Familie i stue

Coronavirus – reseförsäkring för utlandsresor ingår i Nordeas kreditkort

Med avbeställningsskydd i ditt kreditkort kan du avbeställa en resa om du eller din nära anhörig blir sjuk före avresan. Avbeställningsskyddet gäller inte om du vill avbeställa en resa på grund av oro för coronaviruset eller om resan omfattar anskaffade tjänster såsom övernattning eller hyrbil.

Du kan avbeställa en resa om du eller din nära anhörig plötsligt och allvarligt blir sjuk före avresan

Avbeställningsskyddet i ditt kort ger dig möjlighet att avbeställa en resa om du eller din nära anhörig till exempel blir allvarligt sjuk före avresan. Försäkringen ersätter kostnader för en avbeställd resa, om det beror på att du eller din nära anhörig plötsligt och allvarligt blir sjuk, råkar ut för en olycka eller dör. Kostnader för avbeställning av resa kan också ersättas, om de beror på en betydande ekonomisk skada som oväntat drabbar egendom, såsom hem. 

Avbeställningsskyddet i ditt Gold-, Premium-, Platinum- eller Black-kort som Nordea beviljat ersätter således inte avbeställningen, om du vill avbeställa resan på grund av oro för coronaviruset eller om du måste betala kostnader i anslutning till resan, såsom kostnader för hotellövernattning eller hyrbil.

Nedan har vi sammanställt fakta vad som gäller om du som privatperson vill avbeställa en resa eller befinner dig i ett område som drabbats av epidemin.

Frågor och svar kring avbeställningsskydd och coronaviruset

Gäller avbeställningsskyddet om jag vill avbeställa en resa till ett land eller område dit jag avråtts från att resa?

Avbeställningsskyddet gäller enbart om avbeställningen beror på att du eller din nära anhörig plötsligt och allvarligt blivit sjuk, råkat ut för en olycka eller dött. Avbeställningsskyddet gäller också om din resepartner som du bokat resan med blir sjuk.

Kostnader för avbeställning av resa kan också ersättas, om de beror på en betydande ekonomisk skada som oväntat drabbar egendom, såsom hem. 

Kan jag avbeställa en resa och få ersättning från försäkringen även om jag inte avråtts från att resa till landet i fråga?

Nej. Avbeställningsskyddet gäller enbart om avbeställningen beror på att du eller din nära anhörig plötsligt och allvarligt blivit sjuk, råkat ut för en olycka eller dött. Avbeställningsskyddet gäller också om din resepartner som du bokat resan med blir sjuk. Kostnader för avbeställning av resa kan också ersättas, om de beror på en betydande ekonomisk skada som oväntat drabbar egendom, såsom hem. 

Enbart oro är inte ett tillräckligt skäl för att få ersättning från försäkringen. Om du redan köpt en resa men inte vill åka, kontakta din researrangör för att undersöka möjligheten att avbeställa eller omboka resan.

Ersätter reseförsäkringen vårdkostnader om jag trots att ha avråtts från att resa till ett visst land ändå åker dit?

Ja. Nordeas kortförsäkring utesluter inte kostnaden ovan.

Vad händer om jag blir satt i karantän?

Försäkringen ersätter inte om du blir satt i karantän på grund av risk för smittspridning. 

  • Kolla utrikesministeriets resemeddelanden.
  • Om du inte vill åka på en redan bokad resa ska du kontakta researrangören eller flygbolaget för att ta reda på vilka möjligheter du har att avbeställa eller omboka din resa.
  • Om du redan är i destinationen och behöver hjälp

Om du befinner dig i ett område som drabbats av epidemin och har frågor eller behöver hjälp, kontakta flygbolaget eller researrangören om du har frågor om din hemresa och läget i destinationen. Fråga konsulatet i det land du befinner dig om du har frågor om situationen i landet.

Vad händer om researrangören eller flygbolaget stänger ner resmålet?

Om det sker före din avresa är rese- eller flygbolaget skyldigt att kompensera dig ekonomiskt eller erbjuda dig en ny resa vid senare tillfälle. Om det sker medan du befinner dig på resmålet kontakta flygbolaget för att lösa hemresan på annat sätt.

Ersätter kortförsäkringen kostnaderna om jag vill åka hem på grund av oron för att smittas av coronaviruset?

Nej, kortförsäkringen ersätter inte hemresa enbart för att du är orolig för att smittas.

Ersätter kortförsäkringen kostnader om jag redan befinner mig i ett land eller område dit jag avråtts från att resa?

Ja, reseförsäkringen ersätter akut läkarvård om du plötsligt blir sjuk eller råkar ut för en olycka förutsatt att din kortförsäkring omfattar det.