Trygg användning av kort

Det är tryggt att använda bank- och kreditkort då du förvarar det väl, fastställer säkerhetsgränser för kortet och bekräftar dina nätköp med kodappen. Du betalar smidigt med kort i Finland, utomlands och på nätet.

Nu är det ännu tryggare att betala köp på nätet

Du har kanske märkt att du allt oftare behöver bekräfta dina kortköp på nätet. Enklast bekräftar du kortköpen med Nordeas kodapp.

Många webbutiker ber nuförtiden köpare att bekräfta sina kortköp. Enligt direktivet om betalningstjänster (PSD2) ska kortutgivaren se till att kunden är starkt autentiserad då hen betalar med kort på nätet. I praktiken ska kortutgivaren alltså göra det möjligt för kortanvändaren att autentisera sig starkt. 

I Nordea innebär stark autentisering användning av kodappen eller kodkalkylatorn som gör kortbetalningar ännu tryggare. Du vet att betalningen är trygg då du ser symbolen: Mastercard Identity Check (tidigare Mastercard SecureCode) eller Visa Secure (tidigare Verified by Visa). 

Börja använda trygga kodappen

Alla innehavare av betalkort som Nordea beviljat kan tryggt bekräfta sina köp med appen Nordea Koder. Även om du inte är privatkund hos Nordea men har ett betalkort som Nordea beviljat kan du använda kodappen för att bekräfta kortbetalningar på nätet.

Läs anvisningar om hur du kan börja använda appen Koder i olika situationer.

Om du inte kan börja använda kodappen kontakta Nordea Kundtjänst för att säkerställa trygga nätköp.

Med bank- och kreditkort betalar du dina köp enkelt, smidigt och tryggt på nätet

Du kan handla på nätet med Nordeas Mastercard- och Visa-kort då du aktiverar det för internetbetalning. Du kan enkelt aktivera kortet avgiftsfritt

 • i kortinställningarna i Nordeas mobilbank
 • i nätbanken under Kort
 • genom att ringa Nordea Kundtjänst och identifiera dig med bankkoderna.

När du betalar med kreditkort får du dessutom KöpskyddÖppnas i nytt fönster som skyddar dina köp från köptidpunkten till leveransen.

Om du inte får en produkt eller tjänst du köpt på nätet kontakta först säljföretaget. Om du inte kan reda ut fallet med företaget gör en kortreklamation. Du hittar anvisningarna för kortreklamation här.

Vad är tjänsterna Mastercard Identity Check och Visa Secure?

De internationella kortbolagen Mastercard och Visa har utvecklat tjänsterna Mastercard Identity Check (tidigare Mastercard SecureCode) och Visa Secure (tidigare Verified by Visa) . Tjänsterna verifierar vid köptidpunkten båda parterna i betalningstransaktionen, dvs. säljaren och köparen.

Det är enkelt att betala med Nordeas bank- och kreditkort: ange bara kortnumret, giltighetstiden och säkerhetskoden. Du slutför köpet genom att bekräfta det med Nordeas kodapp. De uppgifter som du angett, såsom bankkoder, förmedlas inte till säljföretaget. Säljföretaget vet att identifieringen har lyckats då det får tillstånd att genomföra betalningen.

Så här kan minderåriga betala med kort på nätet

Även de nätköp som en minderårig gör med sitt kort ska bekräftas genom stark autentisering. Om vårdnadshavarna vill att en minderårig ska kunna göra nätköp med kortet rekommenderar vi att man skaffar egna bankkoder för den minderåriga och att hen börjar använda Nordeas kodapp. Enklast går det att skaffa dessa i vår elektroniska kanal ”Öppna tjänster för ditt barn på nätet”.

Det är enkelt att betala tryggt

Det är enkelt att betala tryggt

 • Var rädd om det fysiska betalkortet och uppdatera kortinställningarna i våra digitala tjänster.
 • Berätta inte pinkoden för någon.  
 • Dölj pinkoden alltid när du betalar. 
 • Ställ säkerhetsgränser för betalningar och kontantuttag i mobil- eller nätbanken, eller i Nordea Kundtjänst.  
 • Om ditt kort försvinner, spärra det genast genom att ringa numret 020 333 (spärrtjänst) eller Nordea Kundtjänst på 0200 5000.
Var rädd om ditt kort
Säkerhetsgränser
Kortets användningsområden

Det är enkelt att betala tryggt

 • Var rädd om det fysiska betalkortet och uppdatera kortinställningarna i våra digitala tjänster.
 • Berätta inte pinkoden för någon.  
 • Dölj pinkoden alltid när du betalar. 
 • Ställ säkerhetsgränser för betalningar och kontantuttag i mobil- eller nätbanken, eller i Nordea Kundtjänst.  
 • Om ditt kort försvinner, spärra det genast genom att ringa numret 020 333 (spärrtjänst) eller Nordea Kundtjänst på 0200 5000.

Anvisningar om användningen av kort

 • Förvara aldrig kortet och koden tillsammans. Lär dig alltid den hemliga koden utantill. Skydda koden för utomstående också när du knappar in den i automaten eller på övriga ställen.
 • Ge aldrig kortets nummer eller den hemliga koden per telefon, e-post eller på något annat sätt, inte ens om den som frågar efter dem presenterar sig som en banktjänsteman eller polismyndighet.
 • Du kan ställa dygnsspecifika säkerhetsgränser för kortet, dvs. för kontantuttag i automat samt för betalning av fakturor. Välj gränserna på kontoret då du hämtar kortet.
 • Förvara kortet lika omsorgsfullt som kontanter. Lämna aldrig kortet obevakat till exempel i bilen, affärer, restauranger eller på arbetsplatsen eller hotellrummet.
 • Kontrollera alltid slutsumman innan du undertecknar inköpsverifikatet.
 • Det är lätt att följa upp korttransaktionerna genom att spara och kontrollera kvitton mot kontoutdraget eller kreditkortsfakturan.
 • Försäkra dig regelbundet om att du har kvar ditt kort.
 • Om ditt kort förkommer eller blir stulet ring genast bankernas gemensamma spärrtjänst på numret + 358 20 333. Om du upptäcker korttransaktioner som du inte känner igen på kontot, ta del av våra anvisningar om kortreklamation.