Egenskaper i ett bra lån

Ägna uppmärksamhet särskilt åt räntan och villkoren då du jämför lån. Den effektiva räntan är en indikator som hjälper dig att jämföra lån med varandra.

Beakta åtminstone följande saker då du jämför lån:

  • Den nominella räntan är rimlig jämfört med andra motsvarande lån.
  • Kostnader för lånet såsom uppläggningskostnader och faktureringsavgifter för krediten är låga.
  • Lånets effektiva ränta.
  • Villkoren är rimliga. Du kan till exempel betala extra amorteringar eller återbetala hela krediten när som helst utan extra kostnader.

Jämför rätt – kolla lånets effektiva ränta

Observera att den nominella räntan, dvs. räntan som tas ut på lånet, inte är hela sanningen. Den nominella räntan består oftast av marknadsränta (t.ex. 12 månaders euriborränta) och en kundspecifik marginal som beräknas på räntan. Utöver den nominella räntan gör du klokt i att kolla den effektiva räntan eftersom den påverkas av övriga kostnader för lånet utöver räntan.

Lånets effektiva ränta visar de totala kostnaderna för lånet, dvs. alla kostnader utöver räntan såsom uppläggnings- och kontoavgifter. Med andra ord beaktar den effektiva räntan alla kostnader och avgifter som hänför sig till lånet. Kolla noggrant igenom villkoren och hur t.ex. lånetidens längd och ändringar i betalningstiden påverkar de totala kostnaderna för lånet. 

En pålitlig bank har transparent prissättning. 

Lägg också märke till de dolda kostnaderna.

Kolla om några ytterligare kostnader hänför sig till lånet, såsom kostnader för deluttag. Vissa aktörer kan ange kostnaderna i procent, vilket gör det svårt att jämföra. Försäkra dig om att du förstår alla kostnader för lånet så att det inte kommer några otrevliga överraskningar.

En månadsrat som passar dig

Om du vill återbetala lånet snabbare, ökar beloppet av månadsraten. Även om ditt lån har låg ränta och lite kostnader kan det vara svårt att återbetala lånet så fort som du skulle vilja. Räkna alltså ut hurdan månadsrat du har råd med innan du tar lån. Kom ändå ihåg att beakta ränteuppgången om betalningstiden förlängs.

Vad kostar Flexkredit?

Gör en egen lånekalkyl

Flexkredit utan säkerhet

Flexkredit är ett lån utan säkerhet för olika behov. När du ansöker om Flexkredit i nätbanken ser du genast ditt pris och lånets kostnader specifierat.

Läs mer om Flexkredit.

När är det okej att ta Flexkredit?

Flexkredit är ett bra alternativ om din betalningsförmåga är stabil. Se här när det är okej att låna och när du eventuellt borde undvika det.

Läs mer om när det är bra att ta Flexkredit

Det här händer om du inte kan betala ditt lån

Tillsammans försöker vi hitta sätt att få ordning på din ekonomi. Du kan till exempel ha möjlighet att betala tillbaka mindre per månad, eller få uppehåll med avbetalningarna ett tag.

Läs mer om vad du ska göra om du inte kan betala ditt lån