BSP-sparkontot ger fördelar till förstagångsköpare

Staten stödjer ungas anskaffning av första bostad med stöd av BSP-lån. Du sparar på BSP-kontot i den takt du vill – du behöver inte ens sätta in pengar varje månad. Kontot är avsett för 15–44-åriga förstagångsköpare, och det ger dig många förmåner: vi betalar utöver den årliga inlåningsräntan en tilläggsränta på 4 % för BSP-kontots öppningsår och de fem därpå följande åren. 

Läs mer om hur du kan öppna ett BSP-konto här.

Första bostad med egna sparmedel

Ett BSP-är inte absolut nödvändigt för förstagångsköpare – det går också bra att bostadsspara på ett vanligt sparkonto. För att få bostadslån behöver du då egna sparmedel som utgör minst 5 % av värdet på den första bostaden och regelbundna inkomster. En borgen ska ställas för bostadslånet, och vid behov går det också att köpa tilläggssäkerhet. Läs mer om Nordeas EgenGaranti här.

Gemensamt bostadslån

I synnerhet om man köper en dyrare bostad kan det vara fördelaktigt att fördela kostnaderna och lånet, och det går att köpa en bostad också tillsammans med någon eller med sina föräldrar. Bostadslånet kan vara gemensamt eller individuellt. Vi hjälper dig att göra upp detaljerade betalningsplaner så att du kan återbetala lånet så lätt som möjligt – du kommer igång via chatten nertill på sidan.

Läs mer om gemensamt bostadslån

Bostadslån utan säkerhet

Ett BSP-lån har en avgiftsfri statsborgen som gör att du inte behöver andra säkerheter för att få lån eller be till exempel dina föräldrar gå i borgen. Statsborgen för bostadslån kan beviljas alla som tar bostadslån för att köpa eller bygga sin egen stadigvarande bostad. Den som tar BSP-räntestödslån behöver inte heller betala någon borgensavgift.

Att köpa första bostad från början fram till att du får nycklarna i handen

Vi har listat sex steg i vår guide för köp av första bostad. Vad behöver du tänka på innan du öppnar ett bostadssparkonto? Vilka saker måste spararen och bolånekunden komma ihåg och hur går det att flytta smidigt? Genom att följa stegen får du en bild om vad processen för att köpa bostad innebär. Du kan också kontakta oss lätt och snabbt om köpet av första bostad blir aktuellt.

Fråga om köpet av första bostad

Ringa Nordea Kundtjänst

0200 5000

Fråga oss, vi berättar gärna mer!

Du kan också kontaksa oss via chatten.

Öppna Chat Öppnas i nytt fönster