Jag ville se hur långt jag kan komma i livet

Ett kaotiskt och hektiskt liv – just ett sådant liv vill Evon Blomstedt leva. Evon driver ett företag med internationell verksamhet och är mamma.

– Jag är motsatsen till sävlig, och det gör mig galen att bara irra omkring utan ett mål. Jag kan inte ens ta en promenad med min partner utan att ha ett mål, skrattar Evon. 

Evon är grundare av HUONE, som hyr ut kreativa mötes- och eventlokaler i Helsingfors, Singapore och Köpenhamn. Det egna företaget, restonomutbildningen, vännerna och familjen har ändå inte kommit av sig själv.  

– I den självcentrerade världen som sociala medier styr är gräset alltid grönare på andra sidan. Det är gift att framställa vardagen som perfekt, och därför vill jag också berätta om det mindre glamorösa. För mig innebär det att jag lämnade mitt födelseland Malaysia som naiv 19-åring, byggde upp mitt liv från noll, skiljde mig, var nära konkurs och fick bröstcancer. 

Jag kände skuld över att jag var så ambitiös

I det Finland som försökte repa sig efter finanskrisen år 2008 fick den unga invandraren förgäves vänta på att bli kallad till arbetsintervjuer. Arbetsgivarna var avogt inställda till Evon som då saknade språkkunskaper, nätverk och arbetserfarenhet.  

– Jag tröttnade på att tigga om jobb och beslöt mig för att starta ett eget företag. Jag och min dåvarande make sålde vår lägenhet och gick runt från dörr till dörr och presenterade konceptet HUONE i hopp om finansiering, berättar Evon. 

Fem kreditkort som hela tiden var utnyttjade till kreditlimiten och 17-timmars arbetsdagar var vardag då de startade företaget. Busholmen i Helsingfors, som de hade valt som verksamhetsställe, var ännu en obebyggd sandplan som inte ens kartapparna kände igen. 

– Jag blev också oväntat gravid. Företaget växte inte lika fort som högarna av räkningar, så medan jag ammade min nyfödda gick jag nästan i konkurs. Jag lade skulden på mig själv och min ambition, som kändes för stor för mig och min familj. Jag oroade mig för hur jag någonsin skulle kunna försörja min son.

Bröstcancern fick mig att tänka över vad som är viktigt i livet  

År 2014 fick Evons hårda arbete erkännande då hon fick priset för årets mest värdefulla företagare (PwC’s Most Valuable Entrepreneur) vid Nordic Business Forum. HUONEs rykte började sprida sig och pengarna röra sig. Det var ett naturligt nästa steg att öppna nya verksamhetsställen. 

– Ett tag gick det bra för oss, men sedan satte covid stopp för allt. Jag blev också diagnostiserad med cancer och förlorade mitt hår och mina bröst. Cancern fick mig att fundera över vad jag vill göra här under min begränsade livstid. Jag blev förvånad när jag inte ångrade de val jag hade gjort i livet. Cancer eller ej, jag befann mig just där jag ville i mitt liv. 

I behandlingen av cancern opererade man bort lymfkörtlarna från Evons armhålor. Som rehabilitering efter operationen började Evon dansa, en hobby hon fortfarande njuter av. 

– Att dansa är en del av min identitet. Det gör mig lycklig, rörligare och starkare. Jag dansar regelbundet med mina vänner, och deltar också i tävlingar.  

Evon työyhteisö

En tryggad framtid ger sinnesro

Evon tror att människan alltid är en del av en gemenskap. Vid hennes sida står en ny make, en stark familj, ett gäng pålitliga vänner och en gemytlig arbetsgemenskap.  

– Tillsammans med familjen tittar vi ofta på dokumentärer i soffan i en enda hög. På jobbet är en gemensam lunch däremot dagens höjdpunkt. De här vardagliga mötena med andra är livsviktiga för mig, berättar Evon. 

Vad som helst kan hända, och det har Evon lärt sig. Företagare förbinder sig oundvikligen till osäkerhet, men det går att förbereda sig på tråkiga följder. 

– Det viktigaste för mig är att min gemenskap är tryggad. Därför är den sinnesro min Nordea MyLife-personförsäkring ger mig kolossalt viktig för mig. 

Om inkomstnivån minskar dramatiskt kan den ersättning man får från försäkringar hjälpa exempelvis med att betala dagliga utgifter och arvsskatt samt att återbetala lån eller organisera livet på nytt. 

– Vad som än händer mig vet jag att människorna omkring mig är tryggade och kan fortsätta sina liv också utan mig. Det är trygghet för mig.  

Till en början kändes det onödigt med försäkringar

Eftersom hälsovården och socialskyddet är omfattande i Finland, tyckte Evon till en början att det var onödigt att teckna försäkringar. Försäkringarnas betydelse blev klar för henne en gång för alla i samband med HUONEs finansieringsrundor och säljmöten.  

– Jag tänkte att jag orkar med allt livet ger mig, men placerarna gav mig en tankeställare.

De underströk att Evon är den största risken i sitt företag, eftersom företaget inte kan växa utan henne. 

– Jag förstod att med försäkringar tryggar jag inte bara mig själv utan också mina medarbetare och mitt företag. Om jag av någon anledning inte skulle kunna arbeta längre, kan företaget med hjälp av försäkringarna anställa en ny vd och utveckla en ny strategi. 

Ibland tänker Evon att livet har varit hårt mot henne. Men hon har ändå alltid varit stolt över att hon inte blint följt samma stigar som alla andra. 

– Jag brinner av lust att visa världen vad jag kan åstadkomma. Jag är inte klar än.

Företagare med firma – ansök om försäkring på nätet

Teckna en försäkring snabbt och enkelt med dina Nordeas bankkoder för privatkunder. Du kan fylla i både ansökan och lämna en hälsoutredning på nätet. Med hjälp av vår kalkylator kan du välja ett enskilt försäkringsskydd eller bygga upp en helhet av olika skydd utifrån din livssituation.

Teckna en MyLife-försäkring för ditt företag

Vill du säkerställa att din företagsverksamhet kan fortsätta också i oväntade situationer? Lämna en intresseanmälan så ringer vi dig! Du får en rekommendation om försäkringsskydd som passar ditt företag.

Lämna en intresseanmälan

Teckna en MyLife-försäkring för dig själv

Du kan teckna en försäkring enkelt på nätet med dina personliga bankkoder. Gå till kalkylatorn så får du vår rekommendation om en försäkring som passar dig.

Kolla priset och teckna en försäkring

Mer information om försäkringen Nordea MyLife

Nordea MyLife är en flexibel, frivillig personförsäkring till vilken du kan välja tilläggsskydd vid allvarlig sjukdom, permanent arbetsoförmåga och dödsfall. Du kan använda den engångsersättning som betalas med stöd av försäkringen hur du vill.

Med hjälp av MyLife-försäkringen kan du trygga din egen och dina närståendes utkomst och säkerställa att ditt företags verksamhet kan fortsätta.

Du kan ansöka om personförsäkringen Nordea MyLife om du är 18–63 år gammal och bosatt i Finland.

Försäkringsskyddet i Nordea MyLife beviljas av Nordea Livförsäkring Finland Ab eller Nordea Försäkring Finland Ab vars ombud är Nordea Bank Abp.