Trygg användning av kort

Det är tryggt att använda bank- och kreditkort då du förvarar det väl, fastställer säkerhetsgränser för kortet och bekräftar dina nätköp med kodappen. Du betalar smidigt med kort i Finland, utomlands och på nätet.

Nu är det ännu tryggare att betala köp på nätet

Du har kanske märkt att du allt oftare behöver bekräfta dina kortköp på nätet. Enklast bekräftar du kortköpen med Nordeas kodapp.

Många webbutiker ber nuförtiden köpare att bekräfta sina kortköp. Enligt direktivet om betalningstjänster (PSD2) ska kortutgivaren se till att kunden är starkt autentiserad då hen betalar med kort på nätet. I praktiken ska kortutgivaren alltså göra det möjligt för kortanvändaren att autentisera sig starkt. 

I Nordea innebär stark autentisering användning av kodappen eller kodkalkylatorn som gör kortbetalningar ännu tryggare. Du vet att betalningen är trygg då du ser symbolen: Mastercard Identity Check (tidigare Mastercard SecureCode) eller Visa Secure (tidigare Verified by Visa). 

Börja använda trygga kodappen

Alla innehavare av betalkort som Nordea beviljat kan tryggt bekräfta sina köp med appen Nordea Koder. Även om du inte är privatkund hos Nordea men har ett betalkort som Nordea beviljat kan du använda kodappen för att bekräfta kortbetalningar på nätet.

Läs anvisningar om hur du kan börja använda appen Koder i olika situationer.

Om du inte kan börja använda kodappen kontakta Nordea Kundtjänst för att säkerställa trygga nätköp.

Med bank- och kreditkort betalar du dina köp enkelt, smidigt och tryggt på nätet

Du kan göra köp på nätet med Nordeas Mastercard- och Visa-kort då du aktiverar det för internetbetalning. Du kan enkelt aktivera kortet avgiftsfritt 

  • i kortinställningarna i mobilbanken 
  • i nätbanken under Kort  
  • genom att ringa Nordea Kundtjänst och identifiera dig med bankkoderna.

När du betalar med kreditkort får du dessutom KöpskyddÖppnas i nytt fönster som skyddar dina köp från köptidpunkten till leveransen.  

Om du inte får en produkt eller tjänst du köpt på nätet kontakta först säljföretaget. Om du inte kan reda ut fallet med företaget gör en kortreklamationÖppnas i nytt fönster

Vad är Mastercard Identity Check (tidigare Mastercard SecureCode) och Visa Secure (tidigare Verified by Visa)?

De internationella kortbolagen Mastercard och Visa har utvecklat tjänsterna Mastercard Identity Check och Visa Secure. Tjänsterna verifierar vid köptillfället båda parterna i betalningstransaktionen, dvs. säljaren och köparen.

Det är enkelt att betala med Nordeas bank- och kreditkort: ange bara kortnumret, giltighetstiden och säkerhetskoden. För att slutföra köpet bekräftar du det med Nordeas kodapp. De uppgifter som du angett, såsom bankkoder, förmedlas inte till säljföretaget. Säljföretaget vet att identifieringen har lyckats då det får tillstånd att genomföra betalningen.

Registrering av minderårig kortinnehavares kort i tjänsten

Minderåriga Nordea Electron-, Nordea Debit- och Mastercard-kortinnehavare kan registrera sitt kort i nätbetalningstjänsten med en registreringsblankett. Du kan fylla i blanketten hemma på förhand. Kortet kan registreras för nätanvändning bara på Nordeas kontor. Ta med åtminstone en av vårdnadshavarna till kontoret. Blanketten ska undertecknas av bägge vårdnadshavare.

Registrering av minderårigas kort i tjänsten Mastercard SecureCode (pdf, 1 MB)Öppnas i nytt fönster

Registrering av minderårigas kort i tjänsten Verified by Visa (pdf, 1 MB)Öppnas i nytt fönster

Det är enkelt att betala tryggt

Det är enkelt att betala tryggt

  • Var rädd om det fysiska betalkortet och uppdatera kortinställningarna i våra digitala tjänster.
  • Berätta inte pinkoden för någon.  
  • Dölj pinkoden alltid när du betalar. 
  • Ställ säkerhetsgränser för betalningar och kontantuttag i mobil- eller nätbanken, eller i Nordea Kundtjänst.  
  • Om ditt kort försvinner, spärra det genast genom att ringa numret 020 333 (spärrtjänst) eller Nordea Kundtjänst på 0200 5000.
Var rädd om ditt kort
Säkerhetsgränser
Kortets användningsområden