Så vet du att du tar ett bra lån

Det kan vara stor skillnad på kostnaden för olika lån, även om de ser ut att kosta lika mycket vid första anblicken.

Ett bra lån ska:

  • Ha bra ränta jämfört med liknande lån.
  • Ha låga övriga kostnader och kunna betalas tillbaka i förtid utan extra kostnad.
  • Kunna betalas tillbaka under en längre tid, så att månadskostnaden inte blir för hög.

Jämför rätt pris

Ägna uppmärksamhet åt lånets effektiva ränta som omfattar alla kostnader och avgifter för lånet. Den effektiva räntan visar den totala kostnaden för lånet, det vill säga räntekostnader och alla avgifter. I informationen om lånet brukar både den vanliga räntan och den effektiva räntan stå med så var noga att titta på rätt

Se upp för dolda avgifter

Kontrollera om några extra avgifter tas ut. Vanliga kostnader är uppläggningsavgift, aviavgifter eller olika administrationsavgifter. Försäkra dig om att du förstår alla kostnader för lånet så att det inte kommer några otrevliga överraskningar. 

Kontrollera månadskostnaden 

Ju snabbare du ska betala tillbaka lånet desto mer måste du betala varje månad. Även ett lån med låg ränta och få avgifter kan bli problematiskt att ha råd med om lånetiden är för kort. Räkna ut vad månadskostnaden blir och att du har råd med den även om räntan skulle stiga något, innan du lånar. 

Medlemskap i fackförbund kan ge dig bättre lånevillkor

Medlemskap i en fackförening kan ge dig möjlighet att låna till en lägre ränta, få försäkringar på köpet och slippa uppläggningsavgiften.  Läs mer om Medlemslån.

Vad kostar Flexkredit?

Gör en egen lånekalkyl

Flexkredit utan säkerhet

Du kan få konsumentkredit utan säkerhet från 2 000 euro upp till 50 000 euro. Flexkredit är en engångskredit som du kan höja vid behov.

Läs mer om Flexkredit.

När är det okej att ta Flexkredit?

Flexkredit är ett bra alternativ om din betalningsförmåga är stabil. Se här när det är okej att låna och när du eventuellt borde undvika det.

Läs mer om när det är bra att ta Flexkredit

Det här händer om du inte kan betala ditt lån

Tillsammans försöker vi hitta sätt att få ordning på din ekonomi. Du kan till exempel ha möjlighet att betala tillbaka mindre per månad, eller få uppehåll med avbetalningarna ett tag.

Läs mer