmässa?
Då ett äktenskap upphör förrättas avvittring, vilket betyder att egendomen delas. Vid avvittring sammanräknas makarnas giftorättsegendom och delas jämnt mellan makarna. Om makarna har ett äktenskapsförord som gäller all egendom ska det i stället för avvittring utföras avskiljande av egendomen. Då behåller vardera parten sin egen egendom.
Giftorätten till en viss egendom kan också uteslutas. Makarna kan t.ex. ha fått egendom i arv eller gåva som den andra maken inte har giftorätt i. Denna egendom tas inte med i avvittringskalkylen.
Avvittringen kan också jämkas om den annars skulle leda till ett oskäligt eller orättvist resultat för endera parten. Då delas egendomen avvikande från huvudregeln så att någondera parten inte får oskälig ekonomisk förlust eller fördel vid avvittringen. Skälighets- och rättvisesynpunkter beaktas separat i varje enskilt fall. Till exempel påverkar äktenskapens längd jämkningen.
I praktiken delas egendomen vid avvittring på så sätt att den make som äger mer giftorättsegendom överlåter utjämning till den som äger mindre. Utjämningen kan betalas i pengar eller genom att överlåta annan egendom till den andra maken. Den som överlåter utjämning får själv bestämma i vilken form den överlåts.
Vid avvittring kan det vara bra att anlita en jurist som är insatt i skilsmässofrågor särskilt om värdet på egendomen är stort eller om det är oklart hur egendomen ska delas eller om det leder till meningsskiljaktigheter eller tvister.
Hur förrättas avvittringen?
Avvittringen kan förrättas genast då en ansökan om äktenskapsskillnad har lämnats in hos tingsrätten. För att avvittringen kan förrättas behövs domstolens beslut på att betänketiden har börjat. Vid avvittringen görs en avvittringskalkyl upp där alla tillgångar och skulder ska redas ut. Det kan vara en jobbig process och därför är det bra att sätta igång så fort som möjligt.
För avvittringen måste båda makarna skaffa nödvändiga dokument över all egendom – både giftorättsegendomen och den egendom som inte omfattas av giftorätt samt skulder. Nödvändiga dokument är exempelvis utredningar av bankinsättningar och skulder samt utlåtanden om bostäders och fastigheters värde.
Avtal om avvittring
Avvittringen kan förrättas genom avtalsavvittring då parterna ingår ett avtal om avvittring. I avtalet kan makarna dela egendomen på önskat sätt. Ett undantag är skulder – omstruktureringen av skulder ska alltid avtalas också med borgenären. Dessutom är det bra att beakta att avvittringen kan ha skattekonsekvenser. Makarna och två ojäviga vittnen ska underteckna avtalet om avvittring.
Avvittringen kan också förrättas av en skiftesman som tingsrätten förordnar på den ena eller båda makarnas ansökan. Det är bra att komma ihåg att skiftesmannen uppbär ett arvode för arbetet.
Vad händer med den gemensamma bostaden?
Vid avvittringen avtalar man också vad som kommer att hända med den gemensamma bostaden. Om den ena av makarna vill fortsätta att bo kvar i bostaden ska hen först ta reda på om hen ensam klarar av att amortera ett bostadslån som ursprungligen har tagits av två personer. Skilsmässan medför stora ändringar i makarnas ekonomiska situation. En person ska i fortsättningen klara av att betala de räkningar som man tidigare har delat på. Om detta inte är möjligt måste bostaden i regel säljas.
Att sälja bostaden efter skilsmässan
Om någondera maken inte vill eller kan lösa in den andra makens andel av den gemensamma bostaden måste den säljas. En fastighetsförmedlare tar i regel hand om försäljningen. Med de pengar som makarna får från försäljningen återbetalar de det återstående bostadslånet. Resten beaktas vid avvittringen.
Nordea hjälper dig att sköta ärenden efter skilsmässan.
Kontakta oss för att få hjälp med att t.ex. sköta dina bolåneärenden efter skilsmässan.