- Millä summalla sijoittaminen kannattaa aloittaa?
Sijoittaminen kannattaa ajatella yhtenä arjen rutiineista. Kirjaa kulusi ylös ja pohdi, mikä olisi sinun tilanteeseen sopiva summa, jonka voit siirtää sijoituksiin. Suosittu ja hyvä tapa on säästää sama summa kuukausittain esimerkiksi johonkin rahastoon. Silloin pääset hyödyntämään korkoa korolle -efektiä ja hajaututat sijoituksesi markkinalle ajallisesti.
Voit tehdä rahastoihin myös kertamerkintöjä. Esimerkiksi kuukausisäästämisen aloittamisen yhteydessä on suosittua tehdä suurempi kertamerkintä alkuun ja sen jälkeen jatkaa kuukausisäästämistä samaan rahastoon.
- Mitä kuluja sijoittamiseen kuuluu?
- Nordeassa sijoitat edullisesti myös pienemmillä summilla. Sijoittamisen kulut vaihtelevat tuotteittain:
- Rahastojen merkintä- ja lunastuspalkkio on 0 euroa mobiili- ja verkkopankissa. Rahastoista peritään lisäksi hallinnointipalkkio. Kulut ovat rahastokohtaisia ja löydät tarkat tiedot rahaston asiakirjoista ja avaintietoesitteestä.
- Pörssikaupankäynnissä on käytössä 1 % hintakatto Pohjoismaisissa pörsseissä ja kaikissa ETF:issä. Se tekee osakkeiden ja pörssilistattujen rahastojen ostamisesta ja säännöllisestä säästämisestä pienilläkin summilla edullista.
- Arvo-osuustilin ja osakesäästötilin säilytysmaksu on 0 euroa, kun olet tehnyt edellisen vuosineljänneksen aikana yhdenkin kaupan. Lisäksi osakesäästötili on alle 30-vuotiaille maksuton.
Tutustu hinnastoon.
- Mietitkö millainen sijoittaja olet?
Meillä kaikilla on erilaisia tavoitteita ja unelmia. Riskinsietokykymme ja sijoitushorisonttimme ovat myös yleensä erilaisia ja sen takia on tärkeä pohtia minkälainen sijoittaja olet ja minkälainen sijoituskohde olisi sinulle sopiva.
Voit helposti selvittää minkälainen sijoittaja olet digitaalisen sijoitusneuvoja Noran avulla. Noran avulla saat sijoittajaprofiilisi selville alle 10 minuutissa. Voit kokeilla Noraa ilman sitoutumista, sinä teet lopullisen päätöksen sijoittamisen aloittamisesta.
Kokeile Noraa ja katso suosituksesi.
- Mihin kannattaa sijoittaa?
Jokaiselle löytyy sopiva tapa sijoittaa olit sitten sijoituspolkusi alussa tai jo kokeneempi sijoittaja.
Yleinen ja suosittu tapa sijoittaa on aloittaa rahastoilla. Rahastosijoittamisen avulla saat laajasti hajautetun sijoituksen verrattain helposti. Voit tehdä valitsemaasi rahastoon kertasijoituksen tai avata kuukausisäästösopimuksen.
Osakesäästäminen on myös suosittua, mutta se vaatii sijoittajalta yhtiökohtaista perehtymistä, salkun seuraamista ja omaa aktiivista osallistumista sijoituspäätösten tekoon.
Katso mihin rahastoihin ja osakkeisiin Nordean asiakkaat sijoittavat
Tutustu koko rahastovalikoimaamme Rahastot Nyt -palvelussa.
- Paljonko kannattaa sijoittaa kuukaudessa?
Sopiva sijoitussumma kannattaa sopeuttaa omaan talouteen sopivaksi. Voit aloittaa sijoittamisen pienelläkin summalla, sillä Nordeassa alkuun pääset jo kympillä kuussa. Voit jatkossa helposti muokata ja nostaa kuukausisäästösummaa. Voit myös tehdä isompia kertasijoituksia aina, kun haluat.
Kirjaamalla oman talouden menoja ja tuloja ylös, sinun on helpompi hahmottaa minkälaisen summan voisit sijoittaa esimerkiksi rahastoihin kuukausittain.
- Mitä sijoittamisen riskeistä tulisi tietää?
Kaikkeen sijoittamiseen liittyy erilaisia riskejä. Riskejä voivat olla esimerkiksi sijoitusten arvon lasku, muutokset yritysten taloudellisessa tilanteessa, korkojen muutokset, poliittiset tai sijoitusten ajoitukseen liittyvät riskit.
Hyvä tapa hallita riskejä on pitää muutama nyrkkisääntö mielessä:
- Sijoita omaan taloudelliseen tilanteeseesi sopivia summia ja hajauta sijoitukset markkinalle ajallisesti.
- Pidä varakassa kunnossa, jotta sinun ei tarvitse lunastaa sijoituksia yllättävien kulujen takia.
- Perehdy ja ymmärrä mihin sijoitat ja valitse omaan riskitasoon sopivat sijoituskohteet.
Pidä myös mielessä, että sijoitusten arvojen heilahtelu on aivan normaalia. Sijoitusten arvo ei yleensä mene ainoastaan ylöspäin, vaan matkalle sattuu myös laskupäiviä ja pörssikurssien heilahteluita. Silloin on tärkeä pitää pää kylmänä ja miettiä, tarvitseeko juuri laskupäivien keskellä tehdä muutoksia omiin suunnitelmiin ja lunastaa säästettyjä varoja pois.
- How do I make an investment plan?
Investing requires a long-term approach and therefore a good way of reaching your investment target and increasing your wealth is to prepare an investment plan. Your investment plan takes into account your financial situation, investment goals, investment experience, risk and loss tolerance and other personal circumstances.
You can create a personal investment plan with our digital investment adviser Nora. You are not obliged to make any investments according to the investment plan.
- Where are Finnish and foreign securities held?
Nordea’s safe custody services are intended for shares and bonds of Finnish and foreign listed companies that are in book-entry form (i.e. paperless) and for Finnish securities in paper form. Finnish securities are held in a book-entry account maintained by Euroclear Finland. Foreign securities are held in custody by Nordea.
If you need a safe custody service for your securities, please contact us.