Med drömbostaden i sikte

För de flesta är ett bostadsköp den viktigaste investeringen i livet och därför är det viktigt att fördjupa sig i processen för att hitta rätt hem. Gör en lista åt dig själv över allt det som din drömbostad består av. Är den ny, gammal, stor eller liten och ligger den i centrum eller på ett lugnare område? Du kan till exempel fundera på att köpa en bostadsrättsbostad, en etta i flervåningshus eller ett egnahemshus. 

Det är viktigt att tänka på läget också eftersom det påverkar hur bostaden behåller sitt värde. Även om känslorna spelar en viktig roll ska du också tänka vettigt. En snygg broschyr och välstylad bostad är ännu inget garanti på att bostaden är en klok investering. Se under ytan och läs våra tips inför bostadsköp.

Skaffa ett lånelöfte på förhand

Kom till Nordea för att diskutera dina bostadsdrömmar med oss innan du börjar leta efter ditt första hem. Vi hjälper dig räkna ut ett passligt bostadslån som lämnar utrymme för de överraskningar som livet kan föra med sig. Du kan också ansöka om bostadslån via nätbanken eller vår webbplats och få ett preliminärt förslag om bostadslån. Att ansöka om ett lånelöfte på förhand ger en antydan om den lämpliga prisklassen för bostaden.

Bostadsrättsbostad som alternativ

Om du inte har tillräckliga besparingar eller annars inte har möjlighet att skaffa en ägarbostad kan du också överväga en bostadsrättsbostad som är ett mellanting av ägar- och hyresbostad. Du betalar ungefär 15 % av bostadens anskaffningspris i bostadsrättsavgift och därefter ett månatligt bruksvederlag som understiger den allmänna hyresnivån. Du kan göra ändringar i bostaden och behöver inte vara rädd för att hyresvärden plötsligt skulle sälja bort ditt hem.

Vill du köpa ett egnahemshus?

Att köpa egnahemshus skiljer sig i många avseenden från att skaffa sig en bostadsaktie. Som fastighetsägare ansvarar du ensam för husets skick och renoveringar. Bekanta dig noggrant med objektet redan innan du lämnar anbud. Om du är i färd med att köpa ett egnahemshus har vi ett råd över alla andra: anlita proffs såväl då husets skick ska undersökas som när affären ska genomföras.

Frågor kring köpet av första bostad

Hos Nordea Kundtjänst får du information och råd i dina bankrelaterade ärenden. Smidigast identifierar du dig genom att ringa från Mobilbanken. Detta kan du göra genom att öppna applikationen för Mobilbanken, sedan välja fliken "Kontakta oss" och klicka på "Telefon"-knappen.

Nordea Kundtjänst

Fråga oss, vi berättar gärna mer!

Öppna chatten

Chat

Ta del av stegen i vår guide för köp av första bostad